Νέα

Οίνος ευφραίνει καρδίαν

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα AssFiller
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 29
  • Εμφανίσεις 2K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Αν και δεν ειμαι γενικά του ποτού...όμως,ειδικά το κρασί ,οι ποικιλίες ,φίρμες,θερμοκρασία διατήρησης, ειδικές γνώσεις είναι κάτι που έχει ενδιαφέρον....Θα κανω περιήγηση στο internet για να βρω πληροφορίες...

Ενημερώστε μας για καλά κρασιά (εγχώρια και μη) και για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική ήδη ξέρετε.....


URL]]
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Ελληνικές Ποικιλίες

    * Αθήρι
    * Αϊδάνι
    * Ασύρτικο
    * Βηλάνα
    * Μονεμβασιά
    * Μοσχάτο Λευκό
    * Μοσχάτο Αλεξανδρείας
    * Μπατίκι
    * Ντεμπίνα
    * Ροδίτης
    * Ρομπόλα
    * Σαββατιανό

με κόκκινα σταφύλια

    * Αγιωργίτικο
    * Βερτζαμί
    * Κοτσιφάλι
    * Κρασάτο
    * Λιάτικο
    * Λημνιό
    * Μαντηλαριά
    * Μαυροδάφνη
    * Μαύρο Μεσενικόλα
    * Μοσχάτο Αμβούργου
    * Μοσχοφίλερο (προσοχή δίνει λευκά κρασιά)
    * Νεγκόσκα
    * Ξινόμαυρο
    * Σταυρωτό
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Ξένες Ποικιλίες

με λευκά σταφύλια

    * Chardonay
    * Sauvignon Blanc

με ερυθρά σταφύλια

    * Cabernet Franc
    * Cabernet Sauvignon
    * Cinsault
    * Grenache
    * Merlot
    * Syrah
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Τα κρασιά μπορούμε να τα διακρίνουμε σύμφωνα με το χρώμα τους, το βαθμό που γλυκίζουν, την περιεκτικότητά τους σε διοξείδιο του άνθρακος, αν είναι αρωματισμένα ή όχι.

    * Ετσι σύμφωνα με το Χρώμα είναι: Λευκά
    * Ερυθρωπά (ροζέ)
    * Ερυθρά

      την περιεκτικότητα σε Διοξείδιο του Ανθρακος είναι:
    * Ησυχα
    * Ημιαφρώδη
    * Αφρώδη
    * Ημιαεριούχα
    * Αεριούχα

      την περιεκτικότητα σε Σάκχαρα (γλυκύτητα) είναι:
    * Ξηρά
    * Ημίξηρα
    * Ημίγλυκα
    * Γλυκά

      και αν είναι Αρωματισμένα:
    * όπως το Βερμούτ
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Ωραίο είναι και το Βινσάντο για κατανάλωση άνευ φαγητού , με τζάκι και μουνάκι... :grin:  (Ολα στο μουνί καταλήγουν  :2funny:)
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Είστε μπεκροκανάτες? :2funny: :2funny:
Εγω προσωπικά σπανίως...αλλα ειναι ωραίο να ξέρεις δυο πράγματα..και αν οχι απο προσωπικο ενδιαφέρον τουλάχιστον ως γνωση για το πρώτο δείπνο με αιθέρια ύπαρξη...  :grin::rockon: :rockon: :rockon: :rockon:



:boobies: :boobies: :boobies: :boobies:
 

Athens1

Μέλος
Εγγρ.
25 Μαρ 2006
Μηνύματα
655
Like
1
Πόντοι
6
την αγορά έχουν κατακτήσει παγκόσμια φτηνά και καλά κρασιά απο Καλιφόρνια, Χιλή και Ν.Αφρικη.
Η συμμετοχή των ελληνικών στην εσωτερική κατανάλωση όπως και το ποσοστό των εξαγομένων μειώνεται συνεχώς ...
βασικό μειονέκτημα η υψηλη τιμή ...
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Σερβίρισμα και σωστή θερμοκρασία

Η θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται ένα κρασί είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει βαθειά το άρωμα και τη γεύση του. Μπορεί να ολοκληρώσει την απολαυσή του ή να την καταστρέψει. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που καθορίζουν τη θερμοκρασία που πρέπει να σερβίρεται ένα κρασί. Η γενική άποψη που επικρατεί ότι τα λευκά κρασιά σερβίρονται δροσερά και τα ερυθρά σε θερμοκρασία δωματίου είναι ένας κανόνας που μπορεί εν μέρη να θεωρηθεί σωστός, κρύβει όμως παγίδες. Χρονικά θα πρέπει να επινοήθηκε πριν την ανακάλυψη της κεντρικής θέρμανσης, αφού ως θερμοκρασία δωματίου θεωρείται η θερμοκρασία γύρω στους 15.5οC και όχι τους 21οC, θερμοκρασία που επικρατεί σήμερα στα περισσότερα σύγχρονα σπίτια. Ακολουθώντας λοιπόν τον παραπάνω κανόνα υπάρχει φόβος τα ερυθρά κρασιά να σερβιριστούν επικίνδυνα ζεστά και τα λευκά υπέρμετρα δροσερά έως παγωμένα. Αύξηση της θερμοκρασίας του κρασιού πάνω από τους 20οC μπορεί να προκαλέσει έντονη εξάτμιση της αλκοόλης και να οδηγήσει στην ανατροπή της ισορροπίας του κρασιού. Αντίθετα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, π.χ. συνήθης θερμοκρασία ψυγείου 8οC, αναστέλλουν την εξάτμιση των πτητικών ουσιών του κρασιού, με αποτέλεσμα τα περισσότερα λευκά αρωματικά κρασιά να εμφανίζονται σ`αυτή τη θερμοκρασία χωρίς άρωμα, δηλαδή επίπεδα.

Κάποιες γενικές υποδείξεις που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε είναι οι εξής :

Θερμοκρασία 15οC - 18οC για ταννικά ερυθρά κρασιά , 12ο - 16οC για σύνθετα ξηρά άσπρα κρασιά, 10οC - 12οC για μαλακά ελαφρύτερα ερυθρά κρασιά και 6οC - 10οC για τα ροζέ και τα αφρώδη.

Ένα τέχνασμα για να καλύψουμε γευστικά ελαττώματα κρασιών κατώτερης ποιότητας είναι να τα σερβίρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ( 6ο - 10οC ).

Ο καλύτερος τρόπος για να παγώσουμε ένα κρασί σίγουρα δεν είναι το ψυγείο ( είναι χρονοβόρο και ανεπαρκές ), χρειάζεται περίπου 1 ώρα παραμονής στο ψυγείο για να κατέβει η θερμοκρασία από τους 18οC στους 13οC. Αν όμως δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, μην αφήσετε πολλές ώρες το κρασί στο ψυγείο, γιατί κινδυνεύει να παγώσει, με αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και χρησιμοποιήστε το συρτάρι στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να τοποθετήσετε το μπουκάλι σ΄ένα δοχείο με νερό και πάγο. Μόλις 8 λεπτά αρκούν για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό έπειτα από παραμονή 1 ώρας στο ψυγείο. Διαλέξτε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, θα κρατήσει περισσότερη ώρα από τα μικρά παγάκια, τα οποία θα λιώσουν γρήγορα. Πάρτε ένα δοχείο αρκετά μεγάλο, ώστε να βυθίζεται μέχρι τους ώμους το μπουκάλι και γεμίστε το μισό με νερό και μισό με πάγο. Σε περίπτωση που το δοχείο είναι πιο μικρό, γυρίστε ανάποδα το μπουκάλι με το λαιμό μέσα στο δοχείο, αφήστε το για μερικά λεπτά και μετά αναποδογυρίστε το στην όρθια θέση.

Αν και μπορεί να σας φανεί παράδοξο, τα ερυθρά κρασιά αποκτούν δυσκολότερα τη σωστή θερμοκρασία. Η κουζίνα αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για να αποκτήσει βαθμιαία το κρασί την κατάλληλη θερμοκρασία. Αφήστε το για περίπου 12 ώρες, αν όμως βιάζεστε μπορείτε να ζεστάνετε νερό στους 21οC, να γεμίσετε ένα δοχείο και να βυθίσετε μέσα το μπουκάλι. Σε 8 λεπτά θα έχουμε μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς. Οι πιο τολμηροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν φούρνο μικροκύματων, με πολύ μεγάλη όμως προσοχή.

Για να ελέγξετε καλύτερα τη θερμοκρασία προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο. Αν το κρασί είναι λίγο πιο παγωμένο απ΄όσο πρέπει, σερβίρετέ το πιο νωρίς στα ποτήρια και δώστε του χρόνο να έρθει στη σωστή θερμοκρασία.

Οι παραπάνω συνδυασμοί κρασιών και θερμοκρασίας έχουν σκοπό να αναδείξουν καλύτερα το άρωμα και τη γεύση του κρασιού. Το βασικότερο όμως κριτήριο για την επιλογή της θερμοκρασίας είναι η προσωπική σας προτίμηση. Οι ’γγλοι το δέκατο ένατο αιώνα προτιμούσαν να καταναλώνουν τα Bordeaux κρασιά παγωμένα. Αυτό που σας αρέσει είναι και το σωστό και μην αφήσετε κανέναν ειδήμονα να σας πείσει για το αντίθετο.

www.wineshop.gr/site/showarticle.php?aid=14]Σχετικό link[/url]
 

Επισκέπτης
Χωρις να θελω να το παιξω μαγκας ή ειδημονας εχω να πω το εξης : Το καλυτερο κρασι που εχω πιει -και σας διαβαιωνω οτι εχω πιει πολλα και σε μεγαλες ποσοτητες- ειναι αυτο που φτιαχνω εγω. Βγαζω γυρω στον 1 τονο κρασι το χρονο απο το οποιο κραταμε 150 κιλα για μας και το υπολοιπο πουλαμε. 11,50 με 13 βαθμους αλκοολ, αναλογα τη χρονια και χρωματος μελι. Αν κατσει ποτε και δωσω σε καποιον απο εδω να δοκιμασει θα καταλαβει γιατι κρασι μιλαω. Ενα τελευταιο θα πω. Εδωσα τα χριστουγεννα σε ενα φιλο απο Αθηνα εναμιση λιτρο να δοκιμασει. Μετα απο 2 μερες με πηρε τηλεφωνο και μου ζητησε 25 κιλα, λεγοντας μου οτι αυτο το κρασι περνει βραβειο. Γενικα παντως η Αιγιαλεια βγαζει καλα κρασια και λαδι.
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Δεν μου κανει εντύπωση...Εχω δοκιμάσει '' οικογενειακά κρασιά'' ...και εχω μείνει μαλάκας..απο τη γεύση και το άρωμα..
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Η λέξη "κρασί" αντικατέστησε τη λέξη "οίνος" στους βυζαντινούς χρόνους -η αντικατάσταση αυτή επιταχύνθηκε ίσως από το ότι ο "οίνος" (όπως και ο "άρτος") αποτελούσε πλέον όρο του χριστιανικού λειτουργικού-θρησκευτικού λεξιλογίου, μετατράπηκε δηλαδή σε "λέξη ταμπού". Η λέξη κατάγεται, με μεσολάβηση των τύπων κρασίν<κρασίον, από τη λέξη κράσις=ανάμειξη, που με τη σειρά της είναι παράγωγο του ελληνικού θέματος κρα-<ινδοευρωπαϊκό θέμα kera- (πρβλ. το ρήμα κεράννυμι=αναμειγνύω και το ουσ. κρατήρ=σκεύος ανάμειξης). Η ετυμολογία της λέξης αντανακλά τη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να πίνουν το κρασί τους ανακατεμένο με νερό.

Η λέξη "οίνος" μαρτυρείται στην ελληνική γλώσσα ήδη από τους μυκηναϊκούς χρόνους (στη γραμμική Β: wo-no, μεταγραφόμενο: Fοίνος), ωστόσο δεν είναι γνωστή η προέλευσή της. Η λέξη απαντάται σε όλες σχεδόν τις γλώσσες της Μεσογείου καθώς και στις περισσότερες της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας. Οι τύποι των σημιτικών γλωσσών (εβρ. jajin, αραβ. wain) θεωρούνται δάνεια από γειτονικούς λαούς. Οι κελτικοί τύποι (αρχ. ιρλανδ. fin, γαλατ. gwin) θεωρούνται δάνειο από τη λατινική γλώσσα (vinum), κάτι που ορισμένοι δέχονται και για το γοτθικό-γερμανικό wein, από το οποίο με τη σειρά τους κατάγονται πιθανότατα οι τύποι των σλαβικών και βαλτικών γλωσσών. Υποστηρίχθηκε ότι η καταγωγή της λέξης είναι ινδοευρωπαϊκή, από τη ρίζα uei- ή wei- "κάμπτω, στρέφω" με αναφορά στη χαρακτηριστική μορφολογία της αμπέλου (πρβλ. λατιν. vitis=άμπελος, επίσης ελλ. ιτύς, λατιν. vitus και γερμ. weide=ιτιά). Πιθανότερη εκδοχή θεωρείται ωστόσο ότι η λέξη προήλθε από μια άγνωστη γλώσσα της περιοχής του νοτίου Καυκάσου-Εύξεινου Πόντου, από όπου επίσης δείχνει να κατάγεται η σύχρονη άμπελος.

www.hungry.gr/thirsty/wine/index.asp]Σχετικό link[/url]
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Κρασί: Ενας ανεκτίμητος φίλος για την καρδιά

Το επιστημονικό ενδιαφέρον κέντρισε η παρατήρηση ότι οι Γάλλοι, αν και καταναλώνουν 2 με 3 φορές περισσότερο κορεσμένο λίπος από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και επίσης έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, εμφανίζουν κατά 2,5 φορές μικρότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο. Τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν πως το κρασί είναι αυτό που τους... σώζει. Ετσι, το περίφημο «γαλλικό παράδοξο» άνοιξε το δρόμο για το συνεχώς αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με τα οφέλη του κρασιού.

www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=02.10.2007,id=31029184]Συνέχεια... [/url]
 

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Μηνύματα
4.898
Κριτικές
8
Like
38
Πόντοι
16
Άσχετο: Έχω μία φίλη που ο πατέρας της έχει κάβα και της βρήκε δουλειά κάτι σαν δοκιμάστρια κρασιών (που θα παίρνει καλά λεφτά) και έτσι παράτησε τις πανελλαδικές ...Λέτε να αξίζει ο κόπος ??? :cheesy: :grin: :grin: :cheesy:
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Άσχετο: Έχω μία φίλη που ο πατέρας της έχει κάβα και της βρήκε δουλειά κάτι σαν δοκιμάστρια κρασιών (που θα παίρνει καλά λεφτά) και έτσι παράτησε τις πανελλαδικές ...Λέτε να αξίζει ο κόπος ??? :cheesy: :grin: :grin: :cheesy:
Μια χαρα την κοβω....την βλεπω σε καμιά δεκαριά χρονακια ...με κοκκινη μυτη....χικ.. :grin:
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.213
Κριτικές
1
Like
1.910
Πόντοι
366
Μπα οι δοκιμάστριες δεν τα κατεβάζουν.

Ρουφάνε, τα γυρίζουνε στο στόμα, στην γλώσσα, στον ουρανίσκο και μετά τα φτύνουν.

Τα κρασιά λέμε ε.......
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Μπα οι δοκιμάστριες δεν τα κατεβάζουν.

Ρουφάνε, τα γυρίζουνε στο στόμα, στην γλώσσα, στον ουρανίσκο και μετά τα φτύνουν.

Τα κρασιά λέμε ε.......
Το ξέρω....

χαριτολογώντας πάντα...με καλο μεζεδάκι....ντεφι... :grin:
υπήξα αρραβωνιασμένος με σαντορινιά και έπαιζε βισάντο 20ετιας από βαρέλι του παππού της.
τρελή φάση, το είχα γονατίσει αλλά είναι επιδόρπιος οίνος, δεν μπορείς να πιείς πολυ με τη μια...
ναι δεν το παίρνεις γραμμή..αλλα γίνεσαι ντουφέκι


By the way...τυράκια ειναι οτι πρεπει για κρασί (λευκο αν δεν κανω λάθος) ... καμιά άλλη πρόταση ?
 
OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Μηνύματα
6.084
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Και παντα τονίζουμε μιας και μιλάμε για κρασί...


ΠΟΤΕ δεν πιάνουμε τιμόνι όταν έχουμε πιει...
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom