Σερβίρισμα και σωστή θερμοκρασία
Η θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται ένα κρασί είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει βαθειά το άρωμα και τη γεύση του. Μπορεί να ολοκληρώσει την απολαυσή του ή να την καταστρέψει. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που καθορίζουν τη θερμοκρασία που πρέπει να σερβίρεται ένα κρασί. Η γενική άποψη που επικρατεί ότι τα λευκά κρασιά σερβίρονται δροσερά και τα ερυθρά σε θερμοκρασία δωματίου είναι ένας κανόνας που μπορεί εν μέρη να θεωρηθεί σωστός, κρύβει όμως παγίδες. Χρονικά θα πρέπει να επινοήθηκε πριν την ανακάλυψη της κεντρικής θέρμανσης, αφού ως θερμοκρασία δωματίου θεωρείται η θερμοκρασία γύρω στους 15.5οC και όχι τους 21οC, θερμοκρασία που επικρατεί σήμερα στα περισσότερα σύγχρονα σπίτια. Ακολουθώντας λοιπόν τον παραπάνω κανόνα υπάρχει φόβος τα ερυθρά κρασιά να σερβιριστούν επικίνδυνα ζεστά και τα λευκά υπέρμετρα δροσερά έως παγωμένα. Αύξηση της θερμοκρασίας του κρασιού πάνω από τους 20οC μπορεί να προκαλέσει έντονη εξάτμιση της αλκοόλης και να οδηγήσει στην ανατροπή της ισορροπίας του κρασιού. Αντίθετα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, π.χ. συνήθης θερμοκρασία ψυγείου 8οC, αναστέλλουν την εξάτμιση των πτητικών ουσιών του κρασιού, με αποτέλεσμα τα περισσότερα λευκά αρωματικά κρασιά να εμφανίζονται σ`αυτή τη θερμοκρασία χωρίς άρωμα, δηλαδή επίπεδα.
Κάποιες γενικές υποδείξεις που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε είναι οι εξής :
Θερμοκρασία 15οC - 18οC για ταννικά ερυθρά κρασιά , 12ο - 16οC για σύνθετα ξηρά άσπρα κρασιά, 10οC - 12οC για μαλακά ελαφρύτερα ερυθρά κρασιά και 6οC - 10οC για τα ροζέ και τα αφρώδη.
Ένα τέχνασμα για να καλύψουμε γευστικά ελαττώματα κρασιών κατώτερης ποιότητας είναι να τα σερβίρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ( 6ο - 10οC ).
Ο καλύτερος τρόπος για να παγώσουμε ένα κρασί σίγουρα δεν είναι το ψυγείο ( είναι χρονοβόρο και ανεπαρκές ), χρειάζεται περίπου 1 ώρα παραμονής στο ψυγείο για να κατέβει η θερμοκρασία από τους 18οC στους 13οC. Αν όμως δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, μην αφήσετε πολλές ώρες το κρασί στο ψυγείο, γιατί κινδυνεύει να παγώσει, με αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και χρησιμοποιήστε το συρτάρι στο κάτω μέρος του ψυγείου.
Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να τοποθετήσετε το μπουκάλι σ΄ένα δοχείο με νερό και πάγο. Μόλις 8 λεπτά αρκούν για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό έπειτα από παραμονή 1 ώρας στο ψυγείο. Διαλέξτε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, θα κρατήσει περισσότερη ώρα από τα μικρά παγάκια, τα οποία θα λιώσουν γρήγορα. Πάρτε ένα δοχείο αρκετά μεγάλο, ώστε να βυθίζεται μέχρι τους ώμους το μπουκάλι και γεμίστε το μισό με νερό και μισό με πάγο. Σε περίπτωση που το δοχείο είναι πιο μικρό, γυρίστε ανάποδα το μπουκάλι με το λαιμό μέσα στο δοχείο, αφήστε το για μερικά λεπτά και μετά αναποδογυρίστε το στην όρθια θέση.
Αν και μπορεί να σας φανεί παράδοξο, τα ερυθρά κρασιά αποκτούν δυσκολότερα τη σωστή θερμοκρασία. Η κουζίνα αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για να αποκτήσει βαθμιαία το κρασί την κατάλληλη θερμοκρασία. Αφήστε το για περίπου 12 ώρες, αν όμως βιάζεστε μπορείτε να ζεστάνετε νερό στους 21οC, να γεμίσετε ένα δοχείο και να βυθίσετε μέσα το μπουκάλι. Σε 8 λεπτά θα έχουμε μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς. Οι πιο τολμηροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν φούρνο μικροκύματων, με πολύ μεγάλη όμως προσοχή.
Για να ελέγξετε καλύτερα τη θερμοκρασία προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο. Αν το κρασί είναι λίγο πιο παγωμένο απ΄όσο πρέπει, σερβίρετέ το πιο νωρίς στα ποτήρια και δώστε του χρόνο να έρθει στη σωστή θερμοκρασία.
Οι παραπάνω συνδυασμοί κρασιών και θερμοκρασίας έχουν σκοπό να αναδείξουν καλύτερα το άρωμα και τη γεύση του κρασιού. Το βασικότερο όμως κριτήριο για την επιλογή της θερμοκρασίας είναι η προσωπική σας προτίμηση. Οι ’γγλοι το δέκατο ένατο αιώνα προτιμούσαν να καταναλώνουν τα Bordeaux κρασιά παγωμένα. Αυτό που σας αρέσει είναι και το σωστό και μην αφήσετε κανέναν ειδήμονα να σας πείσει για το αντίθετο.
www.wineshop.gr/site/showarticle.php?aid=14]Σχετικό link[/url]