Ο νηματοθέτης σταθερά κάτω από την βάση.
8!
Το θέμα είναι σε τι πρόσωπο μιλάς στον εαυτό σου. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους ο πιο σωστός τρόπος είναι να μιλάς στο πρώτο ενικό. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που συνηθίζουν να μιλάνε στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο. Γιατί γίνεται αυτό και τι προσπαθούν να κερδίσουν με αυτό που κάνουν.
Οι περισσότεροι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι αυτό γίνεται επιτηδευμένα. Δηλαδή τα άτομα αυτά το κάνουν επίτηδες για να τραβήξουν την προσοχή. Ίσως θέλουν να κάνουν κάποιον να ανησυχήσει ότι δεν είναι καλά. Αυτό υποδηλώνει ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του.
Επίσης το τρίτο πρόσωπο υποδηλώνει ένα άτομο που χρειάζεται αυτό-επιβεβαίωση. Αυτό μπορεί συμβαίνει από ντροπή, από αμηχανία ίσως και από ενοχή. Μερικές φορές νιώθει σαν ξένος, ως ένα άλλο άτομο και έτσι μιλάει στον πραγματικό του εαυτό στον τρίτο πρόσωπο. Αυτό βέβαια εκτός από τρομακτικό μπορεί να σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει ορισμένα ζητήματα που πρέπει να έρθουν στο φως.
Εκεί θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες πλευρές της συμπεριφοράς του. Το άτομο αυτό μπορεί να νιώθει παραμελημένο από τους γύρω του. Αυτό μπορεί να προέρχεται από την παιδική ηλικία και το άτομο αυτό θα χρειαστεί σίγουρα την γνώμη ειδικού.
Εκτός όμως από αυτά ένα άτομο που μιλάει στον εαυτό του στον τρίτο πρόσωπο δείχνει ένα άτομο απαιτητικό. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί αν αναλογιστείς τους βασιλιάδες του μεσαίωνα. Οι βασιλιάδες αυτοί όταν ήθελαν να ζητήσουν κάτι ή να δηλώσουν την δυσαρέσκεια τους έλεγαν:» Ο βασιλιάς Χ δεν είναι χαρούμενος».
Σε κάθε περίπτωση όμως, το να μιλάς στον εαυτό σου σε τρίτο πρόσωπο υποδηλώνει ψυχικές διαταραχές και το άτομο πρέπει να συμβουλευτεί σίγουρα κάποιον ειδικό. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να συνοδεύονται από προβλήματα στην ομιλία και σίγουρα στην συμπεριφορά.