Σοκολατένια Γεμιστά Μελομακάρονα
Υλικά:
Σιρόπι:
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
120 γρ. μέλι
1 στικ κανέλας
Ζύμη:
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
500 γρ. ηλιέλαιο
100 ελαιόλαδο
60 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κγ. κανέλα σκόνη
1/4 κγ. γαρύφαλλο σκόνη
1 κγ. κοφτή σόδα
Ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
1100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Γέμιση:
Πραλίνα φουντουκιού
Για τη γέμιση,σε αντικολλητική λαδόκολλα φτιάχνουμε με τη βοήθεια 2 κουταλιών του γλυκού, μπάλες από πραλίνα μεγέθους 1/2 κγ. περίπου και αφήνουμε στη κατάψυξη για 2-3 ώρες.
Για το σιρόπι,προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση.Αποσύρουμε μόλις διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και προσθέτουμε το
μέλι.Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c στον αέρα.Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι.Σε ένα άλλο
μπολ βάζουμε το χυμό,ξύσμα,ηλιέλαιο,ελαιόλαδο,κανέλα,ζάχαρη,γαρύφαλλο και τη σόδα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.Ενσωματώνουμε τα υγρά στα στερεά
και ανακατεύουμε για ΛΙΓΟ με το χέρι μας μέχρι να ενσωματωθούν τα μίγματα και να εξαφανιστεί το αλεύρι.(Σε περίπτωση υπερπλασιματος το ζυμάρι θα αρχίσει να
αποβάλει το λάδι του).
Βγάζουμε σε δόσεις τις μπαλίτσες πραλίνας ώστε να μην λιώσουν.Παίρνουμε περίπου 20 γρ. ζύμης και πατάμε στην παλάμη μας ώστε να απλώσει.Παίρνουμε μια μπάλα πραλίνας
και τη τοποθετούμε στο κέντρο. Κλείνουμε καλά με το ζυμάρι και βάζουμε ανάποδα από τη μεριά του κλεισίματος, πάνω σε ταψί με αντικολλητική λαδόκολλα.Αφού γεμίσουμε ένα ταψί με 20-30 μελομακάρονα,τρυπάμε
ελαφρά τις επιφάνειες με ένα πιρούνι και
ψήνουμε για 15' με 20' μέχρι να αποκτήσουν ελαφρύ χρώμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε άλλο ταψί κατά τον ίδιο τρόπο αποφεύγοντας έτσι να ξεπαγώσουν όλες οι πραλίνες.
Αφού βγουν καυτά απ΄το φούρνο τα πετάμε στο κρύο σιρόπι για 20''-30''.Αφαιρούμε και αφήνουμε να στραγγίξουν.Σερβίρουμε με ξύσμα από πικρή σοκολάτα.Βγαίνουν περίπου 90 μερίδες των 20 γρ. Καλές Γιορτές!!!