Ε, τα μουνιά τους Κυπρίους να εισβάλλουν στην Τουρκία και να κατέχουν παράνομα τουρκικό έδαφος!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας:
Το πραξικόπημα και η εισβολή δεν προέκυψαν ξαφνικά από το πουθενά, ούτε και ήταν μια άφρων στιγμιαία πράξη μερικών ανεγκέφαλων. Ήταν γεγονότα που για χρόνια προετοιμάζονταν σε ξένα κέντρα με βασικό στόχο τη διχοτόμηση της ανεξάρτητης και αδέσμευτης Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το έδαφος για την επιτυχία των σχεδιασμών τους ήταν δυστυχώς πρόσφορο. Η εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε στηριχθεί σε συμφωνίες που παρείχαν μεν στην Κύπρο ανεξαρτησία, αλλά υπό όρους, με έντονα διαιρετικά στοιχεία και πολλά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους. Οι επεμβάσεις από ξένους και
η εκ των έσω υπόσκαψη από σοβινιστικούς, μισαλλόδοξους και φανατικούς κύκλους και στις δύο κοινότητες οδήγησαν την Κύπρο νωρίς στα βάσανα. Ούτε τέσσερα χρόνια ανεξαρτησίας δεν είχαν συμπληρωθεί όταν ξέσπασαν οι δικοινοτικές συγκρούσεις που οδήγησαν στον πρώτο διαχωρισμό με την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τη συνδιαχείριση του κράτους και τον εγκλεισμό μεγάλου αριθμού από αυτούς σε θύλακες.
Οι συνομωσίες και η υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν εισέλθει σε αποφασιστικό στάδιο με την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα από τη Χούντα των συνταγματαρχών και την ανάληψη δράσης από την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ Β’ στην Κύπρο.
Η Χούντα συνειδητά απεργαζόταν το ξεπούλημα της Κύπρου, η δε δράση της με συνεργό την ΕΟΚΑ Β’ δημιουργούσε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και αφορμές που αναζητούσε η Τουρκία για να εισβάλει στο νησί. Το πραξικόπημα αποτέλεσε ουσιαστικά την κορύφωση της αντικυπριακής δράσης της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει την κερκόπορτα στον Αττίλα που έφερε τον όλεθρο και την καταστροφή. Η ζωή και η πράξη απέδειξαν ότι το πραξικόπημα ήταν καθαρή προδοσία που ισοδυναμούσε με εθνική αυτοκτονία.
Εκτιμώντας τα δεδομένα και τα γεγονότα αυτής της σκοτεινής περιόδου για την Κύπρο, με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι, παρά τα αρνητικά των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, παρ’ όλες τις συνομωσίες σε βάρος του κυπριακού λαού, η χώρα μας δεν θα ζούσε την τραγωδία του Ιουλίου του 1974 αν δεν λάμβανε χώραν το πραξικόπημα. Αν όλοι πίστευαν στην ανεξαρτησία που απέκτησε ο λαός μας έπειτα από σκληρούς και πολύχρονους αγώνες ενάντια στην αποικιοκρατία και την στήριζαν.
Δυστυχώς, όμως, από διάφορους κύκλους στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα η ανεξαρτησία ερμηνευόταν σαν ακύρωση των στόχων τους αντί ως κατάκτηση. Και γι’ αυτό βάλθηκαν να την γκρεμίσουν, με την Τουρκία να καραδοκεί για να εισβάλει στην Κύπρο. Η αφορμή δόθηκε με το ιουλιανό πραξικόπημα. Η Τουρκία παράνομα εισέβαλε στο νησί στις 20 Ιουλίου και από τότε κατέχει σχεδόν το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της.