Νέα

Νίκος Ξυλούρης αφιέρωμα.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 36
  • Εμφανίσεις 8K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Επισκέπτης
βιογραφικό σημείωμα



Την Πέμπτη, 8 του Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από τότε που ο τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης - ο περήφανος αετός του Ψηλορείτη - κίνησε για το μεγάλο ταξίδι.

Το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε μετά τον θάνατο του υπάρχει ακόμα και σήμερα, τόσο στην Κρητική όσο και στην έντεχνη μουσική. Το τραγούδι του όμως είναι και θα είναι αυτό που θα σημαδεύει αυτούς που τον άκουσαν. Το παζλ του Νίκου Ξυλούρη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ... Ακούσαμε μόνο ένα μικρό κομμάτι του... .

«Έβαλε ο Θεός σημάδι παλικάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη άκουσε μια τουφεκιά... »

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1936 στα Ανώγεια Ρεθύμνου της Κρήτης. Η οικογένεια του είχε μεγάλη παράδοση στην μουσική, καθώς ήταν γεμάτη από τραγουδιστές και λυράρηδες. Το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και το περιβάλλον των Ανωγείων έδωσε τροφή στην έκφραση της φωνής του.

Το ‘41 οι Γερμανοί κατακτητές καίνε το χωριό του και αναγκάζετε να φύγει στο Μυλοπόταμο όπου θα επιστρέψει ξανά μετά την απελευθέρωση. Ο μικρός Νίκος είχε ήδη αρχίσει να δείχνει την κλήση του προς την μουσική, σιγοτραγουδώντας και παίζοντας μαντολίνο με τον συγχωριανό του Γιώργη Καλομοίρη. Η συνάντηση του όμως με τον λυράρη Λεωνίδα Κλάδο του άλλαξε την γνώμη και έτσι θέλησε να μάθει λύρα από τον ίδιο. Έτσι και έγινε, όπου για περισσότερο από ενάμισι χρόνο ήταν μαθητευόμενος του. Μετά ξεκίνησε μόνος του, όπου μαζί με άλλους γύριζε τα χωριά στους γάμους, σε βαφτίσια, στα πανηγύρια.

Σε ηλικία 17 χρονών κατεβαίνει για πρώτη φορά να δουλέψει στο Ηράκλειο, στο κέντρο "Κάστρο". Όπως λέει αργότερα σε αφηγήσεις του, εκεί τα πράγματα αρχικά είναι πολύ δύσκολα: "... Εις τα ορεινά χωριά της Κρήτης δεν ημπορούσε να εισχωρήσει αυτό που εισχώρησε στις πόλεις... Εκεί χόρευαν ταγκά, βάλσα, ρούμπες, σάμπες και είμαστε υποχρεωμένοι να τα μάθουμε αυτά τα τραγούδια, να τα παίζουμε στα πανηγύρια και στους γάμους, για να μπορούμε να ζήσουμε και ‘μεις, να βγάλουμε τα έξοδά μας και να τους κάνουμε σιγά-σιγά ν’ αλλάξουνε και ν’ αγαπήσουνε την Κρητική μουσική..."

Στους χορούς και στα πανηγύρια όπου έπαιζε γνώρισε και την Ουράνια Μελαμπιανάκη κόρη ευκατάστατης οικογένειας του Ηρακλείου την οποία και παντρεύτηκε. Έτσι εγκαθίσταται στο Ηράκλειο. Στις 21 Νοεμβρίου 1958 πραγματοποιεί την πρώτη του ηχογράφηση σε δίσκο 78 στροφών, στο τραγούδι "Κρητικοπούλα μου" ("Μια μαυροφόρα οτάν περνά") . Οι οικονομικές δυσκολίες είναι στην αρχή μεγάλες. Το 1960 γεννιέται το πρώτο τους παιδί, ο Γιώργος και 6 χρόνια μετά το δεύτερο, η Ρηνιώ.

Την εποχή εκείνη υπήρχαν δύο ομάδες. Οι "Μουντακικοί" και οι "Σκορδαλικοί" και ο Νίκος Ξυλούρης ήταν ανάμεσα, έχοντας το πλεονέκτημα ότι με τη φωνή που είχε μπορούσε να πει και άλλα πράγματα, εκτός από τα Κρητικά, όπως βαλς, "Άσπρες κορδέλες τα κορίτσια φοράνε", "Του Μπελαμή το ουζερί" και "Νάτανε το ‘21".

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τον πρώτο εκείνο δίσκο των 78 στροφών ηχογράφησε στη "Fidelity" μια σειρά από τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών πλέον. Στη συνέχεια ήρθαν οι ηχογραφήσεις στη "Music Box" εκ των οποίων μερικά από αυτά ηχογραφήθηκαν την περίοδο Φεβρουάριος ‘64 με Ιούλιος ‘64 που ο Νίκος Ξυλούρης βρισκόταν στην Αθήνα (μέχρι τότε έμενε στο Ηράκλειο) με άρρωστο το παιδί του και ηχογραφούσε για να πάρει κάποια χρήματα, που τα είχε ανάγκη, με 90 λεπτά το κομμάτι!

Από το 1964 έως το 1967 ηχογραφεί στη "Music Box", ενώ σιγά-σιγά τα πράγματα στην Κρήτη άρχισαν να γίνονται καλύτερα. Υπήρχε μήνας που μπορεί να ήταν δύο τα πανηγύρια αλλά τύχαινε κι ένας γάμος, ένα πανηγύρι, ένα γλέντι.

Ακριβώς το 1966, βγαίνοντας για πρώτη φορά από την Ελλάδα, συμμετέχει σ’ ένα φολκλορικό φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο και παίρνει το πρώτο βραβείο. Το 1967 ανοίγει στο Ηράκλειο, το πρώτο Κρητικό κέντρο, τον "Ερωτόκριτο". Το ‘68 με ‘69 δούλεψε στα "Ζαμάνια" και παράλληλα τα καλοκαίρια στην "Όαση" που είχε 2000 καθίσματα και ο κόσμος καθότανε μέχρι στα καφάσια της μπύρας, για ν’ ακούσει το Νίκο Ξυλούρη. Τα πράγματα έχουν γίνει αισθητά καλύτερα γι’ αυτόν. Τον Φεβρουάριου του 1969 ηχογραφεί την "Ανυφαντού", ένα τραγούδι που κυριολεκτικά "σπάει τα ταμεία" μέσα στην παραδοσιακή δισκογραφία της εποχής. Τον Απρίλη εκείνης της εποχής έρχεται στην Αθήνα, στο κέντρο "Κονάκι" και τον Σεπτέμβριο εγκαθίσταται μόνιμα στην πρωτεύουσα. Ο σκηνοθέτης Ερρίκος Θαλασσινός, με τον οποίο γνωρίζονται στο "Κονάκι", μιλά γι’ αυτόν στον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Ήδη όμως από το 1965, οι δυνατότητες αλλά και ο χαρακτήρας του έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του διευθυντή -τότε- της δισκογραφικής εταιρίας COLUMBIA, του Τάκη Λαμπρόπουλου. Μετά την επιτυχία της "Ανυφαντούς", το καλοκαίρι του 1970, ο Τάκης Λαμπρόπουλος κατεβαίνει μαζί του στ’ Ανώγεια και του ζητά να περάσει από το κρητικό στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Ο Νίκος συμφώνησε υπό τον όρο να κάνει δυο δίσκους με κρητικά τραγούδια που είχε διασκευάσει ο ίδιος. Έτσι ξεκίνησε η νέα πορεία.

Πέρα από τα παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης η φωνή του Ξυλούρη θα περάσει στη σύγχρονη "έντεχνη" δημιουργία επώνυμων συνθετών. Με τον Γιάννη Μαρκόπουλο συνεργάζονται για πρώτη φορά στο "Χρονικό", μια ενότητα τραγουδιών που θέτει σε νέα βάση τη σχέση της παράδοσης με το παρόν. Έξι μήνες μετά κυκλοφορεί ο δίσκος-αναφορά στα "Ριζίτικα" της Κρήτης. Τον Μάιο του 1971 ξεκινούν κοινές εμφανίσεις στην μπουάτ "Λήδρα" στην Πλάκα. Μέσα στην καρδιά της δικτατορίας η φωνή του Ξυλούρη, είτε λέει τα τραγούδια του Μαρκόπουλου, είτε παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, γίνεται σημαία αντίστασης. "Πότε θα κάνει ξαστεριά", "Αγρίμια κι αγριμάκια μου"... .

Ακολουθούν δύο ακόμα κύκλοι τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου, η "Ιθαγένεια" και ο "Στρατής ο θαλασσινός" αλλά και συνεργασίες με τον Σταύρο Ξαρχάκο ("Διόνυσε καλοκαίρι μας", "Συλλογή") , τον Χριστόδουλο Χάλαρη ("Τροπικός της Παρθένου", "Ακολουθία") και τον Χρήστο Λεοντή ("Καπνισμένο μου τσουκάλι") . Το καλοκαίρι του 1973 κρατά τον καθοριστικό ρόλο του τραγουδιστή σε μια παράσταση που ανεβάζουν η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος, στον θέατρο "Αθήναιον" με αντικείμενο την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας στα νεότερα χρόνια. Είναι "Το μεγάλο μας τσίρκο". Μέσα από τις αναφορές και τα τραγούδια του βρίσκει τρόπο έκφρασης το τεταμένο πολιτικό κλίμα που οδηγεί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Είναι από τις ελάχιστες επίσημες παρουσίες στο χώρο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις εφημερίδες εκείνων των ημερών. "Ο Νίκος Ξυλούρης ήταν χθες στο Πολυτεχνείο" ενημερώνουν, μετατρέποντας τον ήδη φορτισμένο πολιτικά τραγουδιστή, σε "κόκκινο πανί" της μεταλλαγμένης δικτατορικής κυβέρνησης που ακολουθεί.

Από τη "Λήδρα", στην "Αρχόντισσα", μετά στην "Αποσπερίδα"...  Ξανά στη "Λήδρα", μετά στο "Κύτταρο" και στο "Θεμέλιο"... Είναι οι έξι σταθμοί του στις μπουάτ μέχρι το 1979. Τα μεταπολιτευτικά χρόνια τραγουδά κάποια ακόμα τραγούδια του Χρήστου Λεοντή, του Σταύρου Ξαρχάκου και του Γιάννη Μαρκόπουλου... Παράλληλα ηχογραφεί τα "Αντιπολεμικά" τραγούδια του Λίνου Κόκοτου και του Δημήτρη Χριστοδούλου και κάποια μελοποιημένα από τον Ηλία Ανδριόπουλο ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη. Επανέρχεται όμως και στα παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, ενώ λέει και κάποια λαϊκά τραγούδια του Στέλιου Βαμβακάρη. Με τον "Αργαλειό", το "Φιλεντέμ", τον "Πραματευτή" αλλά και το "Μεσοπέλαγα αρμενίζω" ακούγεται ξανά έντονα η φωνή του. Τώρα λέει και πάλι "τραγούδια ζωής". Είναι όμως η τελευταία φορά που ακούγεται...

Ο Νίκος Ξυλουρης μετά από πόνους στο κεφάλι και στον θώρακα πηγαίνει για εξετάσεις στην Νέα Υόρκη στο νοσοκομείο Memorial Hospital. Ύστερα από πολλαπλές εγχειρήσεις επιστρέφει στο σπίτι ενός φίλου του στο Πόρτο Ράφτη όπου προσπαθεί να νικήσει την επάρατη νόσο. Δεν τα καταφέρνει όμως και πεθαίνει στον Πειραιά στις 8 Φεβρουαρίου του 1980.

Ο Νίκος Ξυλούρης ήταν ένας μεγάλος τραγουδιστής, που δυστυχώς λόγω του θανάτου του δεν ολοκλήρωσε το έργο του. Σκεφτείτε μονάχα εάν μπορούσαμε να είχαμε τον Ξυλουρη ζωντανό σήμερα, με ακόμα μεγαλύτερο έργο...
Γιώργος Μαστοράκης

 

rotti

Μέλος
Εγγρ.
13 Μαρ 2006
Μηνύματα
607
Κριτικές
1
Like
32
Πόντοι
6
μπραβο ρε αριωνα ωραια συλλογη..!!!
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
 

Επισκέπτης
Ήτανε μια φορά μάτια μου κι έναν καιρό
μια όμορφη κυρά αρχόντισσα να σε χαρώ

Μια μικροπαντρεμένη κόρη ξανθή
τον κύρη της προσμένει βράδυ πρωί

Ένα Σαββάτο βράδυ καλέ μια Κυριακή
τον ήλιο το φεγγάρι, καλέ, παρακαλεί

Ήλιε μου φώτισέ τον φεγγάρι μου
πάνε και μίλησέ του για χάρη μου

Γυρίζει κι αρμενίζει καλέ στα πέλαγα
τους πειρατές θερίζει καλέ και τους χαλά

Στον ήλιο στο φεγγάρι και στη βροχή
και μένανε μ' αφήνει έρμη και μοναχή

Γαλέρα ανοίχτηκε μάτια μου με το βοριά
στη μάχη ρίχτηκε μάτια μου και στον καυγά

Μέσα σ' ένα σινάφι πειρατικό
είδα φωτιά ν' ανάβει και φονικό
 

Επισκέπτης
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[youtube=425,350]u3UKeR1LhI8&feature[/youtube]
 

krotalias

Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2006
Μηνύματα
751
Like
7
Πόντοι
6
arion1955 υπεροχο αφιερωμα σε εναν υπεροχο καλιτεχνη και ανθρωπο !
arion1955 αν συνεχισεις ετσι με βλεπω να με κανεις να γινομαι Premium στο rapidshare  :think:
 

Heelover

Τιμημένος
Εγγρ.
8 Ιαν 2007
Μηνύματα
9.250
Κριτικές
27
Like
15
Πόντοι
3.057
ρε Αρίωνα... γιατί δεν τα βάζεις όλα σε 1 ποστ; ;)
καλύτερα θα είναι... ;)

ευχαριστούμε πάντως...
 

Επισκέπτης
Ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ και 3 ποιήματα 2dvd 2006

Περισσότερες Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος
Σενάριο: Σταύρος Στρατηγάκος
Διάρκεια (min): 127
Πλήθος DVD (τμχ): 2
Ζώνες: PAL
Γλώσσες: Ελληνικά
Οθόνη: 4:3 Έχρωμη
Ήχος: Dolby Digital
Έτος Παραγωγής: 2006


Άλλες Φωτογραφίες




Aναλυτική Περιγραφή

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυκλοφορεί από την Victory Media ένα μοναδικό αφιέρωμα στον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη! Μια σπάνια συλλεκτική έκδοση μνήμης και αγάπης, στην οποία παρουσιάζεται η πορεία και οι άγνωστες πτυχές της ζωής του Νίκου Ξυλούρη. Η εκπληκτική αυτή έκδοση περιλαμβάνει 2 προϊόντα σε μία πολυτελή κασετίνα:

1. Πολυτελές λεύκωμα με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του Νίκου Ξυλούρη. distixos den exo to leykwma

2. Tην συγκλονιστική ταινία του Σταύρου Στρατηγάκου «Ο Νίκος Ξυλούρης και 3 ποιήματα» που καταγράφει τη ζωή και το έργο του Νίκου Ξυλούρη, σε 2 DVD.

Περίληψη ταινίας
Μια συγκλονιστική ταινία - αφιέρωμα για τον Νίκο Ξυλούρη που καταγράφει τη ζωή και την πορεία του αξέχαστου ερμηνευτή.Ο Νίκος Ξυλούρης έρχεται στην Αθήνα (την πόλη που κατά μία άποψη ήταν και η αιτία θανάτου του…) απ’ την Κρήτη, την περίοδο της δικτατορίας. Με τη φωνή και το ήθος του, σε λίγο καιρό, ξεπερνά τα όρια ενός απλού ερμηνευτή τραγουδιών, γίνεται γνωστός σ’ όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Γαλλική Μουσική Ακαδημία τον βραβεύει και απ’ την Ιαπωνία φτάνει ένα κινηματογραφικό συνεργείο που τον αναζητά επιμόνως, όλα αυτά λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η φοιτητική εξέγερση στο Πολυτεχνείο που η παρουσία και τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη σφράγισαν ανεξίτηλα. Η ταινία, ακολουθώντας τον αφηγηματικό άξονα τριών ποιημάτων του Αλέξη Ασλάνογλου, γυρίστηκε σχεδόν όλη στην Αθήνα σε μια προσπάθεια ιχνηλάτησης της χαμένης αθωότητας μιας εποχής, κάτω από επιστρώσεις λόγου, μουσικής και τσιμέντου…

Στο φακό καταγράφονται οι συγκινητικές αφηγήσεις της γυναίκας του Ουρανίας, της κόρης του και του Ψαραντώνη, ενώ από την ταινία «περνούν» οι αναμνήσεις της Δόμνας Σαμίου, του Τάσου Γουδέλη, του Κώστα Λαλιώτη, της Μαρίας Καρρά, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Μπάμπη Ζαχαρόπουλου, ιδιοκτήτη της «Λήδρας», που είχε γίνει το στέκι των φοιτητών και γενικότερα των αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, του Κώστα Καζάκου, του Κώστα Μανιουδάκη, που θυμάται τις αξέχαστες στιγμές με τον Ξυλούρη από εκείνη την εποχή, του Σταύρου Πασπαράκη που τραγουδούσε μαζί του, του Γιάννη Κεφαλογιάννη και πολλών άλλων που μιλούν για το ήθος και τη λεβεντιά του Νίκου Ξυλούρη.

Φωτογραφία: Χρήστος Κουτέλης, Γιάννης Έξαρχος, Μιχαήλ Σοσσιός, Δημήτρης Πιστόλης, Tέλης Μεταξάς, Μανώλης Βουρεξάκης
Μοντάζ: Γιάννης Ξηρουχάκης
Ήχος: Παν. Κάβουρας, Δημ. Φουκαράκης
Bοηθός Σκηνοθέτη: Eυγενία Γιαννακοπούλου


 

Επισκέπτης
Delta Club - Νίκος Ξυλούρης (Η ψυχή της Κρήτης) -    17-01-07, 15:35
Album Details
---------------------------------------------------------
Artist: Delta Club
Album: Νίκος Ξυλούρης Η ψυχή της Κρήτης

Released: 2002
CD-Type: Compilation
Number of tracks: 60
Personal Rating: 5/5 Stars

Audio Format: MP3
Quality (bitrate): 192 kbps

Files compressed with WinRAR
---------------------------------------------------------
Περιεχόμενα :

CD1
1: Το καφενείον "Η Ελλάς"
2: Η μπαλάντα του κυρ Μένιου
3: Όσο βαρούν τα σίδερα
4: Πάλι καυγά εβάλανε
5: Πώς να σωπάσω
6: Το παραμύθι
7: Πάνω σ' αργυρό σκαμνί
8: Ο θούριος του Ρήγα
9: Γεννήθηκα σε μια στιγμή
10: Απ' τω Χανιώ την πόρτα
11: Δακρύζω με παράπονο
12: Μάνα κι αν έρθουν οι φίλοι μου
13: Κόσμε χρυσέ
14: Ιντά 'χετε γύρου - γύρου
15: Είδα τον παπούλη μου

CD 2
1: Αποχαιρετισμός
2: Από την άκρη τω ακριώ
3: Ανυφαντού
4: Αργαλειός
5: Αρισμαροβιτσόβεργα
6: Γαϊτανοφρυδούσα
7: Ο Μυριολής
8: Η τζαναμπέτισσα
9: Κάνε μια βόλτα στο χωριό
10: Καυγάδες με το γιασεμί
11: Νά 'μου αητός να πέταγα
12: Μηνάς μου
13: Μπέρδε και μπέρδε
14: Ξηροστεριανό νερό
15: Ερωτόκριτος

CD 3
1: Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
2: Φίλοι κι αδέρφια
3: Γεια σου χαρά σου Βενετιά
4: Αυτό τον κόσμο τον καλό
5: Χίλια μύρια κύματα
6: Ζαβαρακατρανέμια
7: Αγρίμια κι αγριμάκια μου
8: Γεννήθηκα
9: Ήτανε μια φορά
10: Η κόρη του πασά
11: Γυρνάν αμίλητα παιδιά
12: Πότε θα κάνει ξαστεριά
13: Και να αδερφέ μου
14: Του θάνατου παράγγειλα
15: Ντιρλαντά

CD 4
1: Ο Διγενής
2: Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη
3: Αυτά τα κόκκινα σημάδια
4: Φιλεντέμ
5: Ο πραματευτής
6: Έβαλε ο Θεός σημάδι
7: Την εικόνα σου
8: Ο αντρειωμένος
9: Ο μικρός στρατιώτης
10: Ερωτικό τραγούδι (Παληκαρού παληκαρού)
11: Η ώρα τούτη
12: Έλα πέρδικά μου
13: Την μάνα μου την αγαπώ
14: Το φιλί δεν το πουλάνε
15: Ένας ψαράς





 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom