Άνθρωπε μου , μπορείς να προσπαθήσεις να δώσεις μια εξήγηση ή ένα επιχείρημα γιατί το νερό της θάλασσας είναι ανεξάντλητο και αποκλείεται να στερέψει ακόμα και αν σταματήσει να βρέχει (θεωρητικά) ??
Αν όχι , σταμάτα να το παίζεις ξερόλας και να παρέχεις "σίγουρες" απαντήσεις , πόσο μάλλον σε θέματα για τα οποία υπάρχει μεγάλη διχογνωμία ανάμεσα σε διακεκριμένους επιστήμονες ανά τον κόσμο...
Μάλιστα.
Τώρα που μου κάνεις μια σαφή ερώτηση, να σου απαντήσω:
"γιατί το νερό της θάλασσας είναι ανεξάντλητο και αποκλείεται να στερέψει?"
Το νερό της θάλασσας δεν "έρχεται" από κάπου, ώστε το σημείο που δίνει νερό να "στερέψει". Το νερό της θάλασσας απλώς "υπάρχει", η θάλασσα είναι αποθήκη, δεν είναι παραγωγική μονάδα νερού.
Τεράστα αποθήκη βέβαια.
Για να "στερέψει" επομένως η θάλασσα, θα πρέπει να αδειάσει από το νερό της.
Δυο τρόποι υπάρχουν για να φύγει το νερό από τη θάλασσα:
Ό ένας είναι να το "ρουφήξει" ο βυθός. Αυτό δε γίνεται, γιατί 1ον το νερό δεν έχει που να πάει, και 2ον γιατί αν μπορύσε να γίνει, θα είχε ήδη συμβεί, τόσα εκατομμύρια χρόνια που υπάρχει η θάλασσα.
Ο δεύτερος είναι να εξατμιστεί.
Αν εξατμιστεί όμως, θα σχηματιστούν ατμοί. Ξέρεις, αυτό ΗΔΗ συμβαίνει, καθημερινά. Ποσότητες νερού (από παντού, ΚΥΡΙΩΣ όμως απ τη θάλασσα) εξατμίζονται. Αυτοί οι ατμοί όμως, επίσης κάπου πρέπει να πάνε, γιατί η ατμόσφαιρα δε μπορεί να χωρέσει άπειρους ατμούς. Κάπου κορένυται. Όταν κορεστεί η ατμόσφαιρα, τότε οι ατμοί ξαναυγροποιούνται, και το νερό ξαναπέφτει κάτω σαν βροχή. Άρα αποκλείεται να (θεωρητικά - όπως το λες) σταματήσει να βρέχει. Όσο πιό πολύ νερό εξατμίζεται, τόσο περισσότερη βροχή πέφτει.
Αυτά είναι μια εξήγηση στην ερώτησή σου (γιατί το νερό της θάλασσας είναι ανεξάντλητο?), πολύ απλή βέβαια, αλλά αυτή είναι η κεντρική ιδέα του τι συμβαίνει. Δε φαντάζομαι να περιμένεις να σου αναλύσω εδώ όλες τις παραμέτρους που καθορίζουν πόσο νερό εξατμίζεται, πόσοι ατμοί συμπυκνώνονται, πότε, κλπ. Υπάρχουν βιβλία για αυτά τα πράματα, κάνε μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία, πάρε κανα δυο, και διαβάζοντας θα τα μάθεις (και θα σου λυθούν όλες σου οι σχετικές απορίες) που εγώ δε μπορώ να σου λύσω (λόγω χρόνου και χώρου, όχι γιατί δεν τα ξέρω) εδώ.
Αλλά για να τα μάθω, ΔΙΑΒΑΣΑ, και ΑΚΟΥΓΑ τι μου λέγανε, και ΔΕΝ ΠΕΤΑΓΟΜΟΥΝ να κάνω τον έξυπνο σε πράματα που δεν τα ήξερα (όταν δεν τα ήξερα).
Τώρα πια τα ξέρω.
Και όχι όλα βέβαια, αλλά αρκετά, και απ' ότι βλέπω ξέρω μάλλον περισσότερα απο σένα.
Μια εύλογη απορία που μπορεί να σου δημιουργηθεί μετά από αυτά που σου είπα, είναι:
"Κι αν οι ατμοί απ' το νερό της θάλασσας φύγουν στο διάστημα, τότε δε θα αδειάσει τελικά η θάλασσα?"
Πράγματι, αυτό είναι Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ για να "αδειάσει" η θάλασσα απ το νερό της.
Υπάρχουν δε ενδείξεις ότι αυτό έχει γίνει ήδη στον Άρη, και ένα απ' τα πράγματα που ψάχνουν οι εξερευνητικές αποστολές εκεί, είναι το να επιβεβαιώσουν (ή να απορρίψουν) αυτή τη θεωρία.
Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η θερμοκρασία του πλανήτη μας να ανέβει τόσο πολύ, που πριν αδειάσει η θάλασσα θα έχει πάψει να υπάρχει οποιαδήποτε μορφή ζωής, οπότε καταλαβαίνεις ότι η πιθανότητα αυτή δεν είναι κάτι που μας απασχολεί. Και προς πληροφόρησή σου, σου λέω ότι
προβλέπεται αυτό να συμβεί. Θα συμβεί όμως όταν ο Ήλιος μετατραπεί σε ερυθρό γίγαντα (άλλη κατηγορία άστρου από αυτή που είναι τώρα), και αυτό προβλέπεται να συμβεί σε περίπου 4,5 δις χρόνια από σήμερα.
Δεν ξέρω εσένα, αλλά εμένα ούτε αυτό με απασχολεί.
Ο ξερόλας.