Υπολογισμοί με τεχνητή νοημοσύνη για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, 2024 χρόνια μετά τη γέννησή Του, μπορούμε να δούμε το πρόσωπό Του
www.newsbomb.gr
Με την ευκαιρία...
Επειδή ούτε τα πρώτα χριστιανικά κείμενα (επιστολές του Παύλου) ούτε τα μεταγενέστερα ευαγγέλια έχουν κάποια ΦΥΣΙΚΗ περιγραφή και πολύ περισσότερο κάποια ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ του Ιησού, ώστε να τροφοδοτηθεί ΑΡΧΙΚΩΣ η τεχνητή νοημοσύνη, ψάχνουμε να βρούμε πότε έχουμε την πρώτη ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ του Ιησού. Ως αρχαιότερη θεωρήθηκε το γκράφιτι του Αλεξαμενού... Όποιος δει τί ακριβώς είναι αυτό και πότε χρονολογείται (περίπου 200 ν.χ.) θα καταλάβει ότι ΔΕΝ μπορεί να τροφοδοτήθηκε η Τεχνητή Νοημοσύνη με αυτό το πράμα...
(βλ. εδώ:
Alexamenos graffito - Wikiwand / articles).
Εκείνο που έχουμε, στην ουσία, είναι αποτέλεσμα... καλλιτεχνικής φαντασίας (με βάση παλαιότερα, αρχαία ελληνικά, ελληνιστικά και ελληνορωμαϊκά πρότυπα και μοτίβα), σε συνδυασμό με τις εκάστοτε θεολογικές ανάγκες και ερμηνείες του χριστιανισμού, όπως προέκυψαν αιώνες μετά τον θάνατο του Ιησού και διαμορφώθηκαν κυρίως μετά την μετατροπή του χριστιανισμού σε επίσημη, κρατική θρησκεία (κατά τον φοβερό, 4ο αιώνας, οπότε και αποφασίστηκε ποια βιβλία θα αποτελέσουν την Αγία Γραφή - Παλαιά και Καινή Διαθήκη - και ποια θα μείνουν εκτός).
Για όσους θέλουν να ξεφύγουν από εικοτολογίες, έστω και επικουρούμενες από Τεχνητή Νοημοσύνη, προτείνω να ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ μια σοβαρή μελέτη για τον ΙΣΤΟΡΙΚΟ Ιησού:
1) Τρία από τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα βιβλία του Bart D. Ehrman:
α) The Triumph of Christianity: How a Forbidden Religion Swept the World (Ο θρίαμβος του Χριστιανισμού: Πώς μια απαγορευμένη θρησκεία σάρωσε τον κόσμο, 2018) σε συνδυασμό με τα παλαιότερά του:
β) How Jesus Became God: The Exaltation of a Jewish Preacher from Galilee (Πώς ο Ιησούς έγινε Θεός: Η εξύψωση ενός Ιουδαίου ιεροκήρυκα από τη Γαλιλαία) και
γ) Jesus Before the Gospels (Ο Ιησούς πριν από τα Ευαγγέλια)
2) Το περυσινό βιβλίο των James Crossley και Robert J. Myles: Jesus: A Life in Class Conflict (Ιησούς: Μια ζωή σε ταξική σύγκρουση), μια εξαιρετική προσπάθεια (άποψη...) να αποκατασταθεί το πραγματικό περιβάλλον (υλικό, πολιτικό και πολιτισμικό) εντός του οποίου γεννήθηκε, μεγάλωσε, έδρασε και πέθανε ο Ιησούς.