Trafficking: 20.000 γυναίκες εκδίδονται στην Ελλάδα, 600 εκατομμύρια ο τζίρος του αγοραίου έρωτα
Ψηλά στην παγκόσμια λίστα με τις πιο επικερδείς παράνομες «βιομηχανίες» εξακολουθεί να βρίσκεται το εμπόριο σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης ανθρώπων με τον τζίρο να ξεπερνά τα 22,7 δισ. Τα στοιχεία για τη δράση των κυκλωμάτων trafficking και την πορνεία στη χώρα μας είναι αποκαλυπτικά: Πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος του αγοραίου έρωτα, ενώ περίπου 20.000 γυναίκες, εκ των οποίων 1.000 κορίτσια από 13 έως 15 χρόνων, παραμένουν στην ελληνική «βιομηχανία» του σεξ.
Οι διαστάσεις του φαινομένου συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή ημερίδα με θέμα «Πορνεία και trafficking στην Ελλάδα» που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και η ΜΚΟ «PRAKSIS». Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης έκανε λόγο για μια «μορφή σύγχρονης σκλαβιάς». Από το 2010 μέχρι και το 2014 οι υποθέσεις έχουν μειωθεί από 62 σε 14 λόγω της μειωμένης ζήτησης, της οικονομική κρίσης αλλά και λόγω της αποδόμησης των εγκληματικών οργανώσεων. «Τα πάντα έχουμε πια, τι συμβαίνει όμως και το πρόβλημα παραμένει; Το Διαδίκτυο μπήκε στη μέση και βοήθησε το οργανωμένο έγκλημα, όπως και η οικονομική κρίση. Είναι μια αλλαγή του πολιτισμού των ανθρωπίνων σχέσεων» σημείωσε ο κ. Πανούσης.
Ως τη δεύτερη πιο επικερδή επιχείρηση στον κόσμο χαρακτήρισε το trafficking ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Α21», Αρης Καρδασιλάρης, ενώ ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρηγόρης Λάζος, -σύμφωνα με έρευνά του- σημείωσε ότι στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν 6.500 θέσεις όπου εκδίδονται οι γυναίκες. Κατά τον ίδιο, υπολογίζεται ότι το 2012 εκδόθηκαν 17.000 γυναίκες, το 2014 περίπου 18.500, ενώ οι ενεργοί πελάτες στην Αθήνα ανέρχονται σε 550.000.
«Το κέντρο της Αθήνας υποφέρει από την πορνεία» σχολίασε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη. Από τους περίπου 540 οίκους ανοχής που λειτουργούν στην πρωτεύουσα, μόνον ένας είναι νόμιμος.
«Σημαντική» χαρακτήρισε τη δίωξη των θυτών και ταυτόχρονα την προστασία των θυμάτων ο επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς, λέγοντας ότι το μεγάλο «κλειδί» είναι ο πελάτης, γιατί αυτός διαμορφώνει τους όρους της αγοράς.
Χθες, παρουσιάστηκαν από την επιστημονική υπεύθυνη Μαρία Μουδάτσου και τα αποτελέσματα έρευνας για την οποία έγιναν 70 συνεντεύξεις με εκδιδόμενες και με 30 πελάτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 21 από τις 70 εκδιδόμενες είναι απόφοιτες Δημοτικού, 19 απόφοιτες Γυμνασίου και 17 Λυκείου.
Σαράντα βρήκαν τη δουλειά μέσω γνωστών ή φίλων, ενώ οι 27 δήλωσαν ότι εισήλθαν στο χώρο της πορνείας λόγω επαγγελματικών υποσχέσεων που τους δόθηκαν. Οι 30 έχουν ήδη προσπαθήσει στο παρελθόν να αποχωρήσουν από την πορνεία, ενώ σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν τα κατάφεραν, οι 25 αναφέρθηκαν στην έλλειψη κινήτρου και οι 7 σε εξαναγκασμό με βία. Οσον αφορά στους πελάτες, 13 είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης, 10 λυκείου και 29 κατάγονται από την Ελλάδα. Οι 12 από αυτούς είχαν πληρωμένες συνευρέσεις τέσσερις φορές ανά μήνα και οι επτά δύο φορές ανά μήνα.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
• 25,7 δισ. υπολογίζεται παγκοσμίως ο ετήσιος τζίρος από το trafficking
• 600 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι είναι ο τζίρος από την πορνεία στη χώρα μας
• 20.000 γυναίκες στην Ελλάδα, εκ των οποίων 1.000 κορίτσια ηλικίας 13 έως 15 ετών, εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ
• 17.000 ήταν το 2012 οι εκδιδόμενες γυναίκες και 18.500 το 2014. Ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί έως το τέλος του χρόνου
• 550.000 υπολογίζονται οι ενεργοί πελάτες στη χώρα μας
• 35% με 40% των εκδιδόμενων γυναικών σε Αττική, Σεπόλια, Γκύζη και Πατήσια είναι Ελληνίδες
• 560 οίκοι ανοχής λειτουργούν, εκ των οποίων μόνο ένας νόμιμα.