samsung
Μέλος
- Εγγρ.
- 24 Σεπ 2006
- Μηνύματα
- 2.080
- Κριτικές
- 4
- Like
- 8
- Πόντοι
- 16
Υπάρχουν κάποια κράτη που ο προϋπολογισμός τους δεν ξεχωρίζει από την προσωπική περιουσία του αρχηγού τους. Π.χ. Σαουδική Αραβία, Brunei, και άλλα λίγα που δεν τα θυμάμαι τώρα.Τύπε, αυτό πρέπει αν είναι ο προϋπολογισμός του Βατικανού ως κρατίδιο.
Δηλαδή τα έσοδα του κράτους (π.χ. από πωλήσεις πετρελαίου) δεν πάνε σε αυτό που εμείς εδώ (και άλλοι: ΗΠΑ, Γερμανία, και οι περισσότερες χώρες) αποκαλούν "δημόσιο κορβανά", αλλά πάνε στο προσωπικό θησαυροφυλάκιο του αρχηγού του κράτους.
Ομοίως και τα ΕΞΟΔΑ του κράτους (νοσοκομεία, σχολεία, μισθοί υπαλλήλων, αγορές όπλων κλπ) δε βγαίνουν από κάποιο "δημόσιο ταμείο", αλλά από το προσωπικό θησαυροφυλάκιο ή τους λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες του αρχηγού του κράτους.
Δεν νομίζω ότι το Βατικανό είναι σε αυτή την κατηγορία. Είναι κανονικό κράτος, αλλά οι νόμοι διοίκησης του είναι πολύ διαφορετικοί από τους συνήθεις.
Σίγουρα τα Βατικανό είναι μια πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη. Έχει (σε παγκόσμια κλίμακα) τράπεζες, μετοχές, κεφάλαια, συμμετοχές, εκτάσεις, ακίνητα, και γενικώς διαχειρίζεται τα τεράστια έσοδα που ποροέρχονται από τη βλακεία των εκατομμυρίων ανθρώπων που πάνε και τα ακουμπάνε σε διάφορους παπάδες ανά τον κόσμο.
Τώρα τι ομοιότητες έχει η προσωπική οικονομική κατάσταση του πάπα με την προσωπική οικονομική κατάσταση του σουλτάνου του Brunei ας πούμε, δεν μπορώ να ξέρω, αλλά σίγουρα έχει κάποιες.
Δεν είναι π.χ. η περίπτωση της οικονομικής σχέσης του David Cameron με το κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτε η σχέση του Σαμαρά με το Ελληνικό κράτος, ούτε καν η σχέση της Βασίλισσας της Αγγλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα έχει αρκετά κοινά με την περίπτωση Brunei.
Σίγουρα ο τύπος δεν έχει οικονομικό πρόβλημα.
Το ξέρετε ότι η φρουρά του Βατικανού είναι Ελβετοί?