[glow=red,2,300]"Με βίασε ο παπάς που τρέλανε την Θώδη!"[/glow]
19.5.2009
Ενα νέο θρίλερ πυκνώνει το μυστήριο γύρω από την εξαιρετικά περίεργη υπόθεση των συνεχών καταγγελιών προς το πρόσωπο του 62χρονου ρασοφόρου Νεκτάριου Γεωργίου, ηγουμένου της μονής Αγίου Νεκταρίου στη Σαλαμίνα. Μετά τα δραματικά παρατράγουδα του εγκλεισμού της Εφης Θώδη σε ψυχιατρική κλινική και τις καταγγελίες της οικογένειας της τραγουδίστριας για τον «μάγο-εξορκιστή που την τρέλανε» μια 56χρονη γυναίκα από τη Σαλαμίνα παρουσιάζεται ως το νέο θύμα του.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Την περασμένη Παρασκευή το πρωί μια γυναίκα, πρώην θαμώνας της μονής επί μια δεκαετία, προσέρχεται στην Ασφάλεια Σαλαμίνας. Με ένορκη κατάθεσή της μηνύει τον παλαιοημερολογίτη αρχιμανδρίτη για βιασμό, κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών, παράνομη οπλοφορία και εγκατάσταση και λειτουργία παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού μέσα στο εντευκτήριο. Επίσης η καταγγέλλουσα αποκαλύπτει (βάσει της ίδιας κατάθεσης στον υποδιοικητή Ασφαλείας) ότι ο επικεφαλής της μονής Νεκτάριος Γεωργίου την έβαζε να παίρνει δάνεια για λογαριασμό του από τις τράπεζες υπογράφοντας όμως η ίδια, ενώ με συμβολαιογραφική πράξη την ανάγκασε να μεταβιβάσει τεράστια ακίνητη περιουσία στη... γυναίκα του. Η 56χρονη (φερόμενη ως παθούσα) ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι τυφλωμένη από το πάθος της καταστροφικής θρησκοληψίας -επειδή φοβόταν ότι της έχουν κάνει μάγια- υποτάχθηκε δείχνοντας τυφλή υπακοή στον... έγγαμο μοναχό εξορκιστή και κάποια στιγμή έγινε άβουλο παίγνιο στα χέρια του και στις επιθυμίες του.
Το ίδιο μεσημέρι η Ασφάλεια Σαλαμίνας, υποψιασμένη ότι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, παρουσία εισαγγελέα μπαίνει στη μονή. Από την έρευνα κατάσχεται ένας πομπός εκπομπής ραδιοφωνικού προγράμματος, ενώ δεν διαπιστώνεται ύπαρξη ναρκωτικών. Επίσης δεν εντοπίζεται το όπλο που περιγράφεται σττην καταγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία που θα διαβιβαστεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά, ο οποίος θα διατάξει την διενέργεια δικαστικής έρευνας για να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή μη των καταγγελλόμενων αδικημάτων. Και κυρίως του βιασμού και της απάτης, τα οποία κατά τη μηνύτρια διαπράχθηκαν πριν από τεσσεράμισι χρόνια. Οταν δηλαδή η ίδια έφυγε από το μοναστήρι.
Συναντήσαμε την 56χρονη γυναίκα στη Σαλαμίνα. Τα στοιχεία της είναι γνωστά, αλλά κατά παράκλησή της δεν αναφέρονται. Μοιάζει σαν μια χαμένη φιγούρα που νομίζεις ότι δεν πατάει στη γη. Καταγράψαμε τη διήγησή της. Είναι σχεδόν ταυτόσημη με την ένορκη κατάθεση που υπέγραψε στους αστυνομικούς.
«Την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 10.45 το πρωί πήγα στην Ασφάλεια Σαλαμίνος και υπέβαλα έγγραφη καταγγελία για τον ας πούμε ιερέα Νεκτάριο Γεωργίου που βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Αναγκάστηκα να πάω να καταθέσω, γιατί ένας μοναχός του με παρακολουθούσε με το αυτοκίνητό του και πίστευα ότι απειλείται η ζωή μου για όλα όσα ήξερα γι’ αυτόν. Ο μοναχός ήρθε καταπάνω μου και φοβήθηκα» ισχυρίζεται η συνταξιούχος νοσηλεύτρια.
«Κατέθεσα στην αστυνομία ότι τον γνώρισα το 1995. Οταν άρχισαν τα προβλήματα στη ζωή μου, πήγα να τον βρω. Από εκεί άρχισε η γνωριμία μαζί του. Καθόμουν στα σκαλοπάτια του μοναστηριού. Περίμενα. Με είδε. Μου είπε “έλα μέσα, σε περίμενα”. Σάστισα. “Πόσα χρόνια σε τυραννάει;” μου είπε ο ηγούμενος. “Ποιος;” του απάντησα. “Αυτός που ξέρεις. Ο διάβολος”. Μετά άρχισε να μου ρίχνει αγιασμούς και να μου βάζει ένα σταυρό στην κοιλιά. Κι εγώ άρχισα να σπαρταράω. Κατάλαβε ότι ήμουν ευάλωτη ψυχολογικά και με έβαλε στο χέρι. Μετά άρχισε να μου λέει ότι σκέφτεται να χτίσει ένα μοναστήρι κι εγώ φιλοτιμήθηκα να του δώσω κάτι κτήματα που είχα. Για τον Αγιο Κυπριανό το έκανα.
»Και μετά ήρθε ο συμβολαιογράφος. Πώς υπέγραψα τα όσα γράφει το χαρτί, ακόμα δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Υπέγραψα για το 1/5 της περιουσίας μου στο όνομα της γυναίκας του, της Φωτεινής, που έχει ντυθεί κι αυτή στα ράσα. Το σπίτι μου, τρία στρέμματα από το βουνό των δεκαπέντε στρεμμάτων που έχω με τα αδέρφια μου στη Σαλαμίνα. Πέτυχε να μου υποβάλλει ό,τι ήθελε. Μου ’κανε μάγια και υπέγραψα σαν κουφή και τυφλή. Επίσης στην πράξη, στον συμβολαιογράφο, είχα υπογράψει ότι η γυναίκα του έχει το δικαίωμα να παίρνει δάνεια αντί εμού και να κάνει συναλλακτικές πράξεις. Φοβάμαι για τα χειρότερα.
»Μια μέρα μου είπε: “Ευλογημένη, εμείς δεν κάνουμε φορολογική δήλωση και δεν μπορούμε να πάρουμε δάνεια από την τράπεζα. Εσύ μπορείς. Θα τα πάρεις στο όνομά σου κι εμείς θα σου δίνουμε τις δόσεις”. Δεν πήρα τρία δάνεια, όπως είπα στην Ασφάλεια, αλλά και πιστωτικές κάρτες. Γύρω στα 42.000 ευρώ. Και 70.000 ευρώ μετρητά, από τους μισθούς μου ως αποκλειστική νοσοκόμα. Πήγαινα εκεί δέκα χρόνια. Μου ήπιανε το αίμα. Μου έλεγε κάποιες φορές αυτός: “Το βλέπεις το μοναστήρι; Εσύ το έχεις φτιάξει”».
Η καταγγέλλουσα αποκαλύπτει γιατί κατήγγειλε τον «μοναχό που πήγε να τρελάνει τη Θώδη» και για ύπαρξη ναρκωτικών μέσα στο μοναστήρι. «Πριν φύγω από εκεί, κανένα χρόνο νωρίτερα, όπως περνούσα από κάτι λεμονιές, είδα τρία παράξενα φυτά που υπήρχαν στο χώμα. Ρώτησα τι είναι αυτά και μου είπαν: “Αχ, ευλογημένη, να ήξερες τι είναι αυτά… Χασίσια είναι”. Επεσα από τα σύννεφα. Τα πήρα με τα χέρια μου και τα έκανα κομμάτια. Είπα επίσης για ένα περίστροφο που τον είδα να επιδεικνύει σε κάποιους φίλους του. Το έπιασε με το ράσο για να μην αφήσει αποτυπώματα».
«Κοιμόμουν στο κελί μου, μπήκε μέσα και...»
Στην Ασφάλεια Σαλαμίνας περιέγραψε τη σκηνή του «βιασμού που υπέστη από τον γέροντα», όπως επαναλαμβάνει και σε εμάς.
«Ηταν κάποιες μέρες πριν φύγω. Ημουνα στο κελί. Κοιμόμουνα μόνη μου. Eνα από τα Σαββατοκύριακα που έμενα εκεί κάνοντας την υπηρέτρια. Ενιωσα ένα βάρος πάνω μου. Ενα πράγμα που με πίεζε. Φορούσα νυχτικιά (κλαίει). Ενιωθα βαριά τα μέλη μου, δεν μπορούσα να αντιδράσω, σαν κάτι να είχα πιει. Μούγκριζα. Κατάλαβα ότι είχε διεισδύσει μέσα μου. Αρχισα να συνέρχομαι και αντέδρασα. Τον είδα να σηκώνεται και να φεύγει, θεριεμένος στην πόρτα, με τα μακριά του μαλλιά κατεβασμένα. Είπα από μέσα μου: Θεέ μου, δεν μπορώ να το πιστέψω! Αρχισα να χτυπιέμαι. Βγήκα έξω. Μία ώρα με πάλευε. Και τα κατάφερε. Είχα παρατηρήσει ότι έφερνε κι άλλες γυναίκες στα κελιά. Τις νύχτες που είχε στήσει το ραδιοφωνικό σταθμό έβαζε τραγούδια, Καζαντζίδη και Περπινιάδη, και το γλένταγε μαζί τους. Ετσι πιστεύω εγώ. Μια φορά μου συνέβη αυτό. Μια φορά το κατάλαβα. Εάν μου είχε συμβεί άλλη φορά; Δεν ξέρω. Εγώ μία φορά έζησα κάτι τέτοιο».
Η 56χρονη γυναίκα κατήγγειλε στην «Espresso» ότι είχε ειδοποιηθεί από τον ΟΤΕ για μια οφειλή 600 ευρώ στην τηλεφωνική γραμμή που είχε βάλει η ίδια στη μονή. Της είπαν από τον οργανισμό ότι μάλλον το παιδί της έμπαινε στο Internet και έπαιρνε ροζ τηλέφωνα.
Παραξενεύτηκε και μίλησε με τους μοναχούς. Δικαιολογήθηκε ο Νεκτάριος Γεωργίου ότι ο γιος του ο Χρυσόστομος, τον οποίο έχει ντύσει κι αυτόν στα ράσα (κατά κόσμον Χρήστος), έμπαινε στο Διαδίκτυο και ότι δεν έπρεπε να το προσβάλουν και να το πληγώσουν το παιδί.
Η 56χρονη καταγγέλλουσα εξομολογείται και κάτι ακόμα. Για τον δεύτερο άντρα της. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ο ηγούμενος της μονής Αγίου Νεκταρίου τής είχε βάλει λόγια για τον σύζυγό της λέγοντας ότι διατηρεί αιμομικτική σχέση με την κόρη της και ότι την είχε αφήσει έγκυο. «Ο άντρας σου πλήρωσε την έκτρωση για να ρίξει το παιδί η κόρη σου» φέρεται να της είχε πει ο ρασοφόρος. «Βγήκα στους δρόμους με το παιδί και τα εγγόνια μου από την απόγνωση. Κόντεψε να με τρελάνει. Πήρα τους δρόμους. Αυτός ο τύπος λίγο ήθελε να με στείλει στο ψυχιατρείο» προσθέτει.
Παρά τις καταγγελίες ο κόσμος συρρέει ακόμα στο μοναστήρι με το face control
Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούμε να συναντήσουμε τον Νεκτάριο Γεωργίου. Είναι άφαντος. Μοναχός δίχως πρόσωπο. Οπως και την Κυριακή το πρωί, όταν επισκεφτήκαμε το μοναστήρι. Η κεντρική είσοδος έχει αυστηρό face control. Οποιον γνωρίζει τον βάζει μέσα. Τους ανεπιθύμητους τους αφήνει απέξω. Τον ζητήσαμε για να μας πει την άποψή του. Φωνή βοώντος... Ομως, παρά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας με τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την Εφη Θώδη, στο μοναστήρι συρρέει ακόμα κόσμος. Την Κυριακή είχε τουλάχιστον είκοσι ιδιωτικά αυτοκίνητα. Και κάποιους ακόμα που πήγαν και βρήκαν την πόρτα κλειστή. Σαν κι εμάς.
«Με λένε Μανώλη και είμαι 23 ετών» μας είπε ένας νεαρός που συναντήσαμε στο προαύλιο. «Μου είπαν ότι κάνει θαύματα και ήρθα να τον βρω. Οταν με είδε, ισχυρίστηκε ότι έχω μέσα μου τον σατανά. Κρατάει ένα μακρύ ξύλο και σταυρώνει τους υποτίθεται παθόντες. Τους σταυρώνει και τους πιέζει στο κεφάλι. Και αυτοί πέφτουν κάτω και σπαρταράνε» αφηγείται ο Μανώλης. Οταν τον ρωτήσαμε τι δουλειά έχει ένα νεαρό παιδί σε τέτοιο μέρος, δεν το σκέφτηκε και πολύ για να μας απαντήσει: «Είμαι από μικρό παιδί στην εκκλησία. Αναζητούσα το μυστήριο. Υστερα όμως από πολλές επισκέψεις κατάλαβα ότι δεν θα το βρω εδώ».
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ
ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ