tramountana
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2010
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2.725
- Πόντοι
- 1.306
και παίζουνε το γνωστό προνηπιακό παιχνιδάκι "είσαι και φαίνεσαι" ...
και για συνεχίσω το σκεπτικό μου με το οποίο σκοπεύω να αποδείξω ότι εσείς και οι όμοιοι σας είστε απλά φασίστες θα χρησιμοποιήσω ορισμένες σκέψεις από την Γέννηση της Ηθικής του Νίτσε..
Ο Νίτσε στην ανάλυση του αποδίδει την ιδέα του ισοδυνάμου κακού (μου έκανες θα σου κάνω) σε αρχέγονα ένστικτα και όχι σε δομημένες σκέψεις σκεπτομένων ανθρώπων...
αναρωτώμενος
«Από πού άντλησε τη δύναμή της αυτή η παμπάλαια, βαθιά ριζωμένη, και ίσως αξερίζωτη πια σήμερα, ιδέα, η ιδέα ότι υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ ζημιάς και πόνου»;
θεωρεί δε ότι τα ένστικτα αυτά είναι περισσότερο λυσσαλέα και ως εκ τούτου δυσκολώτερο να χαλιναγωγηθούν από την λογική σε ανθρώπους ανήκοντες στις κατώτερες κοινωνικές / πνευματικές βαθμίδες
«Η απόλαυση αυτή είναι τόσο πιο μεγάλη όσο πιο χαμηλή και ταπεινή είναι η θέση του χρεώστη στην κλίμακα της κοινωνίας, διότι τότε η μπουκιά θα του φανεί πιο νόστιμη, και μάλιστα θα του φανεί σαν πρώτη γεύση μιας ανώτερης κοινωνικής βαθμίδας»
και καταλήγει
«Το να βλέπεις τους άλλους να υποφέρουν σου κάνει καλό, το να κάνεις τους άλλους να υποφέρουν σου κάνει περισσότερο καλό - αυτή είναι μια σκληρή φράση, είναι όμως μια παλιά, ισχυρή, ανθρώπινη, πάρα πολύ ανθρώπινη ενστικτική αρχή, που ακόμη και οι πίθηκοι θα την υπέγραφαν. [...] Μου φαίνεται πως η λεπτότητα και ακόμη περισσότερο ο ταρτουφισμός των εξημερωμένων κατοικίδιων ζώων (εννοώ τους μοντέρνους ανθρώπους, εννοώ εμάς) απεχθάνεται να φανταστεί, με όλη την απαιτούμενη δύναμη, ώς ποιο βαθμό αποτελούσε η σκληρότητα τη μεγάλη γιορταστική χαρά της παλαιότερης ανθρωπότητας και ήταν ουσιαστικό στοιχείο όλων σχεδόν των απολαύσεών της»
δυστυχώς κύριοι ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος δικαιώνεται από τις σκέψεις σας και τις πράξεις σας...