Σαφέστατος!Το πρώτο στάδιο είναι η απόκτηση πράσινης κάρτας που μπορείς να την πάρεις αν παντρευτείς (Αμερικάνα, για gay δεν ξέρω τι γίνεται) ή αν σε χρειάζεται κάποιος εργοδότης και αποδεδειγμένα δεν υπάρχει αμερικανός πολίτης με ανάλογα προσόντα ή αν ήσουν παράνομος μετανάστης και έγινε νομιμοποίηση ή αν σου δόθηκε πολιτικό άσυλο.
Από την στιγμή που αποκτάς πράσινη κάρτα πηγαινοέρχεσαι ελεύθερα, έχεις νόμιμη δουλειά, σύνταξη, ιδιοκτησία αλλά δεν ψηφίζεις, δεν έχεις διαβατήριο, δεν μπορείς να βρεις δουλειά στο Δημόσιο.
Αν θέλεις (είναι προαιρετικό) μπορείς να γίνεις Αμερικανός υπήκοος σε 5 χρόνια(δίνεις κάποιες εξετάσεις που σε ρωτάνε ορισμένα θέματα ιστορίας, πχ ποιός ήταν ο 17ος πρόεδρος) και να αποκτήσεις αμερικανικό διαβατήριο. Ταυτόχρονα μπορείς να διατηρήσεις την προηγούμενη σου υπηκοότητα και να έχεις 2 ή περισσότερα διαβατήρια.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία (νομίζω, είναι και άλλες) είναι από τις χώρες που επιτρέπουν την διπλή υπηκοότητα. Υπάρχουν ορισμένες χώρες, πχ Κίνα που αν πάρεις την Κινέζικη υπηκοότητα αναγκαστικά χάνεις την προηγούμενη.
Προσωπικά ξέρω ανθρώπους που ζούνε πολλά χρόνια στην Αμερική μόνο με πράσινη κάρτα χωρίς να πάρουν ποτέ την υπηκοότητα. Κάποτε το Αμερικάνικο διαβατήριο μπορεί να ήταν επιθυμητό. Τώρα το διαβατήριο κάποιας χώρας της ΕΕ είναι περισσότερο επιθυμητό και υπάρχουν αρκετοί αμερικάνοι που ψάχνουν να παντρευτούν ευρωπαία (και ελλεεινίδα) για να έχουν δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης και μετακίνησης στην ΕΕ.
ευχαριστώ φίλε μου.
πάντως το "δηλαδή αν εγω πω ότι είμαι τουρκος ή γάλλος, άγγλος, πορτογάλλος κλπ ποιος θα έρθει να μου πει ΟΧΙ δεν είσαι; "
δεν βλέπω να ισχύει στην Αμερική........
για να δούμε αν ισχύει κάπου αλλού!
ΠΠ. τι έγινε η σκυλίτσα? ακόμα κακάκια?
εδώ είμαστε ε! μην ξεχνιόμαστε....
1."δηλαδή αν εγω πω ότι είμαι τουρκος ή γάλλος, άγγλος, πορτογάλλος κλπ ποιος θα έρθει να μου πει ΟΧΙ δεν είσαι; "
2."αλλά ο άνθωρπος έχει δικαίωμα επιλογής εθνικής ταυτότητας, στη βάση των πεποιθήσεών του, της διαμόρφωσής του και της καταγωγής του"
περιμένουμε......