Νέα

Μια Αθήνα που χάθηκε!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Mindreader
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 774
  • Εμφανίσεις 142K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Sapakias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Σεπ 2016
Μηνύματα
2.835
Like
1.284
Πόντοι
216

Ναρκωτικά και ναρκομανείς στην Αθήνα του Μεσοπολέμου


Presentatioaaaaaaaaaaaaan1narkotika
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Την εποχή του Μεσοπολέμου η Ελλάδα αντιμετώπισε την πρώτη μεγάλη «επίθεση» του φαινομένου των ναρκωτικών στην πρωτεύουσά της, όπου το 1932 υπήρχαν «τριάντα πέντε χιλιάδες τοξικομανών εις τας Αθήνας και τον Πειραιά»! Δημοσιογραφικές έρευνες κατέγραφαν τους χώρους και τους τρόπους διακίνησης και αγοραπωλησίας των ναρκωτικών –λίγο απέχουν από τη σημερινή πραγματικότητα–, την αντίδραση της Αστυνομίας και τις πρώτες προσπάθειες για επιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος. Είχε δημιουργηθεί ένας «δίαυλος θανάτου» με την Αίγυπτο, όπου πηγαινοέρχονταν έμποροι ναρκωτικών δημιουργώντας ισχυρό δίκτυο στη Μεσόγειο, και στο Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρείο –το 1931– εισάγονταν περισσότερα περιστατικά «ηρωινομανών» και λιγότερα ψυχοπαθών! Οι ουσίες που κυκλοφορούσαν ήταν το όπιο, η μορφίνη, η ηρωίνη, η κοκαΐνη, η ευκοδάλη, η δικωδίδη, η διλωδίδη, η ινδική κάνναβις κ.ά. Η προσπάθεια να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας προσέκρουσε στις τοπικές αντιδράσεις, ενώ το φαινόμενο αντιμετωπίσθηκε συστηματικά στα χρόνια της δικτατορίας του Ι. Μεταξά.

Σκίτσο εποχής που απεικόνιζε το εσωτερικό των Φυλακών Συγγρού.
Σκίτσο εποχής που απεικόνιζε το εσωτερικό των Φυλακών Συγγρού.
Το πρόβλημα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εποχής, όπως καταγράφηκαν στις μελέτες του γιατρού Σπυρίδωνα Βάμβα, οι χρήστες στην Αθήνα και το επίνειό της, τον Πειραιά,

Ο ιατρός Σπύρος Βάμβας. Φωτογραφικό τεκμήριο.
Ο ιατρός Σπύρος Βάμβας. Φωτογραφικό τεκμήριο.
υπολογίζονταν το 1932 σε 35.00

0. Το πρόβλημα είχε πλήξει ιδιαίτερα τους προσφυγικούς πληθυσμούς. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ένας στους είκοσι στην Αθήνα και τον Πειραιά ήταν χρήστης κάποιας ουσίας! Όσο για την πιο προωθημένη θεραπεία που εφαρμοζόταν, προέβλεπε τις πρώτες 72 ώρες, τα τρία πρώτα 24ωρα, να δέχεται ο ασθενής ενέσεις σκοπολαμίνης και μορφίνης, μία ένεση κάθε 6-7 ώρες. Ο ασθενής έπεφτε σε νάρκη και όταν αφυπνιζόταν εισερχόταν «εις το στάδιον της μεταμελείας»!

Με αυτή τη μέθοδο ο Βάμβας υποστήριζε ότι είχε θεραπεύσει «320 αλήτας τοξικομανείς», εκ των οποίων το 40% είχε ξαναπέσει στα ναρκωτικά διότι δεν είχε τη δυνατότητα να συντηρηθεί και είχε βρεθεί με τις ίδιες παρέες. Έδινε, μάλιστα, στοιχεία για το προφίλ των ναρκομανών αφού επισήμαινε ότι από τους 320 που είχε «θεραπεύσει» οι 144 ήταν έγγαμοι, ενώ από αυτούς οι 108 διατελούσαν σε χηρεία ή διαζύγιο. Κατέληγε δε στο συμπέρασμα ότι «η τοξικομανία καταστρέφει τον έρωτα»!

Τοξικομανείς στη στοά Πάππου. Σκίτσο Φωκίωνα Δημητριάδη.
Τοξικομανείς στη στοά Πάππου. Σκίτσο Φωκίωνα Δημητριάδη.
Οι χώροι διακίνησης

Ποια ήταν τα στέκια τους; Στην πλατεία Βαρβακείου, κοντά στο περίφημο «ΣΥΣΣΙΤΙΟ», φιλανθρωπική προσπάθεια που στεγαζόταν στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Αριστογείτονος, στο κτίριο που σώζεται μέχρι σήμερα. Σύχναζαν στα διάφορα γιαπιά κοντά στην οδό Αθηνάς και κάτω από το Εργατικό Κέντρο, όπου κούρνιαζαν τις νύχτες. Εξάλλου, τους γνώριζαν όλοι οι επαγγελματίες της οδού Αθηνάς, ιδιαίτερα δε όσοι διατηρούσαν ψαράδικα στην οδό Βαρβάκη. Το εμπόριο ναρκωτικών διεξαγόταν στο κέντρο της πόλης, με επίκεντρο μάλιστα τη Στοά Πάππου, και ξεκινούσε στις έξι το πρωί.

«Παιδί που στρίβει τσιγάρο». Έργο του Νικηφόρου Λύτρα.
«Παιδί που στρίβει τσιγάρο». Έργο του Νικηφόρου Λύτρα.
Επίσης γινόταν στις παρόδους γύρω από το Βαρβάκειο –τότε σωζόταν ακόμη το Σχολείο–, στη Λαχαναγορά –η οποία βρισκόταν στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την οδό Πειραιώς–, στα τέρματα των τραμ, στα καταγώγια που είχαν φυτρώσει στην περιοχή του Δέλτα του Φαλήρου, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και σε μικρά καφενεία, τα οποία επιβίωναν χωρίς να έχουν πελατεία. Τα καφενεία αυτά ανήκαν σε αποφυλακισμένους, διαρρήκτες που ήταν γνωστοί στην Αστυνομία. Οι μεγαλέμποροι παρέμεναν πάντα «ασύλληπτοι και αόρατοι».

Το Δρομοκαϊτειο στα μέσα του 20ού αιώνα.
Το Δρομοκαϊτειο στα μέσα του 20ού αιώνα.
«Να περισυλλεγούν το ταχύτερον»

Το καλοκαίρι του 1932 φαίνεται πως η κατάσταση στην Αθήνα είχε γίνει αφόρητη. Οι καταστηματάρχες της οδού Αθηνάς και των κάθετων δρόμων ζητούσαν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της «πληγής των κοκαϊνομανών και μορφινομανών», οι οποίοι λυμαίνονταν τα μέρη τους. Η απάντηση δημοσιευόταν σύντομα στις εφημερίδες: «Συνεστήθη επιτροπή (που) θα τους περισυλλέξη όλους, θα τους κλείση σε κάποιο απομακρυσμένο μοναστήρι-ιατρείο και εκεί θα τους αρχίση συστηματική θεραπεία». Αλλά όσα μέτρα και αν λάμβανε η Αστυνομία ο αριθμός των τοξικομανών –κυρίως μορφίνης και κοκαΐνης– αυξανόταν. Αρκετοί συλλαμβάνονταν αλλά συνέχιζαν αμέσως μόλις ελευθερώνονταν. Άλλοι ζητιάνευαν στους δρόμους και άλλοι έκλεβαν, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν «για να ικανοποιήσουν το πάθος των».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Αστυνομία ήξερε «όλη την οργάνωσι καθώς και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν, από των μεγαλόσχησμων ιδρυτών των τραστ μέχρι των μικροπρακτόρων και μεταπρατών»! Αλλά δήλωνε πως δεν μπορούσε να αντιδράσει «διότι αντιβαίνει η επέμβασίς της στα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτου». Επίσημα δηλωνόταν πως δεν υπήρχε νομικό οπλοστάσιο και δεν ήταν εύκολο να συλληφθεί ο έμπορος με τα ναρκωτικά στα χέρια. Και όταν συλλαμβανόταν η ποινή ήταν εξαιρετικά μικρή, οπότε κάποιος αντικαταστάτης ή η γυναίκα του συνέχιζε την πώληση μέχρι ο ίδιος να βγει από τη φυλακή!

Η περιοχή του Βαρβακείου.
Η περιοχή του Βαρβακείου.
Οι «χώροι φιλοξενίας»

και το περίεργο «Μουσείον»


Ο μόνος ειδικευμένος επιστήμονας της εποχής, ο γιατρός Σπ. Βάμβας, πρότεινε να περισυλλεγούν οι χρήστες και να κλειστούν σε Μοναστήρι του Ωρωπού. Τα χρήματα έδινε το Υπουργείο Πρόνοιας, αλλά η Εκκλησία φοβόταν μήπως δημιουργηθεί προηγούμενο με τη διάθεση των μοναστηριών. Σημειώθηκαν αντιδράσεις, όπως έγινε και στην Αίγινα όταν προτάθηκε να φιλοξενήσει τους ναρκομανείς η ιστορική Μονή της. Οι κάτοικοι του νησιού ξεσηκώθηκαν και το κοινοτικό συμβούλιο σήκωσε «επανάσταση», στάση που διατήρησε και κάθε περιοχή στην οποία προτεινόταν για να φιλοξενήσει εξαρτημένους. Οπότε το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε…

Η οδός Αθηνάς. Φωτογραφία Fred Boissonas.
Η οδός Αθηνάς. Φωτογραφία Fred Boissonas.
Εν τω μεταξύ, το 1932, στις Φυλακές Συγγρού αναπτυσσόταν ένα πρωτότυπο Μουσείο με τις συσκευασίες με τις οποίες συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων για ναρκωτικά επιχειρούσαν να τους προμηθεύσουν ουσίες. Κουτιά γλυκισμάτων, ταψιά, πάσης φύσεως μαγειρικά σκεύη και αγγεία, ειδικά διασκευασμένα με τρόπο ώστε κατά τη μεταφορά του φαγητού ή γλυκισμάτων στους κρατουμένους να μεταφέρονται και ναρκωτικά για να «μη στεναχωρείται ο κρατούμενος»! Ειδικά συσκευασμένα πακέτα τσιγάρων, γραβάτα με ειδική εσοχή, ειδική κρύπτη στην κορδέλα του καπέλου, ειδικά φτιαγμένες επιστολές ήταν μερικά από τα περιεχόμενα του ιδιότυπου εκείνου Μουσείου.

Iωάννης Μεταξάς.
Iωάννης Μεταξάς.
Φυλακίσεις και εκτοπισμοί

από τη δικτατορία Ι. Μεταξά


Τον Ιούνιο του 1936 η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση «προς καταστολήν του παρανόμου εμπορίου των ναρκωτικών φαρμάκων», την οποία το δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά κύρωσε με αναγκαστικό το νόμο το 1937. Από τότε εξαπολύθηκε ένα ανελέητο κυνηγητό, ενώ οργανώθηκαν ειδικές υπηρεσίες στην Ασφάλεια και στο Υπουργείο Πρόνοιας. Οι ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών έγιναν εξοντωτικές, όπως και οι χρηματικές ποινές. Από το 1938 οι λαθρέμποροι ναρκωτικών εκτοπίζονταν και οι ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες ανέπτυξαν συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας. Το φαινόμενο σχεδόν εξαφανίσθηκε για να επανέλθει με σφοδρότητα τις τελευταίες δεκαετίες.



:zombie::shit::zombie::shit:
 

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
4.479
Κριτικές
3
Like
12.591
Πόντοι
3.506
Ο σταθμός του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, όταν ήταν ακόμη ανοικτός και βρίσκονταν στην οδο Αθηνάς καί Λυκούργου.
Ο ΠΑΛΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΠΡΙΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΘΕΙ - © ΑΡΧΕΙΟ ΗΣΑΠ.jpg

Η κατασκευή νέου υπογείου Σταθμού στην Ομόνοια τη διετία 1928-30
IMG_20240219_190711.jpg

Το εργοτάξιο κατά τη διάνυξη της σήραγγας, 1928 © Αρχείο ΗΣΑΠ.jpg
 

thleizer

Μέλος
Εγγρ.
18 Φεβ 2024
Μηνύματα
303
Like
332
Πόντοι
21
Μέχρι το 2009, άντε το 2010 βαριά ήταν πολύ καλά. H κατρακύλα άρχισε όταν ήρθαν τα μνημόνια όπου το ένα έφερε το άλλο στην Αθήνα. Δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει Αθήνα. Ο μισός πληθυσμός είναι εκεί, νομίζοντας κάποιοι ότι θα βρουν αυτά που ακούν στις επαρχίες και στα νησιά ότι στην Αθήνα είναι παράδεισος, αλλά δυστυχώς πλέον δεν είναι. Αρκετοί φίλοι μου Αθηναίοι έχουν μεταναστεύσει στο Εξωτερικό.
 

Sapakias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Σεπ 2016
Μηνύματα
2.835
Like
1.284
Πόντοι
216
Στα πέριξ βρισκόταν το "ΚΑΦΦΕΝΕΙΟΝ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ". Έπινες το καλύτερο τσιγάρο και τον καλύτερο καφέ!





:shit::zombie::shit::zombie:
 

Sandra~

Call-Girl
Εγγρ.
28 Μαΐ 2024
Μηνύματα
85
Like
5.845
Ο χρυσός αιώνας της Αθήνας ήταν ο 19ος. Μέσα σε 50 χρόνια ένα μικρό χωριό στους πρόποδες της
Ακρόπολης μετατράπηκε σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με ανάκτορα, νεοκλασικά μέγαρα, βουλεβάρτα και
μερικά από τα ομορφότερα δείγματα νεοκλασικισμού στον κόσμο – που τότε ήταν και απολύτως της
μόδας

Όμως η ‘’ανάπτυξη’’, η ανοικοδόμηση, ο υπερβολικός εκμοντερνισμός, το οικονομικό συμφέρον, αλλά και ο
πόλεμος και η έλλειψη χρημάτων συνετέλεσαν ώστε μερικά θαυμάσια κτίρια να χαθούν για πάντα.
Κτίρια που αν είχαν διατηρηθεί η εικόνα της Αθήνας θα ήταν διαφορετική, σίγουρα ομορφότερη.
Σε ταξιδεύει πολύ πίσω στο παρελθόν πολύ καλή
 

Makis!

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαΐ 2024
Μηνύματα
1
Like
0
Πόντοι
0
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ ΑΚΤΑΙΟΝ

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εμβληματικού χαμένου κτιρίου. Βρισκόταν στο Νέο Φάληρο -στη
θέση όπου σήμερα υπάρχει ιδιωτικό νοσοκομείο- και είχε χτιστεί σε σχέδια του Πάνου
Καραθανασόπουλου (μαθητή του Τσίλερ) στα πρότυπα των παραλιακών palace ξενοδοχείων που
ανθούσαν στις ευρωπαϊκές λουτροπόλεις.

Εγκαινιάστηκε το 1903 και για δεκαετίες ήταν το κέντρο της
αναψυχής για την ελίτ της Αθήνας, αλλά και των υψηλών επισκεπτών -εστεμμένων, επιχειρηματιών,
ζάπλουτων της εποχής- από όλη την Ευρώπη.


Είχε 160 δωμάτια, μεγάλες αίθουσες δεξιώσεων, κήπους
και παραλία. Η παρακμή του ξεκίνησε λίγο πριν τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, στη διάρκεια του οποίου
έπαθε εκτεταμένες ζημιές από βομβαρδισμούς. Μετά τον πόλεμο η κατεστραμμένη και πάμφτωχη
Ελλάδα δεν μπορούσε να συντηρήσει ένα τέτοιο οικοδόμημα και έτσι το ξενοδοχείο εγκαταλείφθηκε,
για να κατεδαφιστεί τελικά επί Αριστείδη Σκυλίτση,
Μονο σε φωτογραφιες αυτα.....
 

Nofucksgiven

Σεβαστός
Εγγρ.
6 Ιαν 2014
Μηνύματα
619
Κριτικές
28
Like
2.115
Πόντοι
1.196
Η παλιά Αθήνα χάθηκε και η νέα Αθήνα πέθανε στις Καραντινες ειδικά η νυχτερινή Αθήνα...
Εδώ είναι το κλάμα...
 

AlexEasyRider

Μέγας
Εγγρ.
3 Ιαν 2016
Μηνύματα
5.009
Κριτικές
12
Like
12.801
Πόντοι
4.546
Γαμησε τα είναι η Αθήνα..εχοντας ζήσει και στις 2 πόλεις. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιο όμορφη πόλη.. Οχι κούκλα βέβαια. Αλλά έχει τη θάλασσα την ιστορία τον πολιτισμό και πιο ευρωπαϊκό αέρα.. Αθήνα είναι λες και είσαι στη μέση του πουθενα
. Μακρυά από Ευρώπη μακρυά από τα σύνορα τριτομοσμικεςζπως εικονες
ΔΕΝ έχει η Αθήνα ΤΟΝ πολιτισμό, όπως και Ιστορία, θάλασσα και τόσα άλλα?
Πλάκα κάνεις έτσι..?
 

Readytogo22

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Σεπ 2022
Μηνύματα
1.201
Like
2.171
Πόντοι
456

Ναρκωτικά και ναρκομανείς στην Αθήνα του Μεσοπολέμου


Presentatioaaaaaaaaaaaaan1narkotika
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Την εποχή του Μεσοπολέμου η Ελλάδα αντιμετώπισε την πρώτη μεγάλη «επίθεση» του φαινομένου των ναρκωτικών στην πρωτεύουσά της, όπου το 1932 υπήρχαν «τριάντα πέντε χιλιάδες τοξικομανών εις τας Αθήνας και τον Πειραιά»! Δημοσιογραφικές έρευνες κατέγραφαν τους χώρους και τους τρόπους διακίνησης και αγοραπωλησίας των ναρκωτικών –λίγο απέχουν από τη σημερινή πραγματικότητα–, την αντίδραση της Αστυνομίας και τις πρώτες προσπάθειες για επιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος. Είχε δημιουργηθεί ένας «δίαυλος θανάτου» με την Αίγυπτο, όπου πηγαινοέρχονταν έμποροι ναρκωτικών δημιουργώντας ισχυρό δίκτυο στη Μεσόγειο, και στο Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρείο –το 1931– εισάγονταν περισσότερα περιστατικά «ηρωινομανών» και λιγότερα ψυχοπαθών! Οι ουσίες που κυκλοφορούσαν ήταν το όπιο, η μορφίνη, η ηρωίνη, η κοκαΐνη, η ευκοδάλη, η δικωδίδη, η διλωδίδη, η ινδική κάνναβις κ.ά. Η προσπάθεια να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας προσέκρουσε στις τοπικές αντιδράσεις, ενώ το φαινόμενο αντιμετωπίσθηκε συστηματικά στα χρόνια της δικτατορίας του Ι. Μεταξά.

Σκίτσο εποχής που απεικόνιζε το εσωτερικό των Φυλακών Συγγρού.
Σκίτσο εποχής που απεικόνιζε το εσωτερικό των Φυλακών Συγγρού.
Το πρόβλημα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εποχής, όπως καταγράφηκαν στις μελέτες του γιατρού Σπυρίδωνα Βάμβα, οι χρήστες στην Αθήνα και το επίνειό της, τον Πειραιά,

Ο ιατρός Σπύρος Βάμβας. Φωτογραφικό τεκμήριο.
Ο ιατρός Σπύρος Βάμβας. Φωτογραφικό τεκμήριο.
υπολογίζονταν το 1932 σε 35.00

0. Το πρόβλημα είχε πλήξει ιδιαίτερα τους προσφυγικούς πληθυσμούς. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ένας στους είκοσι στην Αθήνα και τον Πειραιά ήταν χρήστης κάποιας ουσίας! Όσο για την πιο προωθημένη θεραπεία που εφαρμοζόταν, προέβλεπε τις πρώτες 72 ώρες, τα τρία πρώτα 24ωρα, να δέχεται ο ασθενής ενέσεις σκοπολαμίνης και μορφίνης, μία ένεση κάθε 6-7 ώρες. Ο ασθενής έπεφτε σε νάρκη και όταν αφυπνιζόταν εισερχόταν «εις το στάδιον της μεταμελείας»!

Με αυτή τη μέθοδο ο Βάμβας υποστήριζε ότι είχε θεραπεύσει «320 αλήτας τοξικομανείς», εκ των οποίων το 40% είχε ξαναπέσει στα ναρκωτικά διότι δεν είχε τη δυνατότητα να συντηρηθεί και είχε βρεθεί με τις ίδιες παρέες. Έδινε, μάλιστα, στοιχεία για το προφίλ των ναρκομανών αφού επισήμαινε ότι από τους 320 που είχε «θεραπεύσει» οι 144 ήταν έγγαμοι, ενώ από αυτούς οι 108 διατελούσαν σε χηρεία ή διαζύγιο. Κατέληγε δε στο συμπέρασμα ότι «η τοξικομανία καταστρέφει τον έρωτα»!

Τοξικομανείς στη στοά Πάππου. Σκίτσο Φωκίωνα Δημητριάδη.
Τοξικομανείς στη στοά Πάππου. Σκίτσο Φωκίωνα Δημητριάδη.
Οι χώροι διακίνησης

Ποια ήταν τα στέκια τους; Στην πλατεία Βαρβακείου, κοντά στο περίφημο «ΣΥΣΣΙΤΙΟ», φιλανθρωπική προσπάθεια που στεγαζόταν στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Αριστογείτονος, στο κτίριο που σώζεται μέχρι σήμερα. Σύχναζαν στα διάφορα γιαπιά κοντά στην οδό Αθηνάς και κάτω από το Εργατικό Κέντρο, όπου κούρνιαζαν τις νύχτες. Εξάλλου, τους γνώριζαν όλοι οι επαγγελματίες της οδού Αθηνάς, ιδιαίτερα δε όσοι διατηρούσαν ψαράδικα στην οδό Βαρβάκη. Το εμπόριο ναρκωτικών διεξαγόταν στο κέντρο της πόλης, με επίκεντρο μάλιστα τη Στοά Πάππου, και ξεκινούσε στις έξι το πρωί.

«Παιδί που στρίβει τσιγάρο». Έργο του Νικηφόρου Λύτρα.
«Παιδί που στρίβει τσιγάρο». Έργο του Νικηφόρου Λύτρα.
Επίσης γινόταν στις παρόδους γύρω από το Βαρβάκειο –τότε σωζόταν ακόμη το Σχολείο–, στη Λαχαναγορά –η οποία βρισκόταν στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την οδό Πειραιώς–, στα τέρματα των τραμ, στα καταγώγια που είχαν φυτρώσει στην περιοχή του Δέλτα του Φαλήρου, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και σε μικρά καφενεία, τα οποία επιβίωναν χωρίς να έχουν πελατεία. Τα καφενεία αυτά ανήκαν σε αποφυλακισμένους, διαρρήκτες που ήταν γνωστοί στην Αστυνομία. Οι μεγαλέμποροι παρέμεναν πάντα «ασύλληπτοι και αόρατοι».

Το Δρομοκαϊτειο στα μέσα του 20ού αιώνα.
Το Δρομοκαϊτειο στα μέσα του 20ού αιώνα.
«Να περισυλλεγούν το ταχύτερον»

Το καλοκαίρι του 1932 φαίνεται πως η κατάσταση στην Αθήνα είχε γίνει αφόρητη. Οι καταστηματάρχες της οδού Αθηνάς και των κάθετων δρόμων ζητούσαν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της «πληγής των κοκαϊνομανών και μορφινομανών», οι οποίοι λυμαίνονταν τα μέρη τους. Η απάντηση δημοσιευόταν σύντομα στις εφημερίδες: «Συνεστήθη επιτροπή (που) θα τους περισυλλέξη όλους, θα τους κλείση σε κάποιο απομακρυσμένο μοναστήρι-ιατρείο και εκεί θα τους αρχίση συστηματική θεραπεία». Αλλά όσα μέτρα και αν λάμβανε η Αστυνομία ο αριθμός των τοξικομανών –κυρίως μορφίνης και κοκαΐνης– αυξανόταν. Αρκετοί συλλαμβάνονταν αλλά συνέχιζαν αμέσως μόλις ελευθερώνονταν. Άλλοι ζητιάνευαν στους δρόμους και άλλοι έκλεβαν, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν «για να ικανοποιήσουν το πάθος των».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Αστυνομία ήξερε «όλη την οργάνωσι καθώς και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν, από των μεγαλόσχησμων ιδρυτών των τραστ μέχρι των μικροπρακτόρων και μεταπρατών»! Αλλά δήλωνε πως δεν μπορούσε να αντιδράσει «διότι αντιβαίνει η επέμβασίς της στα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτου». Επίσημα δηλωνόταν πως δεν υπήρχε νομικό οπλοστάσιο και δεν ήταν εύκολο να συλληφθεί ο έμπορος με τα ναρκωτικά στα χέρια. Και όταν συλλαμβανόταν η ποινή ήταν εξαιρετικά μικρή, οπότε κάποιος αντικαταστάτης ή η γυναίκα του συνέχιζε την πώληση μέχρι ο ίδιος να βγει από τη φυλακή!

Η περιοχή του Βαρβακείου.
Η περιοχή του Βαρβακείου.
Οι «χώροι φιλοξενίας»

και το περίεργο «Μουσείον»


Ο μόνος ειδικευμένος επιστήμονας της εποχής, ο γιατρός Σπ. Βάμβας, πρότεινε να περισυλλεγούν οι χρήστες και να κλειστούν σε Μοναστήρι του Ωρωπού. Τα χρήματα έδινε το Υπουργείο Πρόνοιας, αλλά η Εκκλησία φοβόταν μήπως δημιουργηθεί προηγούμενο με τη διάθεση των μοναστηριών. Σημειώθηκαν αντιδράσεις, όπως έγινε και στην Αίγινα όταν προτάθηκε να φιλοξενήσει τους ναρκομανείς η ιστορική Μονή της. Οι κάτοικοι του νησιού ξεσηκώθηκαν και το κοινοτικό συμβούλιο σήκωσε «επανάσταση», στάση που διατήρησε και κάθε περιοχή στην οποία προτεινόταν για να φιλοξενήσει εξαρτημένους. Οπότε το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε…

Η οδός Αθηνάς. Φωτογραφία Fred Boissonas.
Η οδός Αθηνάς. Φωτογραφία Fred Boissonas.
Εν τω μεταξύ, το 1932, στις Φυλακές Συγγρού αναπτυσσόταν ένα πρωτότυπο Μουσείο με τις συσκευασίες με τις οποίες συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων για ναρκωτικά επιχειρούσαν να τους προμηθεύσουν ουσίες. Κουτιά γλυκισμάτων, ταψιά, πάσης φύσεως μαγειρικά σκεύη και αγγεία, ειδικά διασκευασμένα με τρόπο ώστε κατά τη μεταφορά του φαγητού ή γλυκισμάτων στους κρατουμένους να μεταφέρονται και ναρκωτικά για να «μη στεναχωρείται ο κρατούμενος»! Ειδικά συσκευασμένα πακέτα τσιγάρων, γραβάτα με ειδική εσοχή, ειδική κρύπτη στην κορδέλα του καπέλου, ειδικά φτιαγμένες επιστολές ήταν μερικά από τα περιεχόμενα του ιδιότυπου εκείνου Μουσείου.

Iωάννης Μεταξάς.
Iωάννης Μεταξάς.
Φυλακίσεις και εκτοπισμοί

από τη δικτατορία Ι. Μεταξά


Τον Ιούνιο του 1936 η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση «προς καταστολήν του παρανόμου εμπορίου των ναρκωτικών φαρμάκων», την οποία το δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά κύρωσε με αναγκαστικό το νόμο το 1937. Από τότε εξαπολύθηκε ένα ανελέητο κυνηγητό, ενώ οργανώθηκαν ειδικές υπηρεσίες στην Ασφάλεια και στο Υπουργείο Πρόνοιας. Οι ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών έγιναν εξοντωτικές, όπως και οι χρηματικές ποινές. Από το 1938 οι λαθρέμποροι ναρκωτικών εκτοπίζονταν και οι ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες ανέπτυξαν συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας. Το φαινόμενο σχεδόν εξαφανίσθηκε για να επανέλθει με σφοδρότητα τις τελευταίες δεκαετίες.



:zombie::shit::zombie::shit:
Πάντα συνέβαιναν αυτά το πρόβλημα με την εποχή μας είναι πως τα κάνουν διαφήμιση.

Τα παλιά ρεμπέτικα έλεγαν " το χασίσι είναι κακό " ενώ η Τραπ λέει " το χασίσι είναι το νόημα της ζωής " , ούτε καν καλό αλλά το γαμημενο νόημα της ζωής.
 

Νίπλης

Ανώτατος
Εγγρ.
4 Απρ 2013
Μηνύματα
71.358
Like
75.451
Πόντοι
12.756
Ο σταθμός του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, όταν ήταν ακόμη ανοικτός και βρίσκονταν στην οδο Αθηνάς καί Λυκούργου.
Ο ΠΑΛΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΠΡΙΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΘΕΙ - © ΑΡΧΕΙΟ ΗΣΑΠ.jpg

Η κατασκευή νέου υπογείου Σταθμού στην Ομόνοια τη διετία 1928-30
IMG_20240219_190711.jpg

Το εργοτάξιο κατά τη διάνυξη της σήραγγας, 1928 © Αρχείο ΗΣΑΠ.jpg
Φανταστικες φωτο :thumbsup::thumbsup::thumbsup:

Οτι ηταν ανοιχτος στο σημειο στην Αθηνάς δίπλα απο το Δημαρχείο δεν το ήξερα , απιστευτο φαινεται
 

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
4.479
Κριτικές
3
Like
12.591
Πόντοι
3.506
Αθήνα 1930..
Δυό πόλεις σε μία..
Η Αθήνα της φτώχιας και της Ανατολής και η Αθήνα του πλούτου και της Δύσης...



 

Noris83

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2024
Μηνύματα
56
Κριτικές
8
Like
619
Πόντοι
300
Ξεχάστε την παλιά μας Αθηνα μαγκες
 

gregory

Μέλος
Εγγρ.
6 Απρ 2006
Μηνύματα
5
Like
1
Πόντοι
0
Αθήνα 1930..
Δυό πόλεις σε μία..
Η Αθήνα της φτώχιας και της Ανατολής και η Αθήνα του πλούτου και της Δύσης...



Βίντεο κειμηλιο , μπραβο
 

BIG_BIG_BEN

Μέγας
Εγγρ.
28 Φεβ 2024
Μηνύματα
7.230
Like
11.849
Πόντοι
3.556
Μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου η Αθήνα, με καταγεγραμμένη ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων. Περίπου από το 3200 π.Χ.


Τα πάντα ρει. Όλα αλλάζουν, και η Αθήνα μαζί.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom