Νέα

Μεγάλοι Έλληνες!!!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Heelover
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 406
  • Εμφανίσεις 21K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

O μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών

  • Αλέξανδρος ο Μέγας

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Παπανικολάου

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Αριστοτέλης

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Σωκράτης

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Κολοκοτρώνης

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Βενιζέλος

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Περικλής

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Πλάτων

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Καποδίστριας

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Καραμανλής

    Ψήφοι: 0 0,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    0

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
60
Πόντοι
66
Μια που ο συνάδελφος pepe_le_pew μας θύμισε τις δραχμούλες,

θυμήθηκα κι εγώ κάτι που είχα μάθει τότε για τον Κολοκοτρώνη...

Αντιλαμβάνομαι τώρα ότι το ίδιο θα μπορούσε να γινόταν και με τον Παπανικολάου!

Πράγματι, Μεγάλοι Έλληνες!
 

Συνημμένα

  • 10000A.JPG
    10000A.JPG
    23,3 KB · Εμφανίσεις: 18

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Μάλλον πέρασε απαρατήρητο μέσα στο καλοκαίρι.

Η είδηση ότι το Κωνσταντίνος Δασκαλάκης απέδειξε μαζί με τον Χρήστο Παπαδημητρίου απέδειξαν ότι για ορισμένα παίγνια δεν μπορεί να υπολογισθεί η ισορροπία Νας (Nash equilibrium).

Το παρακάτω δημοσιεύθηκε στα Νέα με πιασάρικο τίτλο που παραπέμπει στην γνωστή ταινία που τον τίτλο της επίσης πετσόκοψαν στα Ελληνικά: A beautiful mind.

www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4521358]Νίκησε τον «υπέροχο άνθρωπο»[/url]
Ο 28χρονος Κ. Δασκαλάκης έλυσε τον γρίφο του νομπελίστα Τζον Νας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009
   
«Πληροφορική δεν είναι μόνο ο προγραμματισμός ή το Εxcel, όπως ο περισσότερος κόσμος πιστεύει. Πίσω από αυτά κρύβεται ένα πολύπλοκο αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό σύστημα, οι δυνατότητες του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες. Αυτό λοιπόν καλούμαστε οι επιστήμονες να κάνουμε, να ρίξουμε φως στις... σκοτεινές πλευρές της πληροφορικής».

Είναι μόλις 28 ετών κι όμως το βιογραφικό του είναι πλούσιο σε επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία. Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με βαθμό 9,98 στα 10, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά διεθνώς. Μάλιστα σε περίπου έναν μήνα θα μπει στις αίθουσες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης για να διδάξει. Πριν από μερικές εβδομάδες ο Κωνσταντίνος κατάφερε να ξεδιαλύνει έναν δύσκολο γρίφο της πληροφορικής, που έμενε άλυτος από το 1950. Το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται, όπως παραδέχεται, είναι αρκετά δύσκολο για τον περισσότερο κόσμο. Η διδακτορική του διατριβή μελετά το Θεώρημα του Νας, στη θεωρία των παιγνίων, θεώρημα για το οποίο το 1994 ο Νας κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας.

«Την επιστήμη μου την ενδιαφέρει κυρίως το Ίντερνετ. Πρόκειται για ένα μέσο που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες και ελέγχεται από διάφορες εταιρείες, οργανισμούς και κράτη. Όλοι όμως έχουν διαφορετικά συμφέροντα, που μερικές φορές επηρεάζουν την ελεύθερη κίνηση της πληροφορίας. Έτσι, αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε ένα "γερό" Ίντερνετ, όπου η πληροφορία θα ταξιδεύει όσο πιο γρήγορα γίνεται με ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα προστατεύεται η ελευθερία του λόγου», λέει στα «ΝΕΑ» ο 28χρονος επιστήμονας.

«Θα χαθώ στην Ελλάδα...»
Στην ερώτηση αν σκοπεύει να αφήσει την ακαδημαϊκή καριέρα στη Βοστώνη για να επιστρέψει στην Ελλάδα, απαντά αρνητικά. «Το αντικείμενό μου είναι τέτοιο που φοβάμαι ότι αν ερχόμουν στην Ελλάδα δεν θα μπορούσα να συνεχίσω τις έρευνές μου. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες, ενδεχομένως ούτε η απαραίτητη υποστήριξη στο ερευνητικό μου έργο. Φοβάμαι ότι μπορεί να χαθώ στην ελληνική γραφειοκρατία» λέει. Αυτό που του αρέσει ιδιαίτερα στη Βοστώνη είναι ότι είναι ένας τεράστιος ακαδημαϊκός χώρος. «Ο μισός πληθυσμός της πόλης έχει σχέση με τον πανεπιστημιακό κόσμο». Αν και η επιστροφή στην Ελλάδα δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του, όπως τονίζει, «θέλω να δώσω πίσω στην Ελλάδα, γιατί κι αυτή μου έδωσε τις βάσεις για να φτάσω ώς εδώ. Έρχομαι στην Ελλάδα δύο φορές το χρόνο για περίπου δύο μήνες. Σίγουρα στην καθημερινότητά μου υπάρχουν στιγμές που μου λείπει η οικογένειά μου και το σπιτικό φαγητό».

ΣΤΟ ΜΙΤ
Η διατριβή του Έλληνα επιστήμονα του άνοιξε τον δρόμο για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Βοστώνης

50 χρόνια έψαχναν τη λύση
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ εβδομάδες, ο 28χρονος Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τράβηξε τα βλέμματα της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας- και όχι μόνο- πάνω του καθώς βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ (Αssociation for Computing Μachinery), την Ένωση δηλαδή όλων όσων ασχολούνται με την πληροφορική, η οποία δίνει ένα βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή κάθε χρόνο. Αφετηρία ήταν ο γρίφος που παρέμενε άλυτος από την εποχή που ο Τζον Νας διατύπωσε το θεώρημα για τη θεωρία των παιγνίων. Ο Αμερικανός επιστήμονας τη δεκαετία του ΄50 έφτιαξε ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι. «Κι έδειξε ότι σε κάθε αγορά, ακόμη κι όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία». Μετά τη διατύπωση της θεωρίας του Νας- η οποία δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στα παιχνίδια αλλά και στην αγορά ή το Ίντερνετ- ξεκίνησαν πολλοί επιστήμονες να ψάχνουν με ποιον τρόπο μπορεί κανείς να προβλέψει την ισορροπία Νας, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει στην αγορά ή το να προβλέψει κανείς ποιος θα κερδίσει στο σκάκι ή ποια στρατηγική είναι καλύτερη στο πόκερ. Όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος, πέρασαν πέντε δεκαετίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Υπολογιστικά αδύνατο...
Έναν χρόνο χρειάστηκε ο νεαρός επιστήμονας με τους καθηγητές του, Χρίστο Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και τον καθηγητή Πολ Γκόλντμπεργκ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, μέχρι τελικά να βρουν τη λύση στον γρίφο. Όπως λέει ο 28χρονος, οι μέχρι τότε προσπάθειες ουσιαστικά στρέφονταν προς λάθος κατεύθυνση. Η έρευνά τους έδειξε ότι η ισορροπία αυτή, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι υπολογιστικά αδύνατη. «Ουσιαστικά αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί η ισορροπία. Μπορεί να χρειάστηκε έναν χρόνο να δουλέψουμε σκληρά, ωστόσο το ερώτημα αυτό μας βασάνιζε περισσότερο καιρό. Είναι πάντως μεγάλη τιμή για έναν νέο επιστήμονα να βραβεύεται από τον διεθνή αυτό οργανισμό. Ανάμεσα σε χιλιάδες διατριβές από τα πανεπιστήμια του κόσμου, επιλέχθηκε η δική μου».


http://[URL unfurl="true"]www.eecs.berkeley.edu/~costis/cie08.JPG[/img[/URL]]

Και βέβαια σύνμφωνα με την ταινία η ιδέα ήρθε στο Νας όταν με τους συμφοιτητές του αντιμετώπισε το αιώνιο πρόβλημα: "Να της την πέσω ή να μην της την πέσω;"
[MEDIA=youtube]uAJDD1_Oexo[/MEDIA]

Αυτά βέβαια είναι πολύ καλά νέα. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το παίγνιο της [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_sexes_(game_theory)]Μάχης των Φύλων[/url] μπορούμε πάντα να λέμε: "Αγάπη θα κάνουμε ότι πω εγώ, έτσι και αλλιώς λύση δεν υπάρχει, το Nash equilibrium ή οποιαδήποτε άλλη ισορροπία αποκλείεται να την επιτύχουμε".

Ωραίος ο Δασκαλάκης, μόνον 28 χρονών και λαμπερό μυαλό.
Ωραίος και ο Παπαδημητρίου που ξέρει πλέον να διαλέγει και να καθοδηγεί τους νέους στο Μπέρκλεϋ.
Πάντα τέτοια!!!!

 

LION7

Ανώτερος
Εγγρ.
26 Ιουλ 2007
Μηνύματα
30.790
Κριτικές
16
Like
10.337
Πόντοι
8.645
O Nash πάντως κατέληξε σχιζοφρενής.
 

LION7

Ανώτερος
Εγγρ.
26 Ιουλ 2007
Μηνύματα
30.790
Κριτικές
16
Like
10.337
Πόντοι
8.645

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
505
Πόντοι
4.906
τριτος
http://[URL unfurl="true"]www.windmillstravel.com/photos/6196-max.jpg[/img[/URL]]

2ος
[img]http://1.bp.blogspot.com/_TBLU0SzDOdw/SPjNiPqySmI/AAAAAAAABCA/-v8Xm3rusqw/s400/10000b.jpg

1os
7642-004-42BBD267.jpg



  Αλλοι στο τοπ τεν
gre201ffq3.jpg



  εδιτ και μονο εδω σας παρουσαιζω τους ΑΥΡΙΑΝΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
http://[URL unfurl="true"]www.greeklandscapes.com/images/various/euro_notes.jpg[/img[/URL]]








[/quote]θρεντ για συλλεκτες νομισματων εχουμε; :2funny: :2funny:
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Στην συνέντευξη του στο "Κ" της Καθημερινής ο Δασκαλάκης αναφέρει ότι στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Εταιρείας Θεωρίας Παιγνίων (Game Theory Society) το οποίο γίνεται κάθε 4 χρόνια και στο οποίο το paper του Δασκαλάκη και του Παπαδημητρίου κέρδισε το πρώτο βραβείο στο ακροατήριο βρίσκονταν ο ίδιος ο Nash.

Ο δημοσιογράφος ρωτάει:
Τι σας είπε;

Και ο Δασκαλάκης απαντά:
Έκανε μία λογική παρατήρηση: "Αν έχουμε αυτά τα υπολογιστικά εμπόδια στη θεωρία, με ποιούς τρόπους μπορούμε να τα ξεπεράσουμε και να ξαναορίσουμε την έννοια της (λεγόμενης) Ισορροπίας Νας;" Είναι από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έχω συναντήσει, έχει πατήσει τα 81 αλλά το μυαλό του δουλεύει "ρολόϊ".
 

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
4.508
Κριτικές
3
Like
12.865
Πόντοι
3.506
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως

http://[URL unfurl="true"]www.iefimerida.gr/sites/default/files/einstein2.jpg[/img[/URL]]

[u][b](Απο πολλους θεωρειται ο πραγματικος πατερας της Θεωριας της Σχετικοτητας..)[/b][/u]


Το γνωστικό αντικείμενο του μεγάλου Έλληνα είχε επεκταθεί πολύ πέραν των αγαπημένων του μαθηματικών, στη Φυσική, εφαρμοσμένη και θεωρητική, στην Αρχαιολογία, ενώ είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως μηχανικός, ορμώμενος από την αγάπη του για τη γεωμετρία. Γεννημένος το1873 από Έλληνα διπλωμάτη, ο Κ. Καραθεοδωρή είχε τις ευκαιρίες να μεγαλώσει σε πολιτισμένο περιβάλλον και να φοιτήσει σε ευρωπαϊκά σχολεία, στη Ριβιέρα, στο Σαν Ρέμο και στις Βρυξέλλες -όπου ο πατέρας του ήταν πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...  Στη Γερμανία, όπου έζησε και εργάστηκε, είχε την τύχη να συνεργαστεί με κάποια από τα μεγαλύτερα μυαλά της -ανήσυχης- εποχής του, όπως ο Μαξ Πλανκ, ο Έρχαρντ Σμιτ και ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Η συνεργασία του με τον Αϊνστάιν Η συχνή ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Έλληνα μαθηματικού και του Άλμπερτ Αϊνστάιν μαρτυρά τη συνεργασία και την αμοιβαία εκτίμηση που έτρεφαν ο ένας στον άλλον, ενώ η μελέτη των κειμένων δείχνει ότι το έργο του Καραθεοδωρή βοήθησε ιδιαίτερα τον Αϊνστάιν στη θεμελίωση της Θεωρίας της Σχετικότητας. Σε μια από αυτές, ο Καραθεοδωρή αναλύει στον Αϊνστάιν το μαθηματικό λογισμό των μεταβολών, με τον γερμανοεβραίο επιστήμονα να τον καλεί να σκεφτεί κάτι επιπλέον «για το πρόβλημα των κλειστών χρονοειδών καμπυλών. Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του άλυτου ακόμη προβλήματος του χωροχρόνου». Σε έτερη επιστολή, ο Αϊνστάιν επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων»...  Ακόμη και χωρίς την πατρότητα της Θεωρίας της Σχετικότητας, η συμβολή του Καραθεοδωρή στην επιστήμη και δη στους κλάδους των θεωρητικών μαθηματικών και της μαθηματικής φυσικής, είναι τεράστια...


[url=http://cretablog.gr/politismos/san-simera/item/35183-1950-san-simera-pethainei-o-konstantinos-karatheodoris-apo-tous-simantikoterous-mathimatikoys-pagkosmios][URL unfurl="true"]http://cretablog.gr/politismos/san-simera/item/35183-1950-san-simera-pethainei-o-konstantinos-karatheodoris-apo-tous-simantikoterous-mathimatikoys-pagkosmios[/url[/URL]]
 

talladmirer

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2007
Μηνύματα
2.777
Like
19
Πόντοι
16
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως

http://[URL unfurl="true"]www.iefimerida.gr/sites/default/files/einstein2.jpg[/img[/URL]]

[u][b](Απο πολλους θεωρειται ο πραγματικος πατερας της Θεωριας της Σχετικοτητας..)[/b][/u]


Το γνωστικό αντικείμενο του μεγάλου Έλληνα είχε επεκταθεί πολύ πέραν των αγαπημένων του μαθηματικών, στη Φυσική, εφαρμοσμένη και θεωρητική, στην Αρχαιολογία, ενώ είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως μηχανικός, ορμώμενος από την αγάπη του για τη γεωμετρία. Γεννημένος το1873 από Έλληνα διπλωμάτη, ο Κ. Καραθεοδωρή είχε τις ευκαιρίες να μεγαλώσει σε πολιτισμένο περιβάλλον και να φοιτήσει σε ευρωπαϊκά σχολεία, στη Ριβιέρα, στο Σαν Ρέμο και στις Βρυξέλλες -όπου ο πατέρας του ήταν πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...  Στη Γερμανία, όπου έζησε και εργάστηκε, είχε την τύχη να συνεργαστεί με κάποια από τα μεγαλύτερα μυαλά της -ανήσυχης- εποχής του, όπως ο Μαξ Πλανκ, ο Έρχαρντ Σμιτ και ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Η συνεργασία του με τον Αϊνστάιν Η συχνή ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Έλληνα μαθηματικού και του Άλμπερτ Αϊνστάιν μαρτυρά τη συνεργασία και την αμοιβαία εκτίμηση που έτρεφαν ο ένας στον άλλον, ενώ η μελέτη των κειμένων δείχνει ότι το έργο του Καραθεοδωρή βοήθησε ιδιαίτερα τον Αϊνστάιν στη θεμελίωση της Θεωρίας της Σχετικότητας. Σε μια από αυτές, ο Καραθεοδωρή αναλύει στον Αϊνστάιν το μαθηματικό λογισμό των μεταβολών, με τον γερμανοεβραίο επιστήμονα να τον καλεί να σκεφτεί κάτι επιπλέον «για το πρόβλημα των κλειστών χρονοειδών καμπυλών. Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του άλυτου ακόμη προβλήματος του χωροχρόνου». Σε έτερη επιστολή, ο Αϊνστάιν επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων»...  Ακόμη και χωρίς την πατρότητα της Θεωρίας της Σχετικότητας, η συμβολή του Καραθεοδωρή στην επιστήμη και δη στους κλάδους των θεωρητικών μαθηματικών και της μαθηματικής φυσικής, είναι τεράστια...


[url=http://cretablog.gr/politismos/san-simera/item/35183-1950-san-simera-pethainei-o-konstantinos-karatheodoris-apo-tous-simantikoterous-mathimatikoys-pagkosmios][URL unfurl="true"]http://cretablog.gr/politismos/san-simera/item/35183-1950-san-simera-pethainei-o-konstantinos-karatheodoris-apo-tous-simantikoterous-mathimatikoys-pagkosmios[/url[/URL]]

[/quote]
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή κι όχι Καραθεοδωρής πέρα πως η σχετικότητα μάλλον έργο Μλέβα Μάριτς ήταν κι όχι Αινστάιν που από μαθηματικά ήταν στούρνος
 

talladmirer

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2007
Μηνύματα
2.777
Like
19
Πόντοι
16
4/2 Διάλεξη Serge Haroche  «Παράξενα και παράδοξα του κβαντικού κοσμού»
αν κι όχι μεγάλος Έλληνας σίγουρα μεγάλος  ο Σέρζαρος
 

talladmirer

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2007
Μηνύματα
2.777
Like
19
Πόντοι
16
όχι άλλο ΩΜΕΓΑΛεξανδρος επιτέλους ο πινέζας που κι ο βουκεφάλας ήταν μάλλον πόνυ για να το φτάνει
 

talladmirer

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2007
Μηνύματα
2.777
Like
19
Πόντοι
16
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως

http://[URL unfurl="true"]www.iefimerida.gr/sites/default/files/einstein2.jpg[/img[/URL]]

[u][b](Απο πολλους θεωρειται ο πραγματικος πατερας της Θεωριας της Σχετικοτητας..)[/b][/u]


Το γνωστικό αντικείμενο του μεγάλου Έλληνα είχε επεκταθεί πολύ πέραν των αγαπημένων του μαθηματικών, στη Φυσική, εφαρμοσμένη και θεωρητική, στην Αρχαιολογία, ενώ είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως μηχανικός, ορμώμενος από την αγάπη του για τη γεωμετρία. Γεννημένος το1873 από Έλληνα διπλωμάτη, ο Κ. Καραθεοδωρή είχε τις ευκαιρίες να μεγαλώσει σε πολιτισμένο περιβάλλον και να φοιτήσει σε ευρωπαϊκά σχολεία, στη Ριβιέρα, στο Σαν Ρέμο και στις Βρυξέλλες -όπου ο πατέρας του ήταν πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...  Στη Γερμανία, όπου έζησε και εργάστηκε, είχε την τύχη να συνεργαστεί με κάποια από τα μεγαλύτερα μυαλά της -ανήσυχης- εποχής του, όπως ο Μαξ Πλανκ, ο Έρχαρντ Σμιτ και ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Η συνεργασία του με τον Αϊνστάιν Η συχνή ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Έλληνα μαθηματικού και του Άλμπερτ Αϊνστάιν μαρτυρά τη συνεργασία και την αμοιβαία εκτίμηση που έτρεφαν ο ένας στον άλλον, ενώ η μελέτη των κειμένων δείχνει ότι το έργο του Καραθεοδωρή βοήθησε ιδιαίτερα τον Αϊνστάιν στη θεμελίωση της Θεωρίας της Σχετικότητας. Σε μια από αυτές, ο Καραθεοδωρή αναλύει στον Αϊνστάιν το μαθηματικό λογισμό των μεταβολών, με τον γερμανοεβραίο επιστήμονα να τον καλεί να σκεφτεί κάτι επιπλέον «για το πρόβλημα των κλειστών χρονοειδών καμπυλών. Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του άλυτου ακόμη προβλήματος του χωροχρόνου». Σε έτερη επιστολή, ο Αϊνστάιν επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων»...  Ακόμη και χωρίς την πατρότητα της Θεωρίας της Σχετικότητας, η συμβολή του Καραθεοδωρή στην επιστήμη και δη στους κλάδους των θεωρητικών μαθηματικών και της μαθηματικής φυσικής, είναι τεράστια...


[url=http://cretablog.gr/politismos/san-simera/item/35183-1950-san-simera-pethainei-o-konstantinos-karatheodoris-apo-tous-simantikoterous-mathimatikoys-pagkosmios][URL unfurl="true"]http://cretablog.gr/politismos/san-simera/item/35183-1950-san-simera-pethainei-o-konstantinos-karatheodoris-apo-tous-simantikoterous-mathimatikoys-pagkosmios[/url[/URL]]

[/quote]
υπήρχε τότε κι ένας David Hilbert
 

Συνημμένα

  • Untitled-16_27.jpg
    Untitled-16_27.jpg
    151 KB · Εμφανίσεις: 15

foufoutos_30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2009
Μηνύματα
12.365
Like
36
Πόντοι
166
ξεχασατε τον ανδρεα παπανδρεου ρε

εφερε τα ουισκι σε καθε ελληνικο σπιτι
 

Gamaw Gries

Μέλος
Εγγρ.
25 Μαΐ 2013
Μηνύματα
671
Like
7
Πόντοι
6
Η ψηφοφορία γιατί έβγαλε πρώτο έναν Σκοπιανό αφού υποτίθεται πως ψηφίζαμε για Έλληνες;
 

globalfer

Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2013
Μηνύματα
1.560
Like
0
Πόντοι
16

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom