το ubuntu για να είναι φιλικό στον χρήστη το χουν φορτωσει πολύ. ολα gui .βασιζεται στο debian αλλα καμία σχεση. ειδικά για καινούργιο hardware arch linux. από debian η καλύτερη διανομή γνώμη μου παντα είναι sparky linux semirolling. πιο κοντά στο καθαρό debian.
για web surfing όλα τα λειτουργικά είναι καλά.
Το θέμα στην σημερινή μας εποχή είναι άλλο. Κάθε άνθρωπος είναι πολύ πιο απαιτητικός. Αγοράζεις μια φωτογραφική μηχανή, ένα καλό monitor, ενα καλο dj controller, μια κάμερα ασφαλείας έναν εκτυπωτή. Τα βάζεις στο linux και τζίφος. ή θα δουλεύουν με generic drivers μη μπορώντας να πιάσουν την απόδοση που δινουν στα mac και τα windows. Την να το κανεις το μονιτορ ακαλιμπραριστο; την φωτογραφική χωρίς profile των φακών; ή και συνήθως δεν δουλεύουν καθόλου κρασαρουν σπάνε αρχίδια, να ψάχνεις μηπως κανας φοιτητής ή χομπίστας προσπάθησε να το κάνει να δουλέψει....
Τα προγράμματα του Linux...... για τον πούτσο, ερασιτεχνες gimp, mixxx darktable..... τον dj θα τον αφήσουν στην μέση του live, τον φωτογράφο θα του πρήξουν τα αρχιδια με κολληματα και ασυμβατότητες. Θυμάμαι το darktable λέω ας το δοκιμάσω αντί του lightroom. Δούλευε καλά κανα τρίμηνο μέχρι μια μέρα άρχισε να κρασαρει. διαβάζω διαβάζω, γνωστό πρόβλημα δεν μπορει να διαχειριστει πάνω από ορισμενο αριθμό φωτογραφιων. Τι να το κάνω; επαιξα εμαθα bye bye linux. πως να το εμπιστευτώ ξανά; Άλλο παραδειγμα στικακι wifi δεν δουλεύει με τιποτα. άλλο παράδειγμα dac ήχου για hi end ήχου δεν δουλεύει στις μέγιστες δυνατότητες που έχει. Οποτε αναγκαστικά θέλεις ένα Mac ή ένα σύστημα windows δίπλα στο linux. αλλα τι να τα κανεις δυο λειτουργικα τι νόημα έχει; να πειραματιζεσαι; αν σου αρεσει να δινεις εντολές sudo να ψάχνεις συνέχεια στα forums λύσεις.
Το desktop linux δυστυχώς το αναπτυσουν λίγοι χρήστες κυριως φοιτητες που κάνουν δοκιμές και παρουσιαζουν δουλειες μέχρι να μπουν στον χώρο εργασιας σε επαγγελματικά πράγματα. έτσι όλα είναι μισοδουλειές.
Θα μου πεις είναι εντελώς άχρηστο για ένα μέσο χρήστη; όχι βέβαια για απλά πράγματα web browsing καλό είναι. επισης είναι καλό για servers φτιαχνεις γρήγορα ένα apache web server ένα mail server, ένα server για εικόνα και ήχο δηλαδή δουλείες χαμαλικες να δουλευει μήνες και να κάνει ένα πράγμα σταθερά. Μια εταιρεία μπορεί να θέλει αποκλειστικά έναν server ανοιχτό 24/24 βάζει έναν Linux σερβερ και το αφήνει να δουλευει μόνο σε αυτό το αντικειμενο.
Για ψαγμενους που έχουν μανία με την τελειότητα σε εικόνα βιντεο ήχο εκτυπωσεις δεν κάνει το linux.
Θα πω για απλά πράγματα τελειώς, παράδειγμα θέλεις να ενημέρωσεις firmware μια συσκευή μέσω usb ένα tvbox ένα walkie talkie ένα oτιδηποτε φτηνιαρικο ή πολυ ακριβό μηχάνημα. χρειαζεσαι οπωσδήποτε windows ή mac. Tότε τι στα αρχίδια το θέλω το linux, τάχα ότι είναι εναλακτικό και ψαγμένο; αν ήταν ψαγμενο θα έκανα την δουλειά μου δεν θα έψαχνα στα forums δύο μήνες μήπως κανενας πακιστανος έφτιαξε κώδικα για το συγκεκριμένο πρόβλημα....