tramountana
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2010
- Μηνύματα
- 76.754
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2.724
- Πόντοι
- 1.306
[size=20pt]Εκδρομή για τα προσφυγόπουλα του City Plaza[/size]
Λίγες ώρες ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού με την ψυχή τους χάρηκαν πριν από λίγες μέρες περίπου 30 προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στο City Plaza και πήγαν εκδρομή στο «Χαρούμενο Χωριό», στην κατασκήνωση της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. στη Βαρυμπόμπη.
Τα παιδιά μπήκαν τρέχοντας στις εξοχικές εγκαταστάσεις και για περίπου δύο ώρες οι μπάλες δεν σταμάτησαν να σκάνε, τα παπούτσια χτυπούσαν σχεδόν ρυθμικά στο γήπεδο, τα γέλια γέμισαν τον αέρα.
Δίχως να μιλούν μεταξύ τους την ίδια γλώσσα -μόνο λίγα αγγλικά- και με κοινό κώδικα επικοινωνίας το παιχνίδι, πέρασαν ένα ξεχωριστό απόγευμα στον παιχνιδότοπο της κατασκήνωσης.
Ο Χάρης με το που άνοιξαν οι πόρτες έτρεξε κι αυτός κοντά τους, χωρίς δεύτερη σκέψη, και άρχισε να παίζει με τα παιδιά χωρίς καν να έχουν ανταλλάξει ονόματα. Ο Πάρις δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του που τους γνώρισε:
«Ηταν όλοι τόσο χαρούμενοι και παίξαμε υπέροχα. Βέβαια συνεννοούμασταν στα αγγλικά». Η Ιόλη χαρακτηρίζει «τρομερή εμπειρία το να γνωρίζεις παιδιά που δεν μπορείς εύκολα να επικοινωνήσεις μαζί τους σε μια κοινή γλώσσα αλλά μόνο με νοήματα. Ειδικά όταν ξέρεις τι έχουν περάσει για να έρθουν σε μια χώρα ειρηνική, χωρίς πόλεμο. Είναι πολύ χαρούμενα και με πολύ κέφι, διάθεση και ευγένεια».
Και η Δήμητρα συμπληρώνει: «Αν ήμασταν εμείς οι πρόσφυγες κι εκείνοι στη χώρα τους θα μας είχαν κάνει να νιώσουμε πολύ όμορφα συναισθήματα, χαρά, αγάπη, φιλία, ειρήνη».
Επιτέλους εξοχή
Ο μικρός Σαμίρ από το Ιράν και ο Ερφάν από το Αφγανιστάν δεν σταμάτησαν να παίζουν και να τρέχουν. «Είναι πολύ όμορφα εδώ, θέλουμε πολύ να ξανάρθουμε» αποτίμησαν δυο φίλες, οι Ναζανίζ και Ζίνος από το Αφγανιστάν.
Και ήταν φυσικό: «Δεν έχουμε τη δυνατότητα εξωτερικού χώρου για να παίζουν, γι’ αυτό τα παιδιά χαίρονται πολύ που έρχονται εδώ. Μέσα στη μέρα κινούνται σε εσωτερικούς χώρους και απασχολούνται σε διάφορες δραστηριότητες, ανάλογα με το πρόγραμμα» εξηγεί η Σιέρα, εθελόντρια από τις ΗΠΑ που βρίσκεται κοντά τους περισσότερο από ένα χρόνο.
Πώς κυλάει η μέρα στο Plaza; «Κάθε μέρα είναι και μια διαφορετική περιπέτεια! Ανάλογα με το πρόγραμμα λειτουργούν μέσα στη μέρα διάφορα εργαστήρια, όπως ζωγραφικής και χειροτεχνίας. Ακόμα πραγματοποιούνται μαθήματα Αγγλικών, Γερμανικών.
»Βέβαια το πρόγραμμα διαφοροποιείται λόγω της μεταβολής των ανθρώπων που μένουν στο Plaza. Αλλάζουν τόσο οι οικογένειες, καθώς κάποιοι καταφέρνουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, όσο και οι αλληλέγγυοι. Τα πράγματα μπορεί να κινούνται πολύ αργά ή και πολύ γρήγορα» συνεχίζει η Σιέρα.
Και ο Τζοβάνι, εθελοντής από τη γειτονική Ιταλία που ήδη βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και σκοπεύει να παραμείνει, συμπληρώνει:
[size=20pt]«Τα παιδιά προέρχονται από διάφορες χώρες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο με κυρίαρχες τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Πακιστάν. Είναι τρομερό ότι κανείς σχεδόν δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με τον άλλο οπότε όλοι μαθαίνουν λίγα αγγλικά για να μπορούμε να επικοινωνούμε. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 120 παιδιά στο Plaza, αριθμός όμως που αλλάζει...»[/size]
Ο 12χρονος Αλι από το Πακιστάν βρίσκει την Ελλάδα «πολύ όμορφη και με την οικογένειά μου σκοπεύουμε να παραμείνουμε εδώ. Ηδη πηγαίνω σχολείο και σκοπεύω στο μέλλον να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις για κάποιο ελληνικό Πανεπιστήμιο».
Στο κλείσιμο της δράσης οι κατασκηνωτές χάρισαν στους νέους φίλους τους ένα μεγάλο πανό που είχαν ζωγραφίσει με την ενθάρρυνση των ομαδαρχών τους, και γραμμένη στα αγγλικά, ελληνικά αλλά και τα φαρσί τη φράση «ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ».
Η δεύτερη επίσκεψη
Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη παιδιών από τον χώρο φιλοξενίας στο κέντρο της Αθήνας στην εξοχή, καθώς είχε προηγηθεί μια εκδρομή 50 παιδιών ηλικίας μέχρι 10 ετών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης των κατασκηνωτών, δίνοντας όχι μόνο τη χαρά του παιχνιδιού αλλά και της επικοινωνίας που διευρύνει τις σκέψεις των παιδιών σε σχέση με τη συμβίωση, τη διαφορετικότητα, την αλληλοβοήθεια.
Αυτό υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης που ενθάρρυναν τα παιδιά στην αλληλεπίδραση με τους φιλοξενούμενους συνομηλίκους τους.
«Η επικοινωνία αυτή δίνει πάντα χαρά σε μικρούς και μεγάλους και διευρύνει τις σκέψεις των παιδιών σε σχέση με τη συμβίωση, τη διαφορετικότητα και την αλληλοβοήθεια», μας λέει η Ελένη Καλογιάννη που μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της από την επίσκεψη της μικρής ομάδας προσφυγόπουλων στην κατασκήνωση.
στα αρχίδια μας... καλά θα κάνει η τύπισσα να πατήσει πόδι στον εισαγγελέα να διατάξει την εκκένωση δια της βίας...
αλήθεια νικολιέ
«Τα παιδιά προέρχονται από διάφορες χώρες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο με κυρίαρχες τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Πακιστάν."
από πότε στο Ιράν, στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν έχουν πόλεμο