Eνας φιλος μου, φυσικός, μου ελεγε οτι δεν υπαρχει μεγαλυτερη απάτη απο την απειλή για την μειωση του ποσιμου νερου στον πλανητη.
Μου εξηγησε οτι το νερο μέσω του κύκλου του (υδρατμοι) παραμενει παντα το ιδιο στον πλανητη, και η ποσοτητα του δεν επηρεαζεται με τιποτα.
Εχεις παρατηρησει οτι και στην ελλαδα υπαρχουν πλεον προβληματα ερημοποιησης του εδαφους σε καποιες περιοχες.
Δεν ξερω ποια ειναι η θεωρια του φιλου σου, το προβλημα ομως ειναι υπαρκτο.
Και δεν εχει να κανει μονο με την επαρκεια του νερου αλλα και με την χωρις ελεγχο αντληση του.
Και αν εχει τετοιο θεμα η Ελλαδα φανατασου αυτοι που ζουν στην αφρικη ή την ασια.
Απειλή για την Ελλάδα η ερημοποίηση, σημειώνουν οι Οικολόγοι
16/06/2014 - 04:56 μμ
"Το 35% της ανατολικής Ελλάδας εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης, “νέκρωση” δηλαδή των εδαφών, ενώ για το 49% ο κίνδυνος είναι ορατός. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο κυρίως σε αρκετά νησιά του Αιγαίου, μέρος της Κρήτης και την Ανατολική Στερεά. Με λίγα λόγια προβλέπεται ότι η ξηρασία θα πλήξει τη μεσογειακή λεκάνη τις επόμενες δεκαετίες. Η μείωση των βροχοπτώσεων είναι μια πραγματικότητα, ο αριθμός των πλημμυρών συνεχώς αυξάνεται".
Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι με ανακοίνωση τους αναφορικά με την Παγκόσμια Ημέρα καταπολέμησης της ερημοποίησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
"Η κατάσταση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως μη ελεγχόμενη. Κοινή είναι η διαπίστωση έλλειψης στοιχείων σε ό,τι αφορά την ποσότητα του νερού που αντλείται, τις ποσότητες των υπόγειων νερών που έχουν καταστεί υφάλμυρα ή ρυπασμένα, ακόμα και του αριθμού των γεωτρήσεων. Συνεχίζεται η χορήγηση αδειών για γεωτρήσεις σε κορεσμένες περιοχές και η αύξηση των υδροβόρων καλλιεργειών στη γεωργία, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για την ορθολογική διαχείριση και την ποιότητα των υδατικών πόρων.
Συνεχίζεται επίσης η μεθόδευση λήψης των λεγόμενων αναπτυξιακών αποφάσεων και δεσμεύσεων για υδροβόρες δραστηριότητες, όπως η Μεγάλη Τουριστική Επένδυση με τα τρία γήπεδα γκολφ στον Έξαρχο Αταλάντης. [Η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, θεωρείται ελλειμματική σε ό,τι αφορά το υδρολογικό ισοζύγιο. Στις παράλιες περιοχές της Λοκρίδας αντλείται υφάλμυρο νερό ακατάλληλο για πόση και σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης, ανήκει στις περιοχές της Ελλάδας αυξημένου κινδύνου (κίτρινη ζώνη) λόγω αλάτωσης των εδαφών].
Επειδή πιστεύουμε πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για:
- πιο αυστηρή προστασία των υδροφόρων, οι οποίοι τροφοδοτούν την ύδρευση
- Δρομολόγηση μικρών έργων ταμίευσης επιφανειακών νερών (υδατοδεξαμενές) σε τοπικό επίπεδο.
- Τιμολογιακή πολιτική με βάση το κριτήριο ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά βασικό κοινωνικό αγαθό. Εφαρμογή πολιτικών μείωσης της κατανάλωσης.
- Έλεγχο στις αντλούμενες ποσότητες νερού με επιστημονικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι υπεραντλήσεις και τα φαινόμενα υφαλμύρωσης ή το στέγνωμα στις κοίτες των ποταμών.
- Μείωση των υδροβόρων καλλιεργειών και εκσυγχρονισμό της άρδευσης
- Προτεραιότητα στη διάσωση υγροτόπων που απειλούνται με αποξήρανση
Τέλος θεωρούμε ότι κάθε πρόγραμμα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα με μέτρα ενημέρωσης των πολιτών σε κάθε περιοχή και με επιστημονικά κριτήρια