Λοιπόν, να συνοψίσω το τι ξέρω, και δε νομίζω ότι κάνω λάθος. Αν κάνω, ας με διορθώσει κάποιος.
Σημειώστε, ότι για λόγους γενικότερης έρευνας με έστειλαν κάποιοι παθολόγοι και έκανα πρόσφατα και ΤΙΣ ΔΥΟ εξετάσεις που γίνονται για HIV (και είμαι εν τάξει)
Ο ιός μεταδίδεται όπως μεταδίδεται, ας μη το πιάσουμε τώρα αυτό.
ΜΟΛΙΣ ο οργανισμός "δεχθεί" τον ιό, αναπτύσσει ελαφρό πυρετό. Τόσο ελαφρό, που ίσως ο ασθενής δεν τον αντιλαμβάνεται. Αυτός μπορεί να κρατήσει 10-60 μέρες, αλλά επαναλαμβάνω, μπορεί να μη γίνει αντιληπτός (37,5 C καί λιγότερο). Δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.
Υπάρχει μια εξέταση (αίματος - μου διαφεύγει τώρα το όνομά της αλλά μπορώ να το βρω) που ανιχνεύει τον ιό σε αυτό το πρώτο στάδιο. Δε γίνεται όμως συνήθως, γιατί κοστίζει (στο όποιο εργαστήριο την κάνει) περί τα 300-400 ευρώ. Τα ιδιωτικά εργαστήρια (που ΙΣΩΣ την κάνουν, και ΙΣΩΣ την κάνουν σωστά) μπορεί να την χρεώνουν και 500.
Στη συνέχεια ο πυρετός υποχωρεί, και δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Περί τους 6 μήνες μετά τη μετάδοση του ιού, ο ιός ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ με εξέταση απλούστερη, που έχει και μικρό κόστος.
Αυτή η εξέταση γίνεται εύκολα, δωρεάν και χωρίς δυσκολίες σε όλα τα κρατικά κέντρα που ασχολούνται με το θέμα.
Πριν απο τους 6 μήνες (που μπορεί να είναι και 3 - αλλά 6 για σίγουρα) ο ιός ΔΕΝ ανιχνεύεται με αυτή την (απλή) εξέταση.
Αν ο ασθενής είναι "οροθετικός", δηλαδή ανιχνευτεί ο ιός στο αίμα του (με οποιαδήποτε από τις 2 εξετάσεις), έχει γίνει φορέας.
Όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι εδώ, ο φορέας δε νοσεί, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟΝ ΙΟ σε άλλα υγιή άτομα, αν του δοθεί η ευκαιρία.
"Φορέας" μπορεί να παραμείνει κανείς για πολλά (όσα είπα και παραπάνω ίσως) χρόνια. Ανάλογα με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει (ως φορέας), μπορεί να παρατείνει αυτό το χρόνο (που είναι φορέας) και να μην εκδηλώσει την ασθένεια.
Και βέβαια ο χρόνος δεν είναι ίδιος για όλους, έστω και αν δε λαμβάνουν (ή και αν λαμβάνουν τα ίδια) φάρμακα. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά στον ιό. Έχουν καταγραφεί και περιστατικά που δε νόσησαν ΠΟΤΕ (μη παίρνετε φόρα όμως - μιλάμε για στατιστικά νούμερα μονάδες στο εκατομμύριο).
Αυτό που σας είπα λοιπόν, epixeirimatias24 και spyridonas που με ρωτήσατε, καθώς και ο magenta2006 που πρωτοέθεσε το θέμα, είναι ότι με το που "κολλάς" δε φαίνεται.
Θέλει την πρωτη (την ακριβή) εξέταση για να φανεί αμέσως.
Ο magenta πού είπε ότι έχει περάσει ένας χρόνος απο τότε που του συνέβη το... περιστατικό δεν έχει λόγο να την κάνει. Ένας χρόνος είναι σαφώς πάνω απο 6 μήνες, και ΑΝ τον είχε αρπάξει, θα φανεί και με την απλή εξέταση.
Επαναλαμβάνω, οι πιθανότητες να τον έχεις αρπάξει φίλε magenta είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ, αλλά ΔΕ ΧΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ να την κάνεις την εξέταση.
Πήγαινε στο υγειονομικό (στους Αμπελοκήπους - τέρμα Αλεξάνδρας προς τα πάνω) πρωϊνή ώρα, και απλώς θα σου πάρουν λίγο αίμα.
Και θα σου φύγει το άγχος και η σκέψη.