Νέα

Καταστροφές και Θρίαμβοι: το ντοκιμαντέρ του Στάθη Καλύβα στον ΣΚΑ'Ι' για την Διακοσαετία απο 1821

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Han Psolo
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 54
  • Εμφανίσεις 4K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

poppop

Μέγας
Εγγρ.
30 Ιουλ 2006
Μηνύματα
12.194
Κριτικές
13
Like
4.591
Πόντοι
4.765
Δηλαδή το πρόβλημα μας είναι η μορφή του πολιτεύματος και όχι το γεγονός ότι ο Έλληνας προτιμά να παραμείνει βαλκάνιος από το να γίνει Ευρωπαίος;
η ευρωπη σε μαρανε σκατιαρη πασοκτζη
 

diopos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
13 Αυγ 2018
Μηνύματα
640
Κριτικές
14
Like
826
Πόντοι
376
προφανως δεν διαβασες ολο το κειμενο που προηγουμενως εγραψα.

Ολες οι επαναστασεις απεναντι σε ισχυρους αντιπαλους σε ολο τον πλανητη και διαχρονικα σε ξενες πλατες στηριζονται ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ αποδειξουν οι επαναστατημενοι οτι ειναι ικανοι.

Οπως επραξαν οι αμερικανοι το 177601783 και εκει ειχε καταπνιγει η επανασταση εωςουτου κατεφθασε ο Στρατηγος Λαφαγιετ ,ενω ταυτοχρονα οι βρετανοι αρχιζαν να εχουν πολεμικες επιχιερησεις στα νωτα τους απο αλλες δυαμεις


Ετσι κερδισε ο Μπολιβαρ με την επανασταση του στη λατνικη αμερικη να εχει καταπνιγει εωςοτου τον βοηθησουν αγγλοι και γαλλοι

κ.ο.κ

Οτνα γινεται μια επανασταση οπουδηποτε μπαινουν πανω στα γραφεια των ΥΠΕΞ των μεγαλων κρατων διαφορα σεναρια.

Τι θα γινει εαν αυτο η εκεινο..περιμενουν και ενα δουν οτι οι επαναστατες εχουν αλλαξει τις ισορροπιες του παιχνιδιου του γεωπολιτικου τοτε παρεμβαινουν υπερ αυτων για να μην παρεμβουν αλλοι τριτοι και αντιπαλοι.


Αυτο εγινε με την ελληνικη επανασταση. Το 1827 οι Ρωσοι προετιμαζονταν ηδη για το πολεμο με τη Τουρκια που τελικα εγινε μερικους μηνες αργοτερα . Οι Ρωσοι θα ειχνα ως αφορμη τις σφαγες των ελληνων και το καταπνιξιμο των επαναστατημενων απο τον Ιμπραημ ω αφορμη για να επθβαλλουν κυριαρχια σε οσο το δυναοτν μεγλαυτερα τμημα της ελλαδικης χερσονησου μπορουσαν.

Τοτε ξυπνησαν και οι αγγλογαλοι και βλεπωντας οτι και οι ελληνες ειναι ικανος λαος που δεν πρεπει να πεσει στα χερια των ρωσων-μετα απο μια σειρα συμπτωσεων καταληξαμε στη ναυμαχια του ναυαρινου.

τελικα ο ρωσο τουρκικς πολεμος εγινε και με τη συθηκη της αδριανοπουλης αναγωνριστηκ η μερικη ανεξαρτησια της ελλαδος το 1829. Ομως οι Ρωσοι απετυχαν να ελεγξουν τον ελληνισμο λογω του "Ναυαρινου"


Το Νυαρινο λοιπον και εν κατακλειδι εχει τεραστια σημασια για το ΥΠΕΞ της Βρετανιας και της Γαλλιας και οχι τοσο για την ελλαδα γιατι ουτως η αλλως θα γινοταν παρεμβαση υπερ ημων , απο την πλευρα των ρωσων ομως.
Είσαι πολύ διαβασμένος φίλε.

Από τα σχολεία έπρεπε να μαθαίνουμε για τον εμφύλιο που ξέσπασε μετά τις πρώτες στρατιωτικές επιτυχίες της Επανάστασης, με τις ευλογίες και των Αγγλογάλλων.
Αν δεν είχαν δολοφονηθεί ή φυλακιστεί οπλαρχηγοί, αν δεν είχαν ''φυτευτεί'' οι Τσορτς-Κόχραν, αν στην απόβαση του Ιμπραήμ ήταν απέναντί του ο Κολοκοτρώνης και όχι ο Σκούτερης, θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα, μέχρι το Ναυαρίνο.

Υπάρχει επίσης και η άποψη (καθόλου παράλογη) ότι οι Αγγλογάλλοι δεν ήθελαν να μεγαλώσει τόσο πολύ η δύναμη του Ιμπραημ με κατάληψη της Πελοποννήσου και ίσως κάποιων νησιών, γιατί αυτό θα έθιγε τα συμφέροντα τους στην Αν Μεσόγειο.
 

Maximilien

Ανώτερος
Εγγρ.
28 Δεκ 2018
Μηνύματα
23.900
Κριτικές
8
Like
33.862
Πόντοι
6.536
H εκπομπη ηταν εξαιρετικη, με ψυχραιμη και αντικειμενικη ματιά.
Αποτελεσε για μενα μια ευχαριστη εκπληξη.

Μακαρι να υπηρχαν κι αλλες τετοιες προσπαθειες.

Η γκρινια των ακραιων και των φανατικών αμαθών, και η σαχλή, επιδερμικη κριτικη (επειδή ας πουμε δεν ανεδειξε το "μεγαλειο" του Μεταξα ή της Χουντας ή επειδή τολμησε να πει το αυτονοητο, οτι ανεξαρτητο κρατος γιναμε λογω Ναβαρινου), αποτελουν την πληρη αποδειξη οτι επροκειτο για μια εξαιρετικη δουλεια. Μπραβο στον Σταθη Καλύβα.
Καλησπέρα.
Ο κος Καλύβας είναι διεθνολόγος με ειδικότητα στην νεώτερη ιστορία.
Δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για την Τουρκοκρατία και τις διεργασίες που υπήρχαν προ της επαναστάσεως.
Παρακολούθησα τα επεισόδια και τα κρίνω ανεπαρκή οσον αφορά τον 19ο αιώνα.
Στην πορεία διορθώνεται και γίνεται πιο περιεκτικός και κοντά στο ορθό.
 
Τελευταία τροποποίηση:

Maximilien

Ανώτερος
Εγγρ.
28 Δεκ 2018
Μηνύματα
23.900
Κριτικές
8
Like
33.862
Πόντοι
6.536
Ο Ιμπραημ ηταν σε αδιεξοδο στον Μορια. Μαλιστα. Καπου εδω σταματαμε να διαβαζουμε
Αν και διαφωνώ σε πολλά με τον από πάνω,όντως ήταν σε πληρη αδιέξοδο.
Κατείχε ουσιαστικά την Τρίπολη αλλά ή συνεχής φθορά ήταν εις βάρος του όσο περναγε ο καιρός και δεν είχε κάποια κομβικής σημασίας νίκη.
Η μάχη της Βέργας/Αερόπολης ήταν κομβική στο να απογοητευθεί και να μην ξαναεπιχειρησει κατά της Μάνης αλλά και της Λακωνίας.
Η Αίγυπτος είχε μπει στο Βρετανικό στόχαστρο λόγω του ισχυρού πολεμικού/εμπορικού στόλου που είχε δημιουργήσει ο Μεχμετ Αλή.
Απαρτιζόμενος από Γάλλους αξιωματικούς -υπαξιωματικους και Ιταλούς και Γάλλους ναυπηγους.
Η Βρετανία ήθελε το απόλυτο εμπορικό και στρατιωτικό μονοπώλιο στην Μεσόγειο.
Από Βρετανικό σκάφος ξεκίνησε η ναυμαχία στο Ναβαρίνου.
Ήταν σαφώς προμελετημένο και οχι τυχαιο όπως παρουσιάζεται.
 

Maximilien

Ανώτερος
Εγγρ.
28 Δεκ 2018
Μηνύματα
23.900
Κριτικές
8
Like
33.862
Πόντοι
6.536
το 1827 δεν υπηρχε καμία επανασταση πουθενα, οι Αιγυπτιοι ηταν παντου στην Πελοποννησο και η Ελλαδα ηταν απλως ερειπια.
Ήταν παντού οι Αιγύπτιοι...

Μάλιστα...
Φίλε Άλεξ κάνεις λάθος.Δεν προκύπτει από καμία πηγή.
Κατείχαν δηλαδή όλη την Πελοπόννησο?
Και το Ναύπλιο,την Πάτρα?Την Μανη? κτλ...
Ανέφερε μου ποια πόλη κατείχαν εκτός της Τρίπολης.
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
154.322
Κριτικές
1
Like
32.266
Πόντοι
8.006
Το να γινει η ελλαδα προεδρικη δημοκρατια γιατι ειναι τοσο κακο?
Προς τι η απαξια?
Γνωριζετε τι ειναι η Προεδρικη Δημοκρατια, ή λεμε απλως ιστοριες?
Οτι ΔΕΝ μπορει να γινει παρα μονο με πραξικοπημα, γιατι το Συνταγμα δεν επιτρεπει την αλλαγη πολιτευματος, το γνωριζετε?
Σε τι ακριβως θα βελτιωσει τη ζωη μας η μετατροπη του πολιτευματος?
Σοβαρα θα ανοιξουμε τετοια συζητηση?
 

kolonoskopos83

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Ιουν 2015
Μηνύματα
1.108
Like
1.758
Πόντοι
216
Πολύ ωραίο θέμα, δεν είδα την προπαγάνδα αυτού του βίντεο, απ ότι κατάλαβα δείχνουν ότι η ιστορία της Ελλάς ξεκινάει από το 1821, για το τι γινόταν ποιο πριν δεν μας λένε, Βυζάντιο, Ελληνιστικοί χρόνοι κτλ...
Και καλά, αυτά είναι πολύ παλιά, μας ενδιαφέρει τι έγινε από την στιγμή που οι Εβραίοι τραπεζίτες Ρότσιλντ έδιναν δάνεια στο νεοσύστατο δήθεν Ελληνικό κράτος και οι μασόνοι δήθεν ηγέτες όπως ο Υψηλάντης, ο Βενιζέλος, ο Μεταξάς, ο Παττακός κτλ, έγραφαν ιστορία. Στην ουσία, έχουν ταυτίσει την ιστορία της επικράτησης των Εβραιομασόνων με την ιστορία της Ελλάδος, μια σαχλαμάρα δηλαδή.
Για εμάς, η ιστορία της Ελλάς αρχίζει απ την εποχή του Ησίοδου στην θεογονία και σταματάει στο τέλος των Ελληνιστικών χρόνων, το τι έγινε σε μια υπόδουλη πατρίδα η το τι γίνεται στα @@ μας, ευχόμαστε με την βοήθεια των θεών να συνεχίσουμε την ιστορία από εκεί που την αφήσαμε.
Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, αυτό γίνετε να γίνει αφού πρώτα ξεχάσετε ότι σας έμαθαν και μάθετε από μόνοι σας τι έγινε.
 

Oletiras

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
27 Μαρ 2017
Μηνύματα
1.526
Like
3.853
Πόντοι
456
Γνωριζετε τι ειναι η Προεδρικη Δημοκρατια, ή λεμε απλως ιστοριες?
Οτι ΔΕΝ μπορει να γινει παρα μονο με πραξικοπημα, γιατι το Συνταγμα δεν επιτρεπει την αλλαγη πολιτευματος, το γνωριζετε?
Σε τι ακριβως θα βελτιωσει τη ζωη μας η μετατροπη του πολιτευματος?
Σοβαρα θα ανοιξουμε τετοια συζητηση?
Ναι φυσικά γνωρίζω τι είναι ,πολλες επιτυχημένες δημοκρατικές χώρες αυτό το σύστημα έχουν και ναι δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα χωρίς αλλαγή του συντάγματος.
Δεν έχει κανένα νόημα να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση όντως ,μικρά τα οφέλη για να κάνουμε ολόκληρη μανουρα αλλά εσύ τον απαξίωσες λες και είπε ο άνθρωπος να γίνουμε Κούβα ή να μας κυβερνάνε οι Νεφελίμ ή κάτι τέτοιο.
 

αμαμητος

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Ιουλ 2019
Μηνύματα
1.453
Like
1.451
Πόντοι
216
Για εμάς, η ιστορία της Ελλάς αρχίζει απ την εποχή του Ησίοδου στην θεογονία και σταματάει στο τέλος των Ελληνιστικών χρόνων,
κανε μας το 50ρακια!
δηλαδη ελληνες δεν υπηρχαν επι βυζαντιου; το ονομα ελλην αντικαταστηθηκε απο το γραικος γιατι το πρωτο επι ρωμαικης αυτοκρατοριας ειχε διαφορετικη εννοια.
ο Αθανασιος Διακος το λεει πολυ καλα παρολο που μαλλον ηταν αγραματος, Εγω γραικος γεννηθηκα γραικος και θα πεθανω.δεν λεει ουτε ελληνας ουτε ρωμιος αλλα ασφαλως γνωριζε οτι ηταν απογονος αυτων που εβλεπε τα αρχαια μνημεια καθε μερα

ΥΓ συγγνωμη δεν καταλαβα τι ακριβως εγραψες, με μια δευτερη αναγνωση...........
 

teaserman

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Νοε 2015
Μηνύματα
4.530
Κριτικές
1
Like
7.622
Πόντοι
2.306
Ειδα σχεδον ολα τα επεισοδια αλλα παρακολούθησα προσεκτικα το τελευταιο επεισοδιο της περιοδου των μνημονιων και δωθε και ετσι εκφερω αποψη μονο γι ‘ αυτο.
Υπαρχει μια εντονη προσπαθεια του κ. Καλυβα να παρουσιασει μια ωραιοποιημενη εξηγηση της τελυταιας οικονομικης κρισης με την λογικη οτι η Ελλαδα εβαζε ανεκαθεν πολυ υψηλους στοχους που δεν μπορουσε να πραγματοποιησει, ετσι και στην κριση στοχοθετησε ψηλα και υπερφιαλα αλλα αυτη ειναι η μοιρα της , να θετει υψηλους στοχους και τελος παντων καθε καταστροφη ειναι και μια νεα αρχη.
ολα ωραια και καλα κοινως.
καποιος πρεπει να του εξηγησει οτι τετοιου ειδους αναλυσεις οφειλουν να εχουν και καποιο διδακτικο περιεχομενο.
θα επρεπε να ειχε ειπωθει λοιπον οτι στην Ελλαδα απο1821 και δωθε υπηρχε παντα μια κοινωνικοοικονομικη ελιτ απολυτως αναξια των περιστασεων και της χωρας. Αυτη η ελιτ διακατεχεται διαχρονικα απο το συνδρομο του κατσαπλια ο οποιος οσο και να «φαει» ή να κλεψει δεν του φτανει τιποτα και ειναι ικανος να ξεπουλησει και τη μανα του για λιγα κερδη παραπανω. Δεν λειτουργησε ποτε με την προνοια του « κλεβω τοσο οσο..» ωστε να λειτουργησει η κοινωνια και να παει μπροστα. Επιπλεον η λογικη του κλεβω απο τα δανεικα που χρεωνω στους πολιτες κοροϊδα αυτου του τοπου εχει ομοιο του μονο στις ΗΠΑ, μονο που οι ΗΠΑ εχουν τεραστια resources και διαχειριζονται και τα resources του πλανητη , πραγμα που ουτε κατα διανοια δεν πλησιαζει η Ελλαδα.
Αποτελεσμα μια χωρα μονιμως χρεοκοπημενη με το χερι προτεταμενο ωστε οι τοπικοι κατσαπλιαδες να εχουν να κλεβουν και ο απολιτιστος λαουτζικος να προσπαθει να τους μοιασει, να γινει ενας απο αυτους, να πιασει την καλη…
και φυσικα να πληρωνει παντα τη νυφη.
Ερχεται λοιπον ο κ. Καλυβας με την κολυμπηθρα του Σιλωαμ να μας πει οτι ολα αυτα ειναι προβλημα υπερφιλοδοξιας αλλα πρεπει να παραμεινουμε αισιοδοξοι.
αν θελει ο κυριος αυτος να μαθει πως κανεις μια σωστη αναλυση της Ελλαδας ας δει το ντοκυμαντερ του Βασιλη Μαρου την δεκαετια του 60 οταν τα πραγματα ειπωθηκαν χωρις περιστροφες, Προφανως ο κ, Καλυβας θελει να διατηρησει τη ν αισιοδοξια του για το δικο του μελλον και φροντιζει να μην δυσαρεστησει την κατσαπλιαδικη ελιτ που τον συντηρει…
Φυσικα ο Σκαι δεν ειναι bbc και δεν θα γινει ποτε…
 
Τελευταία τροποποίηση:

kolonoskopos83

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Ιουν 2015
Μηνύματα
1.108
Like
1.758
Πόντοι
216
κανε μας το 50ρακια!
δηλαδη ελληνες δεν υπηρχαν επι βυζαντιου; το ονομα ελλην αντικαταστηθηκε απο το γραικος γιατι το πρωτο επι ρωμαικης αυτοκρατοριας ειχε διαφορετικη εννοια.
ο Αθανασιος Διακος το λεει πολυ καλα παρολο που μαλλον ηταν αγραματος, Εγω γραικος γεννηθηκα γραικος και θα πεθανω.δεν λεει ουτε ελληνας ουτε ρωμιος αλλα ασφαλως γνωριζε οτι ηταν απογονος αυτων που εβλεπε τα αρχαια μνημεια καθε μερα

ΥΓ συγγνωμη δεν καταλαβα τι ακριβως εγραψες, με μια δευτερη αναγνωση...........
Αυτά τα οποία γράφω είναι προσωπικές απόψεις, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ακούσαμε, μας έμαθαν, διαβάσαμε στο σχολείο, είδαμε στις τηλεοράσεις κτλ...
Ο Έλλην είναι μια βιολογική και πνευματική οντότητα, η οποία καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από την ιστορία. Η βιολογική οντότητα προέχεται από το αίμα της φυλής, η πνευματική οντότητα προέχεται από τα κοινά ήθη, έθιμα, παραδώσεις, γλώσσα κτλ και όλα μαζί προέρχονται από την ιστορία.

Η Ιστορία του έθνους μας, μας προσδίδει την εθνική ταυτότητα, μας βοηθάει να μάθουμε το ποιοι είμαστε. Από την ιστορία λοιπόν γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες είχαν διαφορετική γλώσσα από την σημερινή, διαφορετικά ήθη, έθιμα κτλ, οπότε, πάει η πνευματική οντότητα. Ακόμα και αν έχει μείνει σε κάποιους η βιολογική οντότητα δεν γίνεται τίποτα, διότι η πνευματική είναι αυτή που βοηθάει την βιολογική να αναπτυχθεί, να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει.

Για να βοηθηθείς περισσότερο θα φέρουμε και ένα παράδειγμα, οι Εβραίοι από την ιστορία τους ξέρουμε ότι έχουν παραμείνει ίδιοι και πνευματικά και βιολογικά για αυτό και έχουν επικρατήσει.

Αυτό είναι το ένα, το άλλο είναι για το θέμα το οποίο μιλάμε, για την ιστορία. Την ιστορία την γράφει αυτός που επικρατεί κάθε φορά, μέχρι τα τέλη των Ελληνιστικών χρόνων την γράφαμε εμείς, μετά μας την γράφουν άλλοι, το τι γράφουν οι άλλοι δεν μας ενδιαφέρει, μας ενδιαφέρει να μπορέσουμε να ξανά αρχίσουμε να γράφουμε μόνοι μας την ιστορία μας και την ιστορία των άλλων.
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
154.322
Κριτικές
1
Like
32.266
Πόντοι
8.006
Ναι φυσικά γνωρίζω τι είναι ,πολλες επιτυχημένες δημοκρατικές χώρες αυτό το σύστημα έχουν και ναι δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα χωρίς αλλαγή του συντάγματος.
Δεν έχει κανένα νόημα να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση όντως ,μικρά τα οφέλη για να κάνουμε ολόκληρη μανουρα αλλά εσύ τον απαξίωσες λες και είπε ο άνθρωπος να γίνουμε Κούβα ή να μας κυβερνάνε οι Νεφελίμ ή κάτι τέτοιο.
Οταν προτεινεις κατι, που θελει πραξικοπημα για να γινει, εισαι γραφικος. Τελεία και παυλα.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom