On 24 January 2009 the group around Vendola, including Giordano and with the silent support of Bertinotti, finally decided to leave the party and to transform their faction into a party under the name Movement for the Left (MpS)
(Απο Wikipedia)
Ουσιαστικα, μιλαμε για περιπτωση Αλαβανου, που εστησε τον ΣΥΡΖΑ, τον ανεβασε, τον αριστερισε, και μετα εφυγε. Απλως ο Μπερτινοτι δεν εφυγε για ακομα πιο αριστερα, σαν τον Αλαβανο, αλλα για μη-κομμουνιστικα μορφωματα με Οικολογους και γκευ.
Παντως, η ολη πορεια τους ταιριαζει...
δυστυχώς, οι απλουστεύσεις και οι σχηματοποιήσεις δεν βοηθούν την κριτική σκέψη και την ανάλυση μιας σύνθετης πραγματικότητας.
ο μπερτινότι ως ηγέτης της RC προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ της "δεξιάς" - ρεαλιστικής και της "αριστερής" - κινηματικής γραμμής με βασικό διακύβευμα την συμμετοχή ή όχι στις κεντροαριστερές κυβερνήσεις.
σημειωτέον ότι οι διακρίσεις αριστερά - δεξιά δεν είναι πάντα μονοσήμαντες αλλά μπορεί να έχουν περισσότερα διακυβεύματα...
θυμίζω πχ ότι στο ημέτερο ΚΚΕ εσωτερικού πριν την διάσπαση του 4ου συνεδρίου από το οποίο προέκυψε η αποκομμουνιστικοποιημένη Ελληνική Αριστερά Ε.ΑΡ. υπό τους Κύρκο Κουβέλη Φιλίνη και το νεοκομμουνιστικό - κινηματικό ΚΚΕ Εσ. - Ανανεωτική Αριστερά υπό τους Μπανιά Βούτση Ελεφάντη (ενδεικτικά οι δυο τριανδρίες) και στις δυο τάσεις συνυπήρχαν στοιχεία και από την "αριστερά" και τη "δεξιά" του ενιαίου κόμματος.
θα έλεγα ότι δύο άξονες που ορίζουν την διαβάθμιση αριστεράς δεξιάς είναι
α) οικονομία - ταξικότητα
β) δημοκρατία - δικαιώματα - ελευθερίες
με βάση τα παραπάνω, οι θέσεις του ΚΚΕ πχ μπορεί να είναι αριστερές στο α και δεξιές στο β,
αντίστοιχα οι θέσεις του Στέφανου Μάνου να είναι δεξιές στο α και αριστερές στο β.
ομοίως και σε ενδοαριστερό επίπεδο.
ο συριζα πχ προσπαθεί να απαντήσει αριστερά και στα δύο.
ανάλογα προσπάθησε και η RC.
το θέμα τέλος της συμμετοχής σε κυβέρνηση είναι ένα εξόχως αμφιλεγόμενο ζήτημα...
η RC δοκιμάστηκε ως κυβερνητική και αποδοκιμάστηκε ως αντικυβερνητική...
αυτό έχει να κάνει και με το λαϊκό αριστερό αίτημα BASTA BERLUSCONI (ο οποίος επανέφερε στην πολιτική σκηνή τους φασίστες)...
άλλη βασική παράμετρο της πρόσφατης ιταλικής πολιτικής ιστορίας.
πάντως ο Μπερτινότι δεν έδρασε ποτέ δημόσια κατά της RC...
μετά την αποχώρησή του, μάλλον σιώπησε και αποσύρθηκε στη θεωρία...
αυτά τα ολίγον μπερδεμένα για να ξεμπερδευτούμε...