Hirayama
Μέλος
- Εγγρ.
- 30 Απρ 2011
- Μηνύματα
- 3.258
- Like
- 3
- Πόντοι
- 16
Δεν ειναι οτι δε σε πιστεύω αλλα θα μπορουσες να στηρίξεις κάπως αυτό που λες;
Οι αμερικάνοι είναι εμφανές πια πως χρησιμοποιούν την Daash προκειμένου να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς. Αλλά για να το πιάσουμε το πράγμα από μια στερεότερη βάση. Με την αποχώρηση του αμερικάνικου στρατού από το ιράκ, έγινε εμφανής η ήττα των ήπα στον πόλεμο που ξεκίνησε το 2003. Όχι μόνο η νέα δημοκρατική ιρακινή κυβέρνηση δεν ήταν υποχείριο των αμερικάνων, αλλά ταυτόχρονα είχε και καλές σχέσεις με το ιράν, καθώς πολλοί από τους σιίτες πολιτικούς είχαν περάσει εξόριστοι στο ιράν τα χρόνια της σανταμικής εξουσίας. Δεν είναι μόνο η θρησκευτική ομοδοξία που βοηθάει τις σχέσεις μεταξύ ιράκ και ιράν, αλλά και το τέλος μιας αντιπαλότητας που είχε κατασκευαστεί από τον σαντάμ και του συμμάχους του πριν από 35 χρόνια.
Ο πόλεμος ιράν-ιράκ μπορεί να έγινε υπό το πρόσχημα μιας παλιάς αντιπαλότητας αράβων/περσών με μπόνους τα πετρέλαια που βρίσκονται στο κουζενστάν, αλλά στην ουσία ήταν η προσπάθεια της δύσης και της σαουδικής αραβίας να ανατρέψει την ισλαμική επανάσταση που ακόμα δεν είχε καταφέρει να εδραιωθεί.
Έτσι, παρά τα 8 χρόνια ενός πολύ πικρού αιματηρού και σκληρού πολέμου, οι ιρανοί και οι ιρακινοί δεν είχαν πολλά να χωρίσουν μεταξύ τους. Κι έτσι η προσέγγιση με το ιράν ήταν σχετικά εύκολη μόλις οι αμερικάνοι κατέλαβαν τη χώρα και απομάκρυναν το μπάαθ που είχε οργανώσει την όλη επιχείρηση.
Αυτό για τους αμερικάνους δεν ήταν παρά μια τεράστια στρατηγική ήττα. Όχι μόνο οι ιρανοί είχαν καλές σχέσεις με τους ιρακινούς πια, αλλά μπορούσαν να βοηθάνε και τους συμμάχους τους στη συρία και τον λίβανο από ξηράς μέσω ιράκ. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα ιρακινά συμβόλαια πετρελαίου δεν δόθηκαν στις αγαπημένες αμερικάνικες εταιρίες, αλλά σε όποιον άλλο τα ζήτησε. Ο αμερικάνος στρατιωτικός διοικητής πετρέους γρήγορα κατάλαβε πως οι συμμαχία των απελευθερωτών με τους απελευθερωμένους δεν θα ήταν αποικιακού τύπου.
Όταν λοιπόν η καλή αλ-κάιντα που πολεμούσε στη συρία διασπάστηκε και το ένα κομμάτι της άρχισε να ψάχνει την τύχη της στο ιράκ, οι αμερικάνοι το βρήκαν αυτό ως ευκαιρία. Δεν είναι τυχαίο πως ποτέ δεν ειδοποίησαν τον σύμμαχο ιρακινό στρατό για την μετακίνηση όλων αυτών των στρατευμάτων μέσα στο δυτικό ιράκ (κάτι εξαιρετικά απλό για τους δορυφόρους καθώς το δυτικό ιράκ είναι σχεδόν έρημος). Και όταν αντέδρασαν ξαφνιασμένα από την κατάληψη της μοσούλης, δεν πρόσφεραν καμία αεροπορική κάλυψη στον ιρακινό στρατό πριν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να παραιτηθεί ο μαλίκι προκειμένου να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας που να γουστάρουν περισσότερο. Μάλιστα ο αγαπημένος μου ινδός αναλυτής ήταν προφητικός όταν επέστησε την προσοχή μας σε συγκεκριμένες δηλώσεις αμερικάνων αξιωματούχων που ζητούσαν πρώτα την παραίτηση του μαλίκι και του άσαντ (!) προτού αναμιχθούν οι ίδιοι στον πόλεμο.
Με λίγα λόγια, το daash, εξοπλισμένο από αμερικανούς και τούρκους, έκανε τον κακό που χρειάζεται ο καλός νονός για να προστατέψει το ξεβράκωτο ιράκ. Το σχέδιο, όμως, ναυάγησε πολύ γρήγορα κάτι που δείχνει ότι οι αμερικάνοι δεν έχουν καταλάβει πόσο αδύναμοι είναι στον σημερινό κόσμο.