Dream, ελληνική εταιρία
σε κάποιο νησί είναι το εργοστάσιο, Μυτιλήνη, Σάμο, κάπου εκεί
Στη Σκύρο είναι.
Κι εγώ τέτοιες έχω.
Είναι πάντως λίγο ακριβότερες από τις εισαγόμενες.
Oι κλίμακες του διακόπτη (1,2,3) για κάθε πλευρά του κρεβατιού είναι 15W, 30W, 60W.
Βιάζομαι τώρα, και δεν προλαβαίνω να σου γράψω πως δουλεύει και τι γίνεται με τον ύπνο σου αν έχεις τέτοια. Θα το κάνω το βράδυ, αν δεν με προλάβουν άλλοι.
Αυτά που ήθελα να πω είναι πως κοιμάμαι ΠΑΝΤΑ (χειμώνα-καλοκαίρι) με ανοιχτό παράθυρο, οπότε η θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο είναι λίγο πάνω από την έξω. Π.χ. τώρα που έχει 10 έξω τη νύχτα, μέσα έχει 14-15. Όταν έχει 0 έξω, μέσα έχει 5-6C. Μου αρέσει όμως να αναπνέω κοιμώμενος τον ΚΡΥΟ αέρα του δωματίου, και όχι τον θερμασμένο (και ξηρό) από το καλοριφέρ ή ότι άλλο θερμαντικό υπάρχει. Πόρτα δωματίου πάντα κλειστή (το υπόλοιπο σπίτι θερμαίνεται κανονικά).
Τα κουνούπια εκδιώκονται με ένα μπουκαλάκι στην μπρίζα (όποτε υπάρχουν).
Το κρύο στο δωμάτιο αντιμετωπίζεται με ένα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ πουπουλένιο πάπλωμα. Στην πραγματικότητα αυτό που έχω εγώ είναι ανακατασκευασμένο sleeping bag του Αγγλικού στρατού (ίδια πούπουλα και ποσότητα), τους άλλαξα όμως τα υφάσματα εδώ και 15 χρόνια.
Ήταν απ' αυτά που χρησιμοποιούσαν οι Εγγλέζοι κομάντο για να κοιμούνται ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟ της Νορβηγίας το χειμώνα, όταν πήγαιναν το 1942 να κάνουν δολιοφθορές στους Γερμανούς. Είχα βρει δυο τέτοια στο Μοναστηράκι πριν χρόνια και τα πήρα. Τρισάθλια ήταν σε εξωτερική κατάσταση και εμφάνιση, αλλά το πούπουλο μέσα δεν παθαίνει τίποτα. Έγιναν 2 διπλά παπλώματα που δεν τα βρίσκεις να τα αγοράσεις. Απώλεια θερμότητας 0 από το κρεβάτι στο χώρο.
ΟΜΩΣ, το κρεβάτι είναι όλο παγωμένο (θερμοκρασία δωματίου) όταν πας να πέσεις μέσα. Κι αν έχει και υγρασία, είναι και υγρό.
Αυτό το αντιμετωπίζει η ηλεκτρική κουβέρτα (κακώς λέγεται έτσι, πιο σωστό είναι το "ηλεκτρικό θερμαινόμενο υπόστρωμα").
Την ανάβεις λίγο πριν πέσεις (π.χ. τώρα είναι αρκετά 15 λεπτά στη σκάλα 1, ή 1 λεπτό στη σκάλα 3) και πέφτοντας ΤΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙΣ.
Δεν ζεσταίνεις το κρεβάτι με το σώμα σου, και ΔΕΝ εξατμίζεις την υγρασία με την δική σου θερμότητα.
Για το κατούρημα (που είπε κάποιος) πράγματι κρυώνεις βγαίνοντας από το κρεβάτι και μέχρι να βγεις από το δωμάτιο, αλλά πόση ώρα είναι αυτό? Και στο μπάνιο, ένα μικρό αερόθερμο με θερμοστάτη (και κλειστή πόρτα) το κρατάει ευχάριστα ζεστό. Είναι μικρός χώρος και η κατανάλωση είναι μικρή.
Συμπέρασμα: Ηλεκτρικό Θερμαινόμενο Υπόστρωμα = Η απόλυτη λύση για τον καλό ύπνο (μαζί με ένα καλό σκέπασμα).
Μειονεκτήματα του παγωμένου δωματίου:
-Δεν βρίσκεις εύκολα γκόμενα που να δεχτεί να κοιμάται υπ' αυτές τις συνθήκες. Λύση: Έχω δεύτερο υπνοδωμάτιο γι' αυτή τη δουλειά (πήδημα και ύπνος γκόμενας). Αυτό, είναι σε κανονική θερμοκρασία. Ας κόψει το λαιμό της μόνη της.
-Κρυώνουν τα χέρια σου αν θέλεις να διαβάσεις κάτι στο κρεβάτι, οπότε τα έχεις έξω. Λύση: Περιορίζεις το διάβασμα στο κρεβάτι.
-Αν κάνει ΠΑΡΑ πολύ κρύο κρυώνει το μέτωπο, η μύτη, και όλα όσα είναι έξω απ' το σκέπασμα (αυτιά κλπ). Λύση: Τραβιέσαι λίγο πιο μέσα και τα ψιλοσκεπάζεις κι αυτά.
Έχω φίλο που έχει σκάφος (με καμπίνα με διπλό κρεβάτι) το οποίο είναι πάντα στη θάλασσα (λιμάνι). Το χειμώνα το έχει κάπου στην Πελοπόννησο και πάει κάποιες μέρες και μένει εκεί μέσα με τη δικιά του.
Όταν φτάνει στο σκάφος, τα πάντα μέσα είναι μούσκεμα από την υγρασία. Στάζουν. Το ίδιο και το κρεβάτι του.
Αφήνει την ηλεκτρική κουβέρτα στο 3 για 1-2 ώρες. Το κρεβάτι αχνίζει, και στεγνώνει.