Καλησπέρα φίλε,
καλή αρχή σου εύχομαι.
Αν θες όργανο να σου μείνει και να είναι και καινούριο θα σου πρότεινα να πας στα 500-600€ μόνο για την κιθάρα.
Από μάρκες θα μιλήσω εκ πείρας.
- Έχω Epiphone Custom 2008. Πολύ καλή στα καθαρά και στα γκάζια. Αλλά και βαριά σε σχέση π.χ. με Fender.
Οι Epiphone πλέον είναι πολύ ακριβές για όσα προσφέρουν. Οι καινούριες σειρές κατά τη γνώμη μου δεν αξίζουν. Αντίθετα αν βρεις μεταχειρισμένη Custom από 2010 και πριν μην διστάσεις να την δοκιμάσεις.
- Οι Squier είναι καλές για τα λεφτά τους. Αυτό σημαίνει οτι παίρνεις λίγο πιο καλό όργανο από όσα πληρώνεις. Επειδή όμως είναι μαζικής παραγωγής υπάρχει κίνδυνος να πάρεις στα χέρια σου όργανο που θα θέλει κανένα 100άρικο για να σουλουπωθεί. Οπότε να σου έρθει σε λεφτά μία η άλλη. Προσωπικά, έχω μία Squier των 100€ που μου βγήκε μία χαρά και την ευχαριστήθηκα πολύ μέχρι να πάρω τη Les Paul. Όμως είναι απλά για πρώτη κιθάρα και έχει περιορισμένες δυνατότητες.
Αν ήμουν στη θέση σου θα δοκίμαζα μία PRS Standard SE που είναι η πιο versatile και ειδικά την κιθάρα Mark Tremonti.
Επίσης και τη σειρά της Ibanez σε αυτά τα ποσά ή και λίγο πιο φτηνή. Αρκεί να σου κάθονται καλά στο μάτι. Προσωπικά δεν μου αρέσουν.
Όσον αφορά τον ενισχυτή:
- Η ακριβή λύση είναι απλός ενισχυτής των 150-200€ όπως π.χ. ένας Orange Crush 12 ή 20 τον οποίο μετά τον εμπλουτίζεις με πετάλια.
- Η φτηνή λύση και πιο κατάλληλη για beginner είναι ένας modeling amp. Mε 250€ χτυπάς έναν Boss Katana MKII ή έναν παρόμοιο (όχι Line 6) τον οποίο θα κρατήσεις για όλη σου τη ζωή.
Πολύ βασικό είναι να πας να "παίξεις" την κιθάρα.
Βέβαια, δεν ξέρεις καθόλου από κιθάρα.
Οπότε πας σε μαγαζί, λες στον μαγαζάτορα ψάχνω την πρώτη μου κιθάρα και θέλω απλά να μου δείξεις διάφορες κιθάρες και πως θα τις κρατάω.
Θες να δεις πως θα τη νιώθεις στο γόνατο από θέμα βάρους, πως θα τη νιώθεις με το strap όταν θα παίζεις όρθιος και το πιο βασικό πως θα νιώθεις το αριστερό χέρι (υποθέτοντας πως είσαι δεξιόχειρας) στην ταστιέρα.
Τον ήχο της δυστυχώς δεν μπορείς να τον κρίνεις. Πρώτον γιατί είσαι άπειρος και δεύτερον γιατί στο μαγαζί θα στη συνδέσουν σε πολύ καλό ενισχυτή που θα βοηθήσει να στην πουλήσουν.
Επίσης, το να πας με φίλο σου να την δοκιμάσετε δεν θα στο πρότεινα γιατί την κιθάρα σου πρέπει να την διαλέξεις εσύ. Αλλιώς θα είναι μια ζωή η κιθάρα που σου διάλεξε κάποιος άλλος.
Μπορείς επίσης να αγνοήσεις όλα τα παραπάνω, να πάρεις μία Harley Benton των 150€ (έχει μία Telecaster που λένε πως είναι κορυφαία για τα λεφτά) ή μία Yamaha ή μία Squier και ένα usb interface των 50€ για pc και να δοκιμάσεις.
Προσωπικά ξεκίνησα με μία Squier Bullet των 100€, είχα πάρει δανεικό ενισχυτή 5W από τα οποία τα 3W ήταν καμμένα και καραγούσταρα.