ο Υπουργός σας δε συμφωνεί:
ΕΛΛΑΔΑ 13.09.2013
Μείωση άνω του 14% του αριθμού γεννήσεων
Μείωση στις γεννήσεις νεογνών που αγγίζει το 14,4% καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και ενδεχόμενη συσχέτισή του με την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, έπειτα ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Γ. Κουράκου σχετικά με τον προγεννητικό έλεγχο στην Ελλάδα, το 2009 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 117.933 νεογνά, αριθμός που βαίνει μειούμενος, και το 2012 «έπεσε» στις 100.980 γεννήσεις.
Οπως αναφέρει ο υπουργός στο έγγραφο που διαβίβασε, «το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στον ελληνικό πληθυσμό αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες και επιδεινώνεται σημαντικά την τελευταία περίοδο, λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Η συνεχής μείωση των αριθμών των γεννήσεων, η έντονη μεταβολή των δεικτών γεννητικότητας και αναλογίας γεννήσεων ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλώνει την κορύφωση του προβλήματος, με αρνητικές προοπτικές εξέλιξης».
Στην ερώτησή του ο κ. Κουράκος επικαλούμενος έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που δείχνει αύξηση στις γεννήσεις νεκρών εμβρύων, διατυπώνει ανησυχία για το ενδεχόμενο γυναίκες να παραλείπουν σημαντικές εξετάσεις κατά την εγκυμοσύνη λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ο υπουργός απαντά ότι δεν έχει εκδοθεί πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που να προσδιορίζει τα είδη των εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να «διαπιστώνεται, πραγματικά, μερική κάλυψη σε ασφαλιστικό επίπεδο των εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει διευρυνθεί από το 1999». Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας έπειτα από σχετική επιστημονική γνώμη του ΚΕΣΥ, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεύρυνση των εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης αυτών από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία, καθώς και ένταξης της εν λόγω παροχής για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους.