Το οποίον όμως δεν τον εμπόδισε ουκ ολίγες φορές να συγκρουσθεί με πολιτικές του Παλατιού
Γενικά όταν μιλάμε για " παλάτι" ή τη μια ή άλλη τάση δε μιλάμε για τα πρόσωπα ή τους θεσμούς καθεαυτά, αλλά τα συμφέροντα που αυτά εκπροσωπούν.
Αλλά ας δουμε κάποια δεδομένα. Η χούντα τι έκανε? Παρέσυρε όλη την παλαιά πολιτική τάξη. Μετά τη χούντα 3 - 2 ουσιαστικά πολιτικοί επιβίωσαν. Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ό Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξε απλά έναν εργαλειακό ρόλο μετάβασης τα πρώτα χρόνια μη ακολουθώντας καν τις δικές του πολιτικές και δίχως το δυναμισμό της προ- χούντας πρωθυπουργίας του. Μετά τμιήθηκε " σε αποστρατεία" ως ΠτΔ.
Ο Α. Παπανδρέου ήταν ο στυλοβάτης της νέας εποχής με τον Μητσοτάκη από δίπλα του για αντιβαρο. Το ΚΚΕ και η αριστερά γενικότερα θα χαν το ρόλο του να νέμονται ένα μικρό κομμάτι εξουσίας και να βοηθάνε σε εκκαθαρίσεις, και διάφορα άλλα πολιτικά παιχνίδια παίζοντας το παιχνίδι του " διαμαρτυρόμενου λαού".
Και ποιο μπορούμε να εικάσουμε πως ήταν το κεντρικό πρόσωπο της επιχειρηματικής τάξης? Αυτό που επιβίωσε μετά χούντας? Ο Λαμπράκης αλλά και ο δημιουργηθείς κατά τη χούντα Βαρδινογιάννης. Πάνω σε αυτούς θα στηριζόταν η νέα επιχειρηματική τάξη και τα τζάκια στην Ελλάδα. Εκδότες, καναλάρχες, τραπεζίτες κλπ. Ο Κόκαλης ο Μπόμπολας μετα χούντας αναδείχτηκαν παιδιά της μεταπολίτευσης.
Τι έκανε τώρα η χούντα? Γέμισε δημόσια έργα τη χώρα με τη ΜΟΜΑ. Δηλαδή ψόφισε τους παλιούς εργολάβους και δεν έπαιρνε και δάνεια το κράτος.Πράγμα που σημαίνει πως κόπηκε η μάσα σε μερικούς. Αλλά ο σκοπός ήταν να κοπεί η μάσα από κάποιους όχι... για πάντα αλλά... για να αναδειχτούν κάποιοι άλλοι. Τώρα κάπου εκεί και σε συνδυασμό με άλλες ανακατατάξεις ίσως εξωτερικου χαρακτήρα, η χούντα έπρεπε να φυγει από τη μέση. Γιατί να νέα τζάκια ηθελαν μάσα και η χούντα δε την έδινε σε αυτούς. Εχόταν και η ευρωπαική προοπτική- άρα χρήμα, άρα υπήρχε βιασύνη και ανυπομονησία για μάσα.
Ή την έδινε τη μάσα σε άσχετους όπως ο Τομ Πάππας. Τώρα η χούντα πως και αυτονομήθηκε τόσο ? Προφανώς καλόπιαναν το λαό και ήθελαν να πάνε σε εκλογές. Επειδή όμως κανείς δε θα ήξερε τι θα προέκυπτε από αυτά, αποφάσισαν να τελειώνουν με τη χούντα. Το ζήτημα δεν είναι γιατί η χούντα τελείωσε, θα τελείωνε κάποτε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αλλά γιατί δαιμονοποιήθηκε τόσο πολύ. Δηλαδή όχι ότι έπρεπε να προβάλλεται θετικά, αλίμονο, αλλά δαιμονοποιήθηκε περισσότερο σε σχέση με ΑΛΛΕΣ ΧΟΥΝΤΕΣ! Ενώ η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη παρεμβάσεις του στρατού, η παρέμβαση του 67 δαιμονοποιήθηκε περισσότερο από τις προηγούμενες. ΓΙΑΤΙ? ΤΙ ακριβώς τα νέα τζάκια δεν ήθελαν από αυτά που έκανε η χούντα του 67? Και κάθε σύνδεση με αυτά έπρεπε να λοιδωρξηθεί ως σύνδεση με τους απριλιανούς ώστε να εξοντωθεί πολιτικά και ηθικά?