Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, μία απλή ανάγνωση του επίμαχου άρθρου του Συντάγματος λύνει κάθε απορία, οι δε συγκεκριμένες διατάξεις του που αφορούν στα κωλύματα και ασυμβίβαστα εκλογής επαναδιατυπώθηκαν αναλυτικά στην αναθεώρηση του 2001, (το αναθεωρημένο Σύνταγμα ψήφισαν και τα δύο μεγάλα κόμματα), ώστε δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι το γράμμα του κειμένου απηχεί πλήρως την ουσία και το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη.
Εμένα μου μυρίζει φτηνό λαικιστικό κόλπο παλαιάς κοπής με ιθύνοντα νου τον Λαλιώτη ( ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω μίλησε για πραξικόπημα και αυτός πέραν της Φώφης και του Αθανασάκη).
Προσωπικά, αν ήμουν ένας εκ των μελών της σύνθεσης του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου που εξέδωσε την απόφαση και έβγαινε η Φώφη να με κατηγορήσει με ιταμό τρόπο ως δεξιό συνταγματικό πραξικοπηματία,επειδή αφάρμοσα το Σύνταγμα, την επόμενη μέρα θα της τράβαγα μία μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και αγωγή για προσβολή της προσωπικότητας που θα ήταν όλη δική της...
ΥΓ. Καθότι νομικός, παρακολούθησα από επιστημονικό ενδιαφέρον τις απόψεις αρκετών συνταγματολόγων που βγήκαν στα τηλεπαράθυρα και σχολίασαν. Η επιχειρηματολογία των συνταγματολόγων- κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι το τμήμα του Αρείου Πάγου δεν είχε αρμοδιότητα να ελέξξει προληπτικά το κώλυμα εκλογιμότητας, άσχετα αν υπήρχε ή όχι. Για να το κάνω πιο λιανά, παραδέχονταν ανοιχτά ότι υπήρχε κώλυμα και επομένως συνταγματική παρεκτροπή, αν συμπεριλαμβάνονταν η Φώφη ως υποψήφια στο Επικρατείας, επειδή όμως το επίμαχο άρθρο δεν καθιέρωνε αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου να το ελέγξει, υποστήριζαν ότι έπρεπε ουσιαστικά να γράψουμε στα αρχίδια μας το άρθρο 56, να συμπεριληφθεί με το έτσι θέλω η Φώφη, και να αποφανθεί μετά την εκλογή της το Εκλογοδικείο για το αν πρέπει να εκπέσει ή όχι.
Ειλικρινά θλιβερή επιχειρηματολογία, εντελώς απαξιωτική της ουσίας και των συμβολισμών της συνταγματικής δημοκρατίας.
Ευτυχώς βγήκε ο καθηγητής Μανιτάκης, ο οποίος από όσο θυμάμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια ιδεολογικά πρόσέκειτο στο ΣΥΝ, επομένως δεν είχε προσωπικό όφελος από την συγκεκριμένη σύγκρουση, και τους ξεβράκωσε με τα σχόλια και την νομική - συνταγματική ανάλυσή του.
Δεν υπάρχει απεχθέστερο πράγμα από κομματικοποιημένους- στρατευμένους επιστήμονες. Καταντούν εμετικοί όταν καταλαβαίνεις ότι χρησιμοποιούν την επιστημονική τους αυθεντία για να υποστηρίξουν έωλες κομματικές σκοπιμότητες.....