Νέα

Γραμμή καταγγελιών/καθοδήγησης για θύματα κρατικής διαφθοράς «101 90» κτλ

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Old Devil
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 21
  • Εμφανίσεις 2K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Old Devil

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
5 Οκτ 2013
Κριτικές
11
Like
610
Πόντοι
596
να λοιπόν και μια χρήσιμη υπηρεσία μκο...
ελπίζω να δώσουμε κι άλλες ιδέες σε αυτό το νήμα για το πως να σταυρώνουμε κάποιον που εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς κατά πολιτών.

...................................

Νέα υπηρεσία της Διεθνούς Διαφάνειας θα συλλέγει στοιχεία και περιστατικά

Από σήμερα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013, τίθεται σε λειτουργία η πρώτη Γραμμή Υποστήριξης στη χώρα μας για την καταγγελία περιστατικών διαφθοράς. Ο πενταψήφιος αριθμός «101 90» αποτελεί το βασικό «όπλο» της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» για την αποτελεσματική λειτουργία της νέα της υπηρεσίας υποδοχής καταγγελιών του πολίτη για τη διαφθορά με τίτλο «Διαφάνεια Τώρα!». «Πρόκειται για ένα κέντρο υποστήριξης και καθοδήγησης των θυμάτων της διαφθοράς, μέσα από το οποίο η οργάνωσή μας θα συλλέγει στοιχεία ώστε να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για τις εστίες όπου η διαφθορά ευδοκιμεί» τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Κώστας Μπακούρης.

Με το παράδειγμα ενός περιστατικού που έχει φτάσει στα γραφεία της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, ο νομικός σύμβουλος κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος περιέγραψε τον τρόπο χειρισμού υποθέσεων διαφθοράς. «Ο κ. Γ. εργαζόταν σε υπηρεσία μεγάλης Περιφέρειας της χώρας. Από τη θέση ευθύνης του έπεσαν στην αντίληψή του στοιχεία για απόδοση παράνομων αγροτικών συντάξεων σε ανθρώπους που δεν τις δικαιούνταν.  Στην υπόθεση αυτή, ύστερα από καταγγελία του εργαζόμενου, υπήρξε παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και ζητήθηκε η ανάκληση των συντάξεων από την Περιφέρεια».

Κι εδώ ξεκινά ο ρόλος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλλάδος. «Καθώς είχε  μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχει προχωρήσει η υπόθεση, αφού ενημερώθηκε από τον καταγγέλλοντα, η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς ζήτησε ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης, ώστε οι αρμόδιοι να μην εφησυχάζουν και να ξέρουν ότι είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του καταγγέλλοντος, η ανάκληση των συντάξεων θα οδηγήσει σε επιστροφή συνολικού ποσού 500.000 ευρώ.

«Πιστεύουμε ότι οι πολίτες δεν θα έμεναν απαθείς μπροστά στη διαφθορά εάν κάποιος τους προσέφερε έναν απλό και αξιόπιστο μηχανισμό για να την καταγγείλουν. Η μάχη κατά της διαφθοράς θα είναι πιο αποτελεσματική εάν οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά» τόνισε η γενική γραμματέας κυρία Αναστασία Μάνου. Για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη νέα αυτή δυνατότητα, η Οργάνωση κάνει τη δική της πανελλαδική ενημερωτική καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Ώρα να ξυπνήσουμε!».

Χαρακτηρίζοντας πρωτοποριακό τον τρόπο που θα λειτουργεί η υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» στη χώρα μας, η κυρία Μάνου παρέθεσε στοιχεία για τη συμβολή και τον ρόλο της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην αποκάλυψη και δημοσιοποίηση σημαντικών περιστατικών διαφθοράς σε 60 χώρες του κόσμου. Από το 2003 που λειτούργησαν οι πρώτες Υπηρεσίες υποδοχής και αναφοράς καταγγελιών διαφθοράς από την «Transparency International» στη Ρουμανία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην πΓΔΜ, μέχρι σήμερα λειτουργούν 90 ανάλογες υπηρεσίες παγκοσμίως. Περισσότεροι από 140.000 πολίτες έχουν απευθυνθεί σε κάποια από αυτές για να αναφέρουν τη δική τους εμπειρία.

Τηλεφωνική και online καταγγελία

Η υπηρεσία στη χώρα μας θα λειτουργεί χάρη στη συμβολή της ομάδας νομικών της Οργάνωσης, αλλά και εθελοντών νομικών, ειδικά εκπαιδευμένων, οι οποίοι θα απαντούν στους πολίτες στη Γραμμή 101 90 ή στις online καταγγελίες τους μέσω του microsite της υπηρεσίας . Στην ίδια σελίδα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν το ειδικό κουίζ που έχει προετοιμάσει η υπηρεσία για να μάθουν εάν το περιστατικό που τους απασχολεί συνιστά υπόθεση διαφθοράς.

Ο ρόλος της υπηρεσίας δεν είναι ούτε η άμεση παροχή νομικών συμβουλών, ούτε η νομική εκπροσώπηση. Η υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα:» παρέχει υποστήριξη και συμβουλές σε όσους επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικά που εμπεριέχουν διαφθορά, όπως κατάχρηση εξουσίας ή απάτη ή σπατάλη δημόσιων πόρων. Αρχικά, γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους τον αρμόδιο φορέα στον οποίο πρέπει να προσφύγουν κι όταν δεν υπάρχει απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα ζητεί επισήμως ενημέρωση από τον φορέα (όπως στο παραπάνω παράδειγμα). Επίσης, σε υποθέσεις που κατά τη διακριτική ευχέρεια της Υπηρεσίας κρίνονται σημαντικού ενδιαφέροντος, επικοινωνεί με τις καταγγελλόμενες πλευρές αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα περιστατικά.

Πάγιο αίτημα της Οργάνωσης εδώ και χρόνια αποτελεί η προστασία των wistleblowers, όρος που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για εκείνους που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Όπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Σωτηρόπουλος, η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έρθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι φτάνουμε στο τέλος του μήνα.

πηγή

nickpie2008

Σεβαστός
Εγγρ.
15 Ιουλ 2010
Like
6.725
Πόντοι
1.106
-"Ελα Πετρο?
-"Ελα ρε Γιαννη που σαι ρε ψυχη?
-"Εδω παπαριες..Να σου πω...εισαι στο μαγαζι?Ρε συ...πηρε καποιος μαλακας στο 10190 κι εκανε καταγγελια..."
-"Ε και?.."
-"Τιποτα ρε συ ... αλλα καταλαβαινεις πρεπει να περασω με τα παιδια..ποτε να ρθω..ποτε βολευει?"
-"Ξερω γω ?Αυριο βραδυ κατα τις 9?Καλα είναι?"
-"Ναι ρε μια χαρα..Να σου πω επειδη ειναι ψαρας ο αλλος βαλτα σε ενα φακελο ρε συ μην καρφωθουμε ετσι?"
-"Καλως οκ .."

OP
OP
Old Devil

Old Devil

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
5 Οκτ 2013
Κριτικές
11
Like
610
Πόντοι
596
νομικές συμβουλές για κόσμο που δεν έχει χρήμα δίνουν οι άνθρωποι, δεν κάνουν τον μπάτσο....

όσο για τους ψαράδες με τους φακέλους μάλλον αλλάζουν οι καιροί, αν κρίνω από περιπτώσεις κόσμου που πιάστηκαν με προσημειωμένα στα χέρια.
σε γενικές πιστεύω ότι αν ο πολίτης έχει θέληση να το φτάσει μέχρι τέλους, και είναι ενημερωμένος γνωρίζοντας τα δικαιώματα του μπορεί να σταυρώσει μέχρι και το μεγαλύτερο κεφάλι...

μιλάμε για εποχές που η ενημέρωση δεν έχει σχέση με πριν 10 χρόνια, αλλά για εποχές που πχ ένα βίντεο στο youtube μπορεί να ρίξει μέχρι και υπουργό  :grin:

βέβαια στην ελλάδα είμαστε πολύ πίσω ακόμα σε τέτοια θέματα... αλλά στην ευρώπη όχι. ;)

moutsos21

Μέλος
Εγγρ.
8 Ιαν 2013
Like
28
Πόντοι
16
τυποι με την διαφθορα που υπαρχει στην ελλαδα, αυτη η υπηρεσια θα πρεπει να εχει ενα τηλεφωνικο κεντρο τουλαχιστον με 1000 γραμμες  :S
για να μπορει να εξυπηρετησει ολες τις κλησεις,θα πρεπει να προσλαβει τοσους τυπους,που στο τελος θα λυθει το προβλημα της ανεργιας  :rockon:

OP
OP
Old Devil

Old Devil

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
5 Οκτ 2013
Κριτικές
11
Like
610
Πόντοι
596
κάπως έτσι το φαντασιώνομαι εγώ  :grin:

Συνημμένα

• images.jpg
    images.jpg
    6,9 KB · Εμφανίσεις: 16

aristo-telis2012

Μέλος
Εγγρ.
15 Οκτ 2012
Like
2
Πόντοι
16
Πολυ φοβαμαι, οτι θα γινει και αυτο εργαλειο στα χερια βρωμιαριδων κομπλεξικων, που θα βρουν αλλο ενα τροπο να βλαψουν τον γειτονα - ανταγωνιστη κλπ. Ευχομαι να κανω λαθος, αλλα δυστυχως καπως ετσι θα εξελιχθουν τα πραγματα. Επι της ουσιας τιποτα!!!

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.291
Πόντοι
8.006
Πολυ φοβαμαι, οτι θα γινει και αυτο εργαλειο στα χερια βρωμιαριδων κομπλεξικων, που θα βρουν αλλο ενα τροπο να βλαψουν τον γειτονα - ανταγωνιστη κλπ. Ευχομαι να κανω λαθος, αλλα δυστυχως καπως ετσι θα εξελιχθουν τα πραγματα. Επι της ουσιας τιποτα!!!
Ορθότατο.

monosgiapanta

Μέλος
Εγγρ.
1 Νοε 2012
Like
0
Πόντοι
6

οταν επικρατησει και στην ελλάδα το δόγμα της μηδενικής ανοχής δηλαδη οτι στραβο και άνομο να καταγγέλεται τοτε θα εχει φτάσει η αρχη τυ τελους για τη χωρα μπουρδελο που ζείτε.

Τι θα πει βρωμιάρης κομπλεξικός ? Αν ο γείτονας ανταγωνιστης εχιε κατι που αξιζει να το καταγγείλω - και φυσικα ανώνυμα ωστε η πολιτεία αυτεπάγγελτα να τον συνετίει . γιατι να μη το κάνω ?

Ουσία είναι ο καθε κατεργάρης στον πάγκο του .....

aristo-telis2012

Μέλος
Εγγρ.
15 Οκτ 2012
Like
2
Πόντοι
16
οταν επικρατησει και στην ελλάδα το δόγμα της μηδενικλης ανοχη΄ς δηλαδη οτι στραβο και άνομο να καταγγέλεται τοτε θα εχει φτάσει η αρχη τυ τελουσ για τη χωρα μπουρδελο πουζειτε.

Τι θα πει βρωμιάρης κομπλεξικός ? Αν ο γείτονας ανταγωνιστης εχιε κατι που αξιζει να το καταγγείλω - και φυσικα ανώνυμα ωστε η πολιτεία αυτεπάγγελτα να τον συνετίει . γιατι να μη το κάνω ?

Ουσία είναι ο καθε κατεργάρης στον πάγγο του .....
Ωραια νοοτροπια!!! .........www.imagebam.com/image/4975fa281939652] [/URL] Αν θες να καταγγειλεις κατι, καλα θα κανεις! Καντο ομως επωνυμα!!! Αυτες οι ραγιαδικες νοοτροπιες δεν βοηθουν κανενα, και πολυ περισσοτερο την Ελλαδα.

monosgiapanta

Μέλος
Εγγρ.
1 Νοε 2012
Like
0
Πόντοι
6
Ωραια νοοτροπια!!! .........www.imagebam.com/image/4975fa281939652] [/URL] Αν θες να καταγγειλεις κατι, καλα θα κανεις! Καντο ομως επωνυμα!!! Αυτες οι ραγιαδικες νοοτροπιες δεν βοηθουν κανενα, και πολυ περισσοτερο την Ελλαδα.

οχι οχι !!  το καταγγέλω ανώνυμα στον δημ΄σοσιο φορέα που είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο θέμα και αυτος ας αναλάβει το έργ της ανάκρισης καταλογισμού και τιμωρίας ....

σιγά μην ασχοληθώ και παλέψω εγω με τον κάθε μαλάκα παράνομο.

γιατι το λες ?   σε τι βοηθά η επώνυμη καταγγελία ? σε τιποτα ....

στη εθρώπη ολες οι καταγγελίες σε επίσημα κρατικά οργανα καρατούν ανωνυμία απο τησ τιγμη που το αδίκημα που καταγγέλεται διώκεται αυτεπάγγελτα ...

δηλαδή πες πως απένανατι απο το σπίτι μου λειτουργει παράνομο μπουρδέλο εσυ τι λες ? να παω να τα βάλλω με τα θηρία εδω στο ελλάντα ?  τι θα έκανες εσυ ?

GSAKKI

Μέλος
Εγγρ.
28 Νοε 2010
Κριτικές
1
Like
210
Πόντοι
36
Αλλάζω λίγο τη κουβέντα αλλά που δε μου έδωσε απόδειξη ο γιατρός στο ιατρείο του τι κάνω ρε παιδιά??

marios51

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2009
Κριτικές
16
Like
198
Πόντοι
676
Αλλάζω λίγο τη κουβέντα αλλά που δε μου έδωσε απόδειξη ο γιατρός στο ιατρείο του τι κάνω ρε παιδιά??
Να την ζηταγες. Αλλα φοβηθηκες μην σου ζητησει παραπανω φραγκα ε;

aristo-telis2012

Μέλος
Εγγρ.
15 Οκτ 2012
Like
2
Πόντοι
16
οχι οχι !!  το καταγγέλω ανώνυμα στον δημ΄σοσιο φορέα που είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο θέμα και αυτος ας αναλάβει το έργ της ανάκρισης καταλογισμού και τιμωρίας ....

σιγά μην ασχοληθώ και παλέψω εγω με τον κάθε μαλάκα παράνομο.

γιατι το λες ?   σε τι βοηθά η επώνυμη καταγγελία ? σε τιποτα ....

στη εθρώπη ολες οι καταγγελίες σε επίσημα κρατικά οργανα καρατούν ανωνυμία απο τησ τιγμη που το αδίκημα που καταγγέλεται διώκεται αυτεπάγγελτα ...

δηλαδή πες πως απένανατι απο το σπίτι μου λειτουργει παράνομο μπουρδέλο εσυ τι λες ? να παω να τα βάλλω με τα θηρία εδω στο ελλάντα ?  τι θα έκανες εσυ ?
Μαλλον κανεις καποιο λαθος, οι καταγγελιες πρεπει να γινονται επωνυμα, αλλα ο καταγγελον να προστατευεται. Οχι να σηκωνει ενα τηλεφωνο λεγοντας "ειμαι ο κυρ'ταδε" και θελω να καταγγειλω το πουστη το γειτονα μου, για χρηματισμο, (που δουλευει στην πολεοδομια πχ.) που μου ξηλωσε ο καριολης τη κατασκευη στο μπαλκονακι μου (ενα δωματιακι εφτιαξα ο κακομοιρης). Μαυριζεται ο ενας, και ο αλλος ουτε γατα ουτε ζημια! Ζητω η ανωνυμια!!!

Tsolias.Psolias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2007
Like
28
Πόντοι
166

φράφο, από εκεί καθορίζεται ο ραγιαδισμός, από το αν μπορείς να καταγγείλεις επώνυμα ή ανώνυμα ή από το αν μπορείς εσύ και η οικογένειά σου να υποστούν τις εκδικητικές ενέργειες επειδή έκανες το αυτονόητο.
νομίζω λάθος κουκούλα έβαλες, το τρεντ της εποχής είναι αυτό
epeis1_494x320.jpg

marios51

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2009
Κριτικές
16
Like
198
Πόντοι
676
Μαλλον κανεις καποιο λαθος, οι καταγγελιες πρεπει να γινονται επωνυμα, αλλα ο καταγγελον να προστατευεται. Οχι να σηκωνει ενα τηλεφωνο λεγοντας "ειμαι ο κυρ'ταδε" και θελω να καταγγειλω το πουστη το γειτονα μου, για χρηματισμο, (που δουλευει στην πολεοδομια πχ.) που μου ξηλωσε ο καριολης τη κατασκευη στο μπαλκονακι μου (ενα δωματιακι εφτιαξα ο κακομοιρης). Μαυριζεται ο ενας, και ο αλλος ουτε γατα ουτε ζημια! Ζητω η ανωνυμια!!!
Πως θα προστατευεται, θα μπαινει σε προγραμμα προστασιας μαρτυρων;
Συνελθετε λιγο ρε παιδια.

OP
OP
Old Devil

Old Devil

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
5 Οκτ 2013
Κριτικές
11
Like
610
Πόντοι
596
έχω την τύχη να γνωρίζω έναν πολύ σοβαρό άνθρωπο Γερμανό που έχει ζήσει και εδώ πολλά χρόνια και γνωρίζει καλά και τους δυο λαούς...
μιλούσαμε για τις διαφορές των δύο χωρών λοιπόν.
όταν τον ρώτησα γιατί στην Γερμανία ο κόσμος αντιδρά στην διαφθορά και στην Ελλάδα όλοι κοιμούνται μου απάντησε το εξής...

ο Γερμανικός λαός έχει πάντα κάποιον που ξέρει ότι θα τον ακούσει όταν φωνάξει...
ο Έλληνας όχι  :)

life97

Σπουδαίος
Εγγρ.
1 Φεβ 2007
Κριτικές
24
Like
92
Πόντοι
2.357
κάπως έτσι το φαντασιώνομαι εγώ  :grin:

Σε  5ψηφιο  φανταζομαι  ε???    Να πληρωνειs και 1,5   ευρω το δευτερολεπτο ε??? :grin:
Κατ αρχην να ξεκαθαρισουμε οτι δεν υπαρχει κρατικη διαφθορα
Η δικαιοσυνη ειναι ανεξαρτητη....

Τα εισοδηματα σου θα ελεγχθουν  :grin:

aristo-telis2012

Μέλος
Εγγρ.
15 Οκτ 2012
Like
2
Πόντοι
16
Πως θα προστατευεται, θα μπαινει σε προγραμμα προστασιας μαρτυρων;
Συνελθετε λιγο ρε παιδια.
Και τωρα προστατευεται. Αν ομως αποδειχθει κακοβουλη, γινεται αρση με εισαγγελικη παραγγελια, και δημοσιοπιουνται τα στοιχεια του καταγγελοντα. Ετσι μπαινει ο καθε κατεργαρης στον παγκο του.

monosgiapanta

Μέλος
Εγγρ.
1 Νοε 2012
Like
0
Πόντοι
6

Μπα ... η ανωνυμία είναι πιο βολική για όλους ...

σημασία σεν έχει το ποιόν του καταγγέλοντος αλλά το αν ευσταθεί η καταγγελία

Ακριβώς !! ζήτω η ανωνυμία .

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom