Η Εurostat βρήκε άδεια γραφεία!
17 Νοεμβρίου 2009, 00:13
του Κωστή Πλάντζου
"Ανώμαλη προσγείωση" είχαν στην Αθήνα οι κοινοτικοί υπάλληλοι της Eurostat, που ήρθαν στην Αθήνα για να ψάξουν επί τρεις μέρες τους λογαριασμούς τους κράτους, και να βρουν πώς μπορεί να διπλασιάζεται ξαφνικά στη χώρα μας το δημόσιο έλλειμμα, από … 6% του ΑΕΠ σε 12%.
«Έπεσαν από τα σύννεφα» όμως, επειδή δεν βρήκαν κανέναν στις αρμόδιες υπηρεσίες, που να μπορεί να τους δώσει την ενημέρωση που χρειάζονταν!
Αν και όλοι στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν το κλιμάκιο της Eurostat–μάλιστα o υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως «τους αναμένουμε με ανοιχτά βιβλία»- μόλις επισκέφτηκαν την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τους περίμενε ψυχρολουσία.
Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά των εργαζομένων, άπαντες ήταν στα γραφεία τους, ο Γενικός Γραμματέας κ. Μανόλης Κοντοπυράκης δεν είναι πια στη θέση του («τον έφυγαν νύχτα» χωρίς να προλάβει καν να παραδώσει καθήκοντα), το «σύστημα» γύρω από τον τέως ΓΓ έχει παροπολιστεί και ουδείς αρμόδιος αξιωματούχος είχε οριστεί για να αναλάβει να συνομιλήσει με τους κοινοτικούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους οι ελεγκτές της Eurostat, τους προτάθηκε να μεταβούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Εκεί τους έγινε μια πρώτη ενημέρωση, η οποία όμως δεν μπορούσε να καλύψει τα ζητήματα του υπολογισμού του ύψους της «άσπρης τρύπας» του προϋπολογισμού του 2008 (των «πλεονασμάτων» δηλαδή των ΟΤΑ, των δημοσίων επιχειρήσεων και άλλων φορέων του δημοσίου), που την υπολογίζει αποκλειστικά η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Το κενό της ενημέρωσης προσπάθησε να καλύψει –ως ένα μέρος μόνο- ο ειδικός Γραμματέας ΔΕΚΟ, Αιμίλιος Στασινάκης.
Και όλα αυτά, παρότι η κυβέρνηση έχει ορίσει ως πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό -και την ώρα μάλιστα που οι διεθνείς χρηματαγορές «τρίζουν» ξαφνικά τα δόντια τους στη χώρα μας.
Είναι ενδεικτικό ότι, μετά από μια περίοδο νηνεμίας, το κόστος δανεισμού της χώρας ξαφνικά εκτοξεύεται και πάλι στα ύψη, με τα spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων να σκαρφαλώνει, από τις 130 μονάδες βάσεως την περασμένη Πέμπτη, σε πάνω από 150 την Παρασκευή ενώ άγγιξε τις 160 μονάδες την Δευτέρα.
Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί σφόδρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς, έστω και αν αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο, περιορίζει τις επιλογές του για την αντιμετώπιση των εκτάκτων ταμειακών αναγκών του που διαρκώς διευρύνονται, για να καλύψει χρέη και «ανοίγματα» όπως τα 2,5 δισ. ευρώ που ζητούν έως τέλος του χρόνου τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) για να μπορέσουν να πληρώσουν συντάξεις και φάρμακα των ασφαλισμένων τους.