ΣΕ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΣΠΟΝΔΥΛΗ ΧΩΡΑ, «ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ» ΚΑΙ «ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑ» ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΕΕ!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ!
Η είδηση για την επιβολή επιτρόπων της τρόικας στα ελληνικά υπουργεία είχε καταγγελθεί σε πρώτη φάση από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ως προπαγάνδα.
Ο Γ. Παπανδρέου απέδιδε αυτά τα λόγια σε κύκλους οι οποίοι, τάχα, είχαν στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις και κλίμα προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, ωστόσο, έχει καταφέρει από μόνη της, χάρη στην αδιέξοδη για τον τόπο και επαχθή για την κοινωνία -και δη τους εργαζόμενους και τη νεολαία- πολιτική που ακολουθεί, να απομονωθεί. Πρόκειται για μία κυβέρνηση μηδενικής αξιοπιστίας, αφού ακόμα και οι «φίλοι» της, αυτοί που λυσσαλέα πολεμούν για να τη διατηρήσουν στην εξουσία, έρχονται με τις δηλώσεις τους να διαψεύσουν τον πρωθυπουργό παρουσιάζοντας την πραγματικότητα, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί τεχνηέντως αλλά και μάταια να αποκρύψει με επικοινωνιακούς ελιγμούς.
Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος, σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Focus, παραδέχεται κυνικά πως η Ελλάδα μετατρέπεται μέσα από τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που υπογράφει με την τρόικα σε μία χώρα αποικία, μία χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας.
Όπως σημειώνει ο Γιούνκερ, «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνεργασία με ειδήμονες από την Ευρωζώνη που θα τη βοηθήσουν να αποφασίσει πώς θα υλοποιήσει το μαζικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σημαντικά. Για να καταφέρουν να χειριστούν το επικείμενο κύμα αποκρατικοποιήσεων, θα χρειαστούν έναν θεσμό ανάλογο με το γερμανικό "Treuhand", ένα τραστ που ιδρύθηκε το 1990 για να επιβλέπει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας.
Εκτός της αποικιοποίησης της χώρας, το τροικανό σχέδιο αποσκοπεί και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της προβλέποντας την παράκαμψη των δημοσίων υπηρεσιών και μεταθέτοντας τον συντονισμό των μεγάλων απορρυθμίσεων σε managers προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα.
Οι τελευταίοι θα επιταχύνουν τη διάλυση του τόπου, χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς και τα νομικά κωλύματα που συνεπάγονται οι πολιτικές ξεπουλήματος της χώρας για όσους είναι στελέχη ή εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, σε μία διαδικασία που στο τέλος του δρόμου θα έχει δημιουργήσει μια Ελλάδα πλήρως παραδομένη στο ξένο και εγχώριο κεφάλαιο.
Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο διάλυσης του κράτους, μέσα από την πλήρη αποσύνθεση της ραχοκοκαλιάς του από ιδιώτες, έλληνες και ξένους τεχνοκράτες.
Με βάση τη νέα συμφωνία τρόικας – κυβέρνησης στο προσεχές διάστημα στα υπουργεία θα τοποθετηθούν επόπτες που θα ασχοληθούν με θέματα όπως τα εργασιακά, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, οι ΔΕΚΟ, οι αναπτυξιακές δράσεις, η δημοσιονομική διαχείριση και η φορολογία.
Η Ίσκρα παραθέτει, χωρίς να συμφωνεί με τις όποιες απόψεις εκφράζονται σε αυτά, παραθέτει ρεπορτάζ από άλλες ιστοσελίδες αναφορικά με τις δηλώσεις Γιούνκερ και τις προβλέψεις του σχεδίου μείωσης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Την παράκαμψη των δημοσίων υπηρεσιών και τον συντονισμό των μεγάλων μεταρρυθμίσεων μέσω ειδικών, προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Έλληνες project managers θα προσπαθήσουν να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι αναγκαίες αλλαγές, παρακάμπτοντας τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας. Την ίδια ώρα, όπως προανήγγειλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα σταλούν τεχνοκράτες από διάφορες χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να επιτηρούν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε καίριους τομείς, όπως η Υγεία και οι ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συνομολόγησε η κυβέρνηση με την τρόικα στο αμέσως προσεχές διάστημα τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να τοποθετήσουν Έλληνες επόπτες, υπεύθυνους για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ήτοι στα εργασιακά, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στις επενδύσεις και στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.
Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν και στην τοποθέτηση συμβούλων Ελλήνων ή ξένων για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς προτεραιότητας, όπως η υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ΔΕΚΟ, οι αναπτυξιακές δράσεις, η δημοσιονομική διαχείριση και η φορολογία.
Όπως προανήγγειλε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η Κομισιόν θα τοποθετήσει στην Ελλάδα επιτηρητές από χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά στο διορισμό υπευθύνων έργου (project manager) από τον ιδιωτικό τομέα σε όλα τα υπουργεία για κάθε πρωτοβουλία που έχει να κάνει με τις κομβικές μεταρρυθμίσεις αποτελεί επιλογή η οποία εδράζεται στην σκέψη πως οι υπεύθυνοι των έργων δεν θα έχουν καμία είδους σχέση με το Δημόσιο και θα μπορέσουν έτσι να εισαγάγουν πιο γρήγορα τις βέλτιστες πρακτικές του ιδιωτικού τομέα, εστιάζοντας στη μείωση του υπερβολικού αριθμού υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα και στη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, η λογοδοσία του κάθε project manager στην φυσική ηγεσία του κάθε υπουργείου θα είναι πιο εύκολη, καθώς θα αποφεύγονται πλέον οι υδροκεφαλισμοί της διοίκησης που καθυστερούν τόσο την λήψη αποφάσεων όσο και την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών.
Όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο οι σχετικές αλλαγές θα πρέπει να παρωθηθούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2011.
Πηγή: in.gr