Διαφωνώ broytos.
Ο C.B. ήταν αμοραλιστής και όχι ηθικός (η όποιας άλλης μορφής) επαναστάτης. ΤO moto του "don't try" τα λέει όλα..Απλά, ο πούστης είχε απίστευτη δύναμη λόγου που προσωπικά δεν έχω δει σε κανέναν άλλο και τα όποια του αρνητικά (συνεχείς επαναλήψεις, ασύνδετες, μερικές κραχτά ψεύτικες και αντιφατικές ιστορίες, γραφή κατά παραγγελία κτλ) μηδενίζονται.Οκ, είναι και πιασάρικα και προσφιλή σε όλους τα θέματά του αλλά για μένα το 99% της αξίας του είναι η δύναμη λόγου που έχει. Σε μια πρόταση έγραφε αυτά που άλλοι θέλανε μια σελίδα και άμα...
Για το δεύτερο μέρος, συμφωνώ μερικώς (θα εξηγήσω μετά γιατί μόνο μερικώς) αλλά νομίζω ότι πέφτεις και εσύ στη "λούμπα". Εξισώνεις ένα φιλολαικό απολυταρχικό καθεστός (Παπαδόπουλος) με μια πλήρως φιλελεύθερη ηγεσία (Παπανδρέου). Δλδ και στις δυο διαστάσεις που εξετάζουμαι, είναι απόλυτα αντίθετα. Σα να λέμε Καστοριά και Ρόδος στο χάρτη της Ελλάδας ένα πράγμα, ΒΔ ο ένας, ΝΑ ο άλλος...
Όλο αυτό το πράγμα που ζούμε έως και τώρα (μεταπολίτευση) στηρίχτηκε στο αξίωμα ότι χούντα= κακό πράγμα χωρίς να εξεταστεί τπτ άλλο. Δλδ, η οικονομική ανάπτυξη, η έλλειψη διαφθοράς, τα δημόσια αγαθά (πχ δωρεάν παιδεία), η ανακατανομή του πλούτου σε αδύναμε ς κοινωνικές ομάδες (πχ αγρότες) μηδενίζονταν από την ανελευθερία. Η μεταπολίτευση στηρίχτηκε σε μια μοναδική αξία: μη χούντα (όχι ελευθερία αλλά μη χούντα). Γι'αυτό και σε όλους τους άλλους τομείς απέτυχε γιατί ποτέ δεν ήταν crucial για την αξιακή της δομή. Το "μη χούντα" να εφαρμοζόταν (οκ-και το βόλεμα αλλά αυτό το έφερε ο ανταγωνισμό πράσινων και μπλε) και όλα οκ.
Για το μερικώς...Δυστυχώς, αρχίζω να πιστεύω ότι και από μόνος του ο κόσμος είναι σάπιος...Δεν περιμένει αυτούς...Δες για παράδειγμα τους γιατρούς και όλες τις άλλες επαγγελματικές ομάδες που δέχονται απαθέστατα (αδιάφορα ουσιαστικά) τα πάντα αλλά μόνο και μόνο στη σκέψη ότι υπάρχει μια πιθανότητα να χάσουν κάποιο χρηματικό πλεονέκτημα, επαναστατούν μέχρις εσχάτων..
Προσωπικά, αρχίζω να γίνομαι υπέρμαχος του μνημονίου από σφοδρός πολέμιός του. Μη πιστεύοντας πλέον σε αυτό τον κόσμο-λαό και μην έχοντας τπτ ιδιαίτερα να χάσω ως μη έχοντας κάτι και τώρα, θέλω να δω την οικονομική τιμωρία όλων αυτών (δλδ τον ίδιο το λαό) που με το φιλοτομαρισμό τους, επέτρεψαν να φθάσουμε εδώ. Και δε μιλάω για την περίοδο 74-09 αλλά για το 10-11. Δεν έχω την απαίτηση να είναι οι πολίτες "ήρωες" και να πάνε κόντρα στο "συμφέρον" τους..Περίμενα όμως ότι έστω την ύστατη ώρα θα έδειχναν κοινωνική συνοχή και θα υπέτασαν το ανόητα μικροοφέλη τους υπέρ του κοινωνικού καλού...