ΗΛΙΘΙΕ ΨΕΥΤΟΒΟΛΤΑΙΡΟ
1)Υπάρχει κακοδιαχείριση. Από το 2003 χτυπάμε τον κώδωνα κινδύνου και τώρα τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα, που δύσκολα συμμορφώνονται. Από το 1999 ως το 2006 η χώρα χρεώθηκε με 1,1 δισε¬κατομμύρια ευρώ σε καταλογισμούς (σ.σ.: πρόστιμα).
2) Με βάση στοιχεία που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά και εξετάζονται αυτή την εποχή στις Βρυξέλλες, η χώρα υπολογίζεται ότι θα υπερβεί την περίοδο 2008-2012 το όριο των 130 εκατ. τόνων ρύπων που έχει τεθεί, και μάλιστα κατά 60 εκατ. τόνους περίπου. Από αυτούς, το 50% αφορά τον ιδιωτικό τομέα και το άλλο 50% περίπου τον δημόσιο.
Ετσι, το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012 με αρχές 2013 για το μερίδιό του στην επιπλέον εκπομπή ρύπων, αφού το πρόστιμο της Ε.Ε. αντιστοιχεί σε 40 ευρώ ο επιπλέον τόνος (30 εκατ. τόνοι ― 40 ευρώ = 1,2 δισ. ευρώ).
3)Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά καλούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιστρέψουν επιδοτήσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να της επιστραφούν από τα Ελληνικά Ναυπηγεία άμεσα και εντόκως πάνω από 230 εκατ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο 1996-2002, εκτιμώντας ότι οι ενισχύσεις ήταν παράνομες. Μεταξύ 1996 και 2002 η Ελλάδα έλαβε 16 διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης για τον Σκαραμαγκά, σε μια περίοδο που το ναυπηγείο αντιμετώπιζε δυσχέρειες. Ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα η Επιτροπή διαπίστωσε ότι πολλές από τις ενισχύσεις αυτές χορηγήθηκαν από το ελληνικό κράτος και την τότε κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα ΕΤΒΑ υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου χωρίς προηγουμένως να έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή και, επιπλέον, ότι δεν ήταν συμβατές με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Επίσης η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα και τα Ελληνικά Ναυπηγεία δεν τήρησαν τους όρους που συνόδευαν τις ενισχύσεις τις οποίες είχε εγκρίνει το 1997 και το 2002.
4) Θα αρχίσει ο εξαμηνιαίος έλεγχος των οικονομικών μας από το Ecofin, ενώ θα ακολουθήσουν συστάσεις και επιβολή μέτρων. Αν και τότε δεν συμμορφωθεί η χώρα μας, το πρόστιμο που θα επιβάλει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης θα φτάσει το 2,2% του ΑΕΠ ετησίως, που σε χρήματα σημαίνει 6 δισ. ευρώ