Οι προτάσεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ για το χρέος
Το υπέρογκο Δημόσιο χρέος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το χρέος δεν είναι το αίτιο αλλά το αποτέλεσμα.
Είναι το αποτέλεσμα μιας αλόγιστης πολιτικής υπερδανεισμού, πελατειακής κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των δημοσίων πόρων, με αποκορύφωμα την περίοδο 2004-2009 διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εθνικής καταστροφής, με το Δημόσιο χρέος να εκτοξεύεται από 180 δισ το 2004 σε 300 δισ το 2009, ετήσιο έλλειμμα 36 δισ το 2009 (σχεδόν 16% του ΑΕΠ) και με παράλληλη κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σαν να μην έφταναν αυτά, είχαν αποκρύψει την αλήθεια και παραπλανήσει τους εταίρους μας στην ΕΕ.
Άρα, ό,τι και αν κάνουμε σήμερα για το χρέος, δεν θα είναι αρκετό, θα είναι πρόσκαιρο και εφήμερο αν δεν εξαλείψουμε τα αίτια. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα δεν είναι το δημόσιο χρέος.
Είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση που θα φέρει επενδύσεις και δουλειές.
Είναι η στήριξη στον άνεργο και σε όσους έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση.
Είναι η δημιουργία κράτους δικαίου, που στέκεται δίπλα στον πολίτη.
Ωστόσο, αν δεν γίνει κάτι οριστικό και αμετάκλητο για το δημόσιο χρέος, δεν θα έχει χώρο η οικονομία να αναπνεύσει.
Θα ανακυκλώνεται η αμφιβολία για το μέλλον της χώρας, δεν θα έρθουν οι επενδύσεις.
Δεν θα υπάρχει η αναγκαία εμπιστοσύνη εντός και εκτός Ελλάδας για να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα.
Το τεράστιο μέγεθος του χρέους σήμερα οδηγεί σε αποδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, μειώνοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις ευκαιρίες για δουλειές και το εισόδημα, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτείται ένας φαύλος κύκλος στασιμότητας και ανασφάλειας.
Η λύση κατά συνέπεια δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Απαιτείται να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους αλλά παράλληλα να λύσουμε και τα προβλήματα που μας έφεραν εδώ.
Αυτή πρέπει να είναι η Μεγάλη Συμφωνία με τους εταίρους μας.
Ένα Εθνικό Σχέδιο δικών μας αλλαγών, βαθιές αλλαγές στο πώς λειτουργούμε ως κράτος, με παράλληλη συμφωνία για την οριστική αποτίναξη της ανασφάλειας με τη στήριξη των εταίρων μας. Και η αποτίναξη της ανασφάλειας αφορά πρωτίστως την οριστική και λυτρωτική διευθέτηση του χρέους.
Με τις δικές μας πρωτοβουλίες και την δική μας επιμονή να θέτουμε συνεχώς το πρόβλημα του χρέους οδηγηθήκαμε στην ιστορική λύση και απομείωσή του το 2011-2012, τη μείωση των επιτοκίων και την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Χάρη σε αυτές τις επιλογές, τα 2/3 του χρέους είναι σήμερα στα χέρια των εταίρων μας και όχι πια στις αγορές. Έτσι η χώρα είναι σήμερα προστατευμένη από τις ορέξεις των κερδοσκόπων καθώς.
Και μας παρέχεται ταυτόχρονα η δυνατότητα να διαπραγματευτούμε για την περαιτέρω ελάφρυνση του βάρους του χρέους.
Το Κίνημα διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις -πλαίσιο για ένα ελάχιστο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους:
.Την επιμήκυνση για 70 χρόνια των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων μας. Αυτό θα ελαφρύνει σημαντικό το βάρος που επωμιζόμαστε κάθε χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει αναπτυξιακά η πατρίδα μας.
.Τον μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων. Αυτό σημαίνει λιγότερες δαπάνες για τόκους και άρα μεγαλύτερη χρηματοδότηση για άλλους κρίσιμους τομείς,
.Τη σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων που πληρώνουμε σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανησυχούμε πια για τις δαπάνες τόκων εάν ανεβάσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
. Μια πρόσθετη παράταση της περιόδου χάριτος των αποπληρωμών των “επισήμων δανείων”. Θα κερδίσουμε χρόνο να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να είναι η οικονομία μας βιώσιμη και ανταγωνιστική.
.Την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα, ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία. Είναι μια δίκαια ρύθμιση που θα μας επιτρέπει να δίνουμε περισσότερα για αποπληρωμές όταν έχουμε και εμείς ως οικονομία περισσότερα, δηλαδή εφόσον η οικονομία της χώρας αναπνεύσει.
Και ταυτόχρονα θα πρέπει να επιμείνουμε για μία μεγάλη Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος – το Ελληνικό αλλά και άλλων χωρών – που θα δρομολογήσει λύσεις για όλη την Ευρώπη.
Οι προτάσεις αυτές αποτελούν ένα μια ολοκληρωμένη λύση που είναι εφικτό να συμφωνηθεί με τους εταίρους μας μέσα από μια εθνική διαπραγμάτευση.
Μια τέτοια λύση θα οδηγήσει στη σημαντική μείωση του βάρους για το δημόσιο χρέος.
Θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα καθώς θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επομένων ετών, με χαμηλότερες δαπάνες για τόκους, λιγότερες αποπληρωμές.
Και θα επιτρέψει να έχουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, άρα περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη και τη στήριξη των ασθενέστερων.
Αρκεί οι εταίροι μας να βρουν απέναντί τους μία κυβέρνηση με γνώση, εμπειρία και ικανότητα για διαπραγμάτευση, ικανή να εγγυηθεί ένα Ελληνικό Σχέδιο για βαθιές μεταρρυθμίσεις, με διαφάνεια, με φορολογικό σύστημα δίκαιο και ικανό, με ένα κράτος χωρίς γραφειοκρατίες και πελατειακές δουλείες που στηρίζει τις δημιουργικές δυνάμεις και την ανάπτυξη, με αποκέντρωση και μια αυτοδιοίκηση δυνατή και συμμετοχική.
Απαιτείται και ένα αρραγές εθνικό μέτωπο που να στηρίζει αυτήν την προσπάθεια.
Καταθέτοντας τις προτάσεις αυτές, καλούμε όλα τα κόμματα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να διαμορφωθούν οι ελάχιστες κοινές εθνικές θέσεις για το ζήτημα του χρέους.