Μόνος υποψήφιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Την αλλαγή στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και την τοποθέτηση του μοναδικού υποψηφίου Ευάγγελου Βενιζέλου καλούνται να επικυρώσουν με την ψήφο τους στις 18 Μαρτίου τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος.
Η υποψηφιότητα Βενιζέλου εγκρίθηκε διά ανατάσεως της χειρός έπειτα από μια αρκετά τεταμένη συνεδρίαση, κατά την οποία η υποψηφιότητα Παπουτσή συγκέντρωσε 12 ψήφους, ενώ εκείνη του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος αυτοπροτάθηκε, μόλις τρεις.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Καταστατικού Γιώργος Ανωμερίτης είχε καταστήσει σαφές πριν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου πως η υποψηφιότητα Βενιζέλου ήταν η μοναδική εκ των δύο που κατατέθηκαν που πληρούσε τις προϋποθέσεις που προβλέπει το άρθρο 41 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, αφού συνοδευόταν από 189 υπογραφές. Ο Χρήστος Παπουτσής κατέθεσε την υποψηφιότητά του χωρίς την παράθεση υπογραφών, με τον κ. Ανωμερίτη να παραπέμπει τη λήψη απόφασης στο ΕΣ.
Υποστηρίζοντας την υποψηφιότητά του ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε πως το καταστατικό δεν λέει τίποτα για «υπογραφή», αλλά για προτίμηση. «Τα πολιτικά ζητήματα δεν απαντώνται με τεχνικά οφσάιντ ή διαδικαστικά τερτίπια. Στο καταστατικό υπάρχει η λέξη ‘προτίμηση' και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται είναι ζήτημα ερμηνείας».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος, για να πιστοποιηθεί η υποψηφιότητα κάποιου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει υπέρ αυτής να συνηγορήσουν τουλάχιστον 94 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στην 5η παράγραφο του άρθρου 41 του καταστατικού «υποψήφιος πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί από το 1/4 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των Περιφερειακών Επιτροπών του Κινήματος ή το 10% τουλάχιστον του συνόλου των Μελών του Κινήματος».
Μάλιστα, ο Χρήστος Παπουτσής προέβλεψε πολιτικές εξελίξεις, αποκαλύπτοντας πως στελέχη του κόμματος δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους σε κανέναν «είτε γιατί αρνούνται τη λογική των υπογραφών, είτε γιατί άλλοι δεν ήθελαν να βάλουν υπογραφή λόγω προσωπικών ευαισθησιών και σχέσεων, είτε γιατί έχουν αποφασίσει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, είτε γιατί ετοιμάζονται να συμμετέχουν σε άλλο σχηματισμό που ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες».
«Οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής, τα διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας», σχολίασε μετά το πέρας της διαδικασίας ο κ. Παπουτσής, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «αντί της μεγάλης επιλογής της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής προοπτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ».
Για δημοκρατικά διάτρητη και αμφισβητήσιμη διαδικασία έκανε λόγο από πλευράς του ο Στέφανος Τζουμάκας, δηλώνοντας ότι χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να την ακολουθήσουν.
Να συσπειρωθούν γύρω από τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να συμμετάσχει στην ψηφοφορία της 18ης Μαρτίου κάλεσε τα μέλη του κόμματος ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος μίλησε για ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη διαδικασία και για ένα παραγωγικό διήμερο.
«Στόχος μας η νίκη στις βουλευτικές εκλογές και η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε από πλευράς του ο Ευάγγελος Βενιζέλος που δήλωσε πως «έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που επωμίζομαι». «Ευχαριστώ θερμά το Εθνικό Συμβούλιο που μου έκανε την πολύ μεγάλη τιμή να με ανακηρύξει υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απηύθυνε επίσης κάλεσμα στα μέλη του Κινήματος για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «σας περιμένουμε με ανοικτή αγκαλιά στις κάλπες».
Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έληξε με την έγκριση της εισήγησης του προέδρου του Κινήματος και των εισηγήσεων του απολογισμού, του Παντελή Οικονόμου, και του προγράμματος, του Πάρη Κουκουλόπουλου, ενώ η πρόταση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου να γίνει παράλληλα με την εκλογή του προέδρου και κομματικό δημοψήφισμα, παραπέμφθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, παρότι αμφισβητήθηκε, είναι ευκαιρία για μία προθέρμανση του Κινήματος εν όψει των εκλογών, για να υπάρξει εξωστρέφεια, τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, κλείνοντας τη συνεδρίαση του οργάνου. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, υπήρξε διακοπή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής και της ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του Κινήματος.
Λίγο νωρίτερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος ένωσε τη φωνή του με τις φωνές των στελεχών που παρείχαν στήριξη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι "πρέπει να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη συνεισφορά του στη θέση του υπουργού Οικονομικών", ενώ του ευχήθηκε κάθε επιτυχία. Την στήριξή τους στον Ευ. Βενιζέλο είχαν ήδη ανακοινώσει από το Σάββατο στελέχη, όπως οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Διαμαντίδης και Άννα Διαμαντοπούλου.
Μεταξύ εκείνων που τοποθετήθηκαν την Κυριακή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης καθόρισε ως τρίπτυχο για την πορεία του κόμματος τη νέα συλλογικότητα, τη νέα συσπείρωση για νέα πορεία. Έθεσε ως κεντρικό δίλημμα «το διάδοχο ΠΑΣΟΚ ή θα είναι συλλογικό ή δεν θα υπάρξει».
Για «ευρύτατο κοινό τόπο» και «πραγματικό σύμφωνο ενότητας και νίκης» για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο Παντελής Οικονόμου, ενώ ο Πέτρος Ευθυμίου σημείωσε ότι η νέα ηγεσία πρέπει να καθοδηγηθεί σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου «γιατί η νέα δανειακή σύμβαση δεν σώζει την Ελλάδα αυτομάτως».
O Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε επί της διαδικασίας ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν και προφορικά και γραπτά θα αξιολογηθούν από το Πολιτικό Συμβούλιο, προκειμένου να τεθούν υπόψη της νέας ηγεσίας και να αποτελέσουν τις βασικές προγραμματικές θέσεις του Κινήματος.
«Συμπληρωματικές και όχι συγκρουόμενες» χαρακτήρισε εξάλλου τις ομιλίες των Βενιζέλου και Παπουτσή η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία υποστήριξε ότι χρειάζονται δύο τουλάχιστον υποψηφιότητες σε αυτή την αναμέτρηση για να μπορέσει να εκφραστεί όλη η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και για να υπάρχει εγγύηση του αποτελέσματος της εκλογής.
Με «όλες της τις δυνάμεις» θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου. «Η "συγγνώμη" και το "ευχαριστώ" προς τον λαό που ακούστηκε χθες από τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποτελούν αφετηρία για μια νέα πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης του», ανέφερε ο Δημήτρης Λιντζέρης.
Παρουσιάζοντας την ιδεολογική του πλατφόρμα στην Εθνική Συνδιάσκεψη το Σάββατο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέπτυξε μια ιδεολογία προσαρμοσμένη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τοποθέτησε το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Κεντροαριστεράς, έκανε αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, ζήτησε συγγνώμη από το λαό για τα λάθη που έγιναν, ευχαρίστησε για τις θυσίες που έκανε και τόνισε με έμφαση ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές με στόχο τη νίκη. Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI η χώρα απομακρύνθηκε από τη χρεοκοπία, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Παπουτσής στην ομιλία του εκθείασε την προσφορά του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, έκανε αριστερή στροφή προτείνοντας τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με ταυτόχρονα πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο Γιώργος Παπανδρέου, στην τελευταία ομιλία του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τήρησε ουδέτερη στάση ως προς τις υποψηφιότητες, διαμήνυσε ότι όποιος και αν εκλεγεί θα είναι κοντά του, επιστράτευσε το mea culpa για τα λάθη της κυβέρνησής του και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα παγκόσμιο μέτωπο για τη δημοκρατία».
Ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί πρέπει να πάνε σε εκλογές,παίζει να βγει το λευκό;;;