Αν άλλαξε ο νόμος περί ιθαγένειας, ναι για μένα είναι Έλληνας.
Πότε άλλαξε; Υπάρχει στο site του Υπουργείου Δικαιοσύνης;
O κώδικας ιθαγένειας άλλαξε και ξαναάλλαξε. Υπάρχει η δυνατότητα κτήσης ιθαγένειας είτε λόγω γέννησης (αν όπως ανέφερες ο ένας από τους δύο γονείς είναι Έλληνας) αλλά και λόγω φοίτησης (εάν κάποιος γεννήθηκε και φοίτησε κάποια χρόνια σε ελληνικά σχολεία). Υπάρχει και η πολιτογράφηση - εάν κάποιος ζει για αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και κατόπιν συνέντευξης αποδείξει τους δεσμούς του με την Ελλάδα αποκτά ελληνική ιθαγένεια (ο νόμος δε διακρίνει στη διατύπωσή του μεταξύ υπηκοότητας και ιθαγένειας - εννοιολογικά πιθανώς να σφάλει).
Νομίζω ο Αντετοκούμπο πολιτογραφήθηκε ως Έλληνας με τη διαδικασία που ακολουθείται για όσους έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερη προσφορά στη χώρα - όταν έγινε αυτό δεν είχε να επιδείξει κάτι αξιοσημείωτο, προφανώς και έγινε για να μπορεί να παίξει στην Εθνική. Παρόλα αυτά γεννημένος στην Ελλάδα και μεγαλώνοντας ως Έλληνας ειλικρινά προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι λιγότερο Έλληνας από εμένα που ο ένας παππούς μου γεννήθηκε στη Σμύρνη και μίλαγε τα τούρκικα καλύτερα από τα ελληνικά και ο άλλος παππούς μου μίλαγε και αρβανίτικα.
Και αν το πάμε με την καταγωγή και το λευκό σαν το γάλα χρώμα από πού το πιάνουμε; Από τους Ίωνες, τους Δωριείς, τους Βυζαντινούς ή τους ήρωες του '21; Και πόσοι από μας που νιώθουμε ρίγη στον εθνικό ύμνο και τιμάμε με τη συμπεριφορά μας τον τόπο που αποκαλούμε πατρίδα μπορούμε να αποδείξουμε ευθεία καταγωγή από τον Περικλή και όχι από τους Σλάβους, Τούρκους, Φράγκους, Γαλάτες (και δε συμμαζεύεται...) που πέρασαν από αυτόν τον τόπο;
Ο Αντετοκούμπο έχει ελληνικό διαβατήριο άρα είναι Έλληνας είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους και τιμάει την Ελλάδα με τη συμπεριφορά του πολύ περισσότερο από τον κάθε Ελληναρά που έχει μάθει να νιώθει ανώτερος αλλά στην καθημερινότητά του ντροπιάζει όλες τις αξίες και τα σπουδαία που έχει από την αρχή του χρόνου να επιδείξει αυτή η χώρα.
Και για όσα είπε, πού είναι το ψέμα; οι Ελληναράδες ήρωες (και του πληκτρολογίου) εν έτει 2020 όταν δουν μαύρο, μελαμψό, Αλβανό, Πολωνό και κάθε άλλο ξένο σε σχέση με την λευκή και αρχαιοελληνική ανωτερότητά τους δεν επιδεικνύουν ρατσιστική συμπεριφορά - τουλάχιστον σε ένα αξιοπρόσεχτο ποσοστό;
Εγώ τουλάχιστον κυκλοφορώντας στην Αθηνά για 4 δεκαετίες ευγνωμονώ το Θεό που είμαι λευκός, άνδρας, στρέιτ, χριστιανός και από μεγαλοαστή οικογένεια γιατί αλλιώς είτε έμμεσα είτε άμεσα το ρατσισμό / σεξισμό δε θα τον γλίτωνα...
Πέρα από το νομικό χαρακτηρισμό που έχει σαφή (ας πούμε) πλαίσια, ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του φιλοσοφική αντίληψη για την έννοια "Έλληνας" - σε αυτό το πλαίσιο εγώ δεν μπορώ να δεχθώ γιατί ο κάθε Εφιάλτης να είναι περισσότερο Έλληνας από τον εκάστοτε λόρδο Βύρωνα και γιατί ένας μαύρος τύπος που - έστω και αν δεν ανακάλυψε την πενικιλίνη αλλά χτυπάει ένα τόπι- είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο, νιώθει και αυτοπροσδιορίζεται Έλληνας και διαφημίζει με θετικό τρόπο την Ελλάδα στην υφήλιο να μην είναι Έλληνας;
Τέλος, όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία, ο Αντετοκούμπο κάνει την ίδια θητεία που κάνει και ο χψ ποδοσφαιριστής μιας μεσαίας/ μέτριας ομάδας ποδοσφαίρου Α΄Εθνικής - τουλάχιστον εκείνος έχει επιδόσεις MVP στο NBA...