Ο επικεφαλής του τμήματος γερμανικών αναλύσεων στην Oxford Economics, Όλιβερ Ρακάου, εξηγεί στο euronews πώς η Γερμανία έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο - Οι ευθύνες, οι απαραίτητες θυσίες και η επίδραση στην Ευρώπη
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου.
Tα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,2% πέρυσι, μετά από πτώση 0,3% το 2023.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τη δεύτερη διετή συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας από τη δεκαετία του 1950, αφού συρρικνώθηκε επίσης τα έτη 2002 και 2003.
Η τελευταία έκθεση της διεθνούς εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Oxford Economics προειδοποιεί ότι είναι απαραίτητες βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο επικεφαλής των αναλύσεων για τη γερμανική οικονομία Όλιβερ Ρακάου εξηγεί στο euronews πώς θα επηρεαστούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.
Η τελευταία έκθεση της Oxford Economics για τη γερμανική οικονομία λέει ότι η μεγάλη εικόνα δείχνει «χαμηλή ζήτηση και διαρθρωτικές αντιξοότητες.» Τι σημαίνει αυτό;
«Ουσιαστικά αφορά στο γεγονός ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει αρκετές αντιξοότητες αυτή την περίοδο. Κάποιες είναι κυκλικές, όπως το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο, οι χαμηλές επενδύσεις εξαιτίας των ακόμα υψηλών επιτοκίων. Η Γερμανία είναι μεγάλος παραγωγός κεφαλαιουχικών αγαθών, οπότε τυπικά χαμηλές επενδύσεις σημαίνουν αδύναμη ανάπτυξη στη Γερμανία. Υπάρχουν όμως και διαρθρωτικές αντιξοότητες, όπως , φυσικά, η μετάβαση από τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά οχήματα, όπου οι γερμανικές υτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν να προσπαθούν να προλάβουν ορισμένους από τους ανταγωνιστές τους.
Βέβαια, η ζήτηση σε αυτόν τον τομέα είναι επίσης γενικά αδύναμη λόγω της επιφυλακτικότητας των νοικοκυριών. Και ευρύτερα, νομίζω ότι είναι αλήθεια ότι η Γερμανία έχει χάσει σε κάποιο βαθμό την ανταγωνιστικότητά της λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους για παράδειγμα.
Αλλά επίσης, οι εταιρικοί φόροι είναι συγκριτικά υψηλοί σε σύγκριση με άλλους κύριους ανταγωνιστές, όπως οι ΗΠΑ. Έτσι, ως επενδυτικός προορισμός η Γερμανία δεν είναι πλέον τόσο σημαντική αυτή τη στιγμή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον ακόμα αυξημένο πληθωρισμό και την χαμηλή καταναλωτική ζήτηση επιβαρύνουν πραγματικά την οικονομία.
Καταλήγουμε στο ερώτημα πότε και πώς αυτές οι αντιξοότητες θα περιοριστούν είτε από μόνες τους είτε λόγω πολιτικών επιλογών.»
Ποιες είναι λοιπόν οι προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία το 2025, και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη;
«Οι προβλέψεις μας είναι βασικά ότι η τρέχουσα φάση στασιμότητας να συνεχιστεί.
Πέρυσι η γερμανική οικονομία πιθανόν συρρικνώθηκε ελαφρώς. Θα ακούσουμε την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας, πολύ σύντομα. Προβλέπουμε συρρίκνωση κατά 0,2%. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος, που η οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά. Αλλά ευρύτερα, μπορούμε να πούμε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε στασιμότητα από το 2019 ουσιαστικά, όταν οι αντιξοότητες οι διαρθρωτικές αντιξοότητες άρχισαν πραγματικά. Έτσι, για φέτος, αναμένουμε αυτή την ευρεία εικόνα στασιμότητας να συνεχιστεί για τα πρώτα τρίμηνα. Και στη συνέχεια, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί λίγο και θα γίνει πιο ισχυρή, το επόμενο έτος. Και ο λόγος είναι ένας συνδυασμός της μείωσης των επιτοκίων μέχρι τότε, γεγονός που θα πρέπει να ενισχύσει, τις επενδύσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Ο πληθωρισμός θα έχει μειωθεί περαιτέρω. Αυτό θα ενισχύσει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και συνεπώς την κατανάλωση.
Η ελπίδα είναι ότι η αβεβαιότητα που συνδέεται με το παγκόσμιο εμπόριο, ειδικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα μειωθεί και ότι ο Τραμπ δεν θα εφαρμόσει όλες τις τρομοκρατικές απειλές που έχει εξαπολύσει.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό θα πρέπει να είναι αρκετοί για να ανακάμψει η γερμανική οικονομία τουλάχιστον λίγο. »