Νέα

Γάζα/Μέση Ανατολή

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Tsolias.Psolias
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 36K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

bourdeliotis

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαΐ 2014
Κριτικές
23
Like
5
Πόντοι
26
και γιατί να ασχοληθεί με τους 300.000 της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι?

τον αυτοκράτορα τους ακολουθούσανε και φωνάζανε Μπανζάι ....

δεν ξεκινήσανε τον πόλεμο στον Ειρηνικό οι Αμερικάνοι ούτε βαρέσανε πρώτοι οι αμερικάνοι ιαπωνικό λιμάνι...
να σου θυμισω οτι και τον χιτλερ στην ευρωπη Αγγλια και Γαλλια του κυρηξαν πρωτοι τον πολεμο
"... Η Αγγλία και η Γαλλία αναγκάστηκαν να κηρύξουν τον πόλεμο στη Γερμανία αλλά χωρίς ακόμα να κινητοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις για πλήρη εμπλοκή..."

globalfer

Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2013
Like
0
Πόντοι
16

Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει πολίτη που ψάχνει για επιζώντες στη Γάζα να πυροβολείται από σκοπευτές Σκληρές εικόνες ντοκουμέντα μιας ακόμη πιο σκληρής πραγματικότητας

αλλη μια ακριδα πεθανε....
καποιοι Ελληναρες να μεινουν ησυχοι...δεν θα μας επιτεθει αυτη η ακριδα....εχουμε αλλους να μας επιτιθενται καθε μερα...αλλα αυτους δεν τους καταλαβαινουνε........

σκατοψυχοι χαρηκατε τωρα?...πεθανε η ακριδα...μπορει να ειχε και παιδια..αλλα τι σας νοιαζει...σκουπιδι ητανε...

ισως βεβαια να τους περασαν για μελη της Χαμας και τους πυροβολησαν με τα φωσφοριζοντα γιλεκα....

ισως βεβαια κ η Χαμας τους εβαλε ως ασπιδες για αυτο και τους φαγανε κατα λαθος..........)

χαρειτε αλλη μια ακριδα πεθανε....φατε μνημονια ως το 2060 και βγαλτε ολη τη μιζερια και το μισος σας οντας χαρουμενοι με το θανατο αμαχων ανθρωπων......

Επισκέπτης
να σου θυμισω οτι και τον χιτλερ στην ευρωπη Αγγλια και Γαλλια του κυρηξαν πρωτοι τον πολεμο
"... Η Αγγλία και η Γαλλία αναγκάστηκαν να κηρύξουν τον πόλεμο στη Γερμανία αλλά χωρίς ακόμα να κινητοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις για πλήρη εμπλοκή..."

Μην τους βάζεις δύσκολα βραδιάτικα τύπε...

globalfer

Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2013
Like
0
Πόντοι
16
τα 2 ατρανταχτα επιχειρηματα οσων δεν εχουν κανενα προβλημα με το να βλεπουν αμαχους νεκρους ητοι γυναικοπαιδα( ασε που μερικα αρρωστακια μπορει να τη βρισκουν κιολας αλλα φοβουνται να το ομολογησουν ηταν...

α) αν δεν υπηρχε το Ισραηλ θα πλημμυριζαν την Ευρωπη...φυσικα οι ψαγμενοι δε ξερουν οτι η Γαζα εχει μολις 1,9 εκατομμυρια κοσμο..δεν ειναι Αφρικη με 800 εκατομμυρια.....
β)ειτε ψηφισαν ειτε οχι Χαμας πρεπει να πληρωσουν....

οντως τεραστια επιχειρηματα....
τα μισα θυματα ειναι παιδια......πρεπει να πληρωσουν για την ψηφο τους....

απλα ισως αυτοι που τα γραφουν ειναι γενιακ ατομα που δεν εχουν ταξιδεψει εκει....αν ειχαν ταξιδεψει κ ειχαν γνωστους κ στα 2 μερη ισως τα εβλεπαν αλλιως τα πραγματα...απλα νομιζουν οτι ο πλανητης αρχιζει κ τελειωνει στην Ελλαδα....

μην ανησυχειτε...δεν θα τη βρουμε απο δαυτους..αυτοι θα ειναι νεκροι..μπορειτε να χαρειτε..απο αλλους θα τη βρουμε εντος των τειχων....

υπαρχουν πολλες σκληρες φωτογραφιες και βιντεο με παιδακια διαμελισμενα πτωματα κτλ...δεν ξερω αν θα ηταν καλο να τις βαλω.....

αλλα οταν καμποιοι μιλανε για ανθρωπινες ζωες λες κ ειναι σπορια..δεν υπαρχουν λογια...
απλα ειναι δυσκολο να τον πεισεις τον αλλον...αν δεν ειναι ανθρωπος δεν ειναι...δε μπορεις να τον αλλαξεις....

Απολλύων

Σεβαστός
Εγγρ.
9 Αυγ 2013
Like
4.977
Πόντοι
1.756
Σκατοεβραιοι... απο την μια παραπονιεστε γι αυτα που σας εκανε ο χιτλερ και απο την αλλη πατε κ κανετε τα ιδια...
Αυτο ειναι γενοκτονια κ εθνοκαθαρση ρε φασιστες... Σπερνετε ανεμους ομως, ο καθε πατερας που χανει το παιδι του ειναι ενας υποψηφιος κομαντο αυτοκτονιας... Μονοι σας φτιαχνετε την νεα γενια μαχητων της Χαμας κ της Χεζμπολα... και θα στελνετε παλι τα παιδια σας στον θανατο....
και αντε να δω ποτε θα κλεισει ο κυκλος...

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.910
Πόντοι
366
Και βεβαια κανενα συνορο δεν ειχε αμφισητησει το Ισραηλ μεχρι το 1967 (μετα τα οσα κατακτας στον πολεμο δυσκολα τα δινεις απλοχερα πισω), αντιθετα ολα τα περιξ κρατη αμφισβητουσαν εξ αρχης το δικαιωμα του να υπαρχει ως κρατος, το οποιο και ασφαλως επρεπε και συνεχιζει να πρεπει να προστατευσει...

Το Ισραήλ έδωσε πίσω το Σινά στην Αίγυπτο όταν υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης.

Συνθήκη που δεν σκέφθηκαν ούτε στιγμή να αμφισβητήσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα που βρέθηκε στην εξουσία της Αιγύπτου για περίπου ένα έτος με τον Μόρσι.
Αντίθετα ανέχθηκε και ενθάρρυνε ενεργά τα τούνελ της Γάζας στα σύνορα του Σινά.

Όταν άλλαξε η ηγεσία της Αιγύπτου τα τούνελ κλείσαν.
Εκεί τα χρειάστηκε η ηγεσία της Χαμάς γιατί δεν μπορούσε να παρέχει τα απαραίτητα στον πληθυσμό της Γάζας.

Για αντιπερισπασμό η Χαμάς δημιουργεί την παρούσα κρίση και εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Τα τούνελ ήταν η αιτία, η απαγωγή και η δολοφονία των 3 Ισραηλινών εφήβων η αφορμή ή καλλίτερα η προβοκάτσια της Χαμάς.

Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση η Χαμάς να τα βάλει με την Αίγυπτο.

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.910
Πόντοι
366
Τι ήταν ο Μαύρος Σεπτέμβρης ξέρει κανείς;

bourdeliotis

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαΐ 2014
Κριτικές
23
Like
5
Πόντοι
26
τα 2 ατρανταχτα επιχειρηματα οσων δεν εχουν κανενα προβλημα με το να βλεπουν αμαχους νεκρους ητοι γυναικοπαιδα( ασε που μερικα αρρωστακια μπορει να τη βρισκουν κιολας αλλα φοβουνται να το ομολογησουν ηταν...

α) αν δεν υπηρχε το Ισραηλ θα πλημμυριζαν την Ευρωπη...φυσικα οι ψαγμενοι δε ξερουν οτι η Γαζα εχει μολις 1,9 εκατομμυρια κοσμο..δεν ειναι Αφρικη με 800 εκατομμυρια.....
β)ειτε ψηφισαν ειτε οχι Χαμας πρεπει να πληρωσουν....

οντως τεραστια επιχειρηματα....
τα μισα θυματα ειναι παιδια......πρεπει να πληρωσουν για την ψηφο τους....

απλα ισως αυτοι που τα γραφουν ειναι γενιακ ατομα που δεν εχουν ταξιδεψει εκει....αν ειχαν ταξιδεψει κ ειχαν γνωστους κ στα 2 μερη ισως τα εβλεπαν αλλιως τα πραγματα...απλα νομιζουν οτι ο πλανητης αρχιζει κ τελειωνει στην Ελλαδα....

μην ανησυχειτε...δεν θα τη βρουμε απο δαυτους..αυτοι θα ειναι νεκροι..μπορειτε να χαρειτε..απο αλλους θα τη βρουμε εντος των τειχων....

υπαρχουν πολλες σκληρες φωτογραφιες και βιντεο με παιδακια διαμελισμενα πτωματα κτλ...δεν ξερω αν θα ηταν καλο να τις βαλω.....

αλλα οταν καμποιοι μιλανε για ανθρωπινες ζωες λες κ ειναι σπορια..δεν υπαρχουν λογια...
απλα ειναι δυσκολο να τον πεισεις τον αλλον...αν δεν ειναι ανθρωπος δεν ειναι...δε μπορεις να τον αλλαξεις....
1.500.000 αμαχοι ελληνες σκοτωθηκαν απο μουσουλμανους το 1922, οσο κλαψανε οι μουσουλμανοι τοτε για εμας τοσο κλαιμε και εμεις για αυτους. κατι κουρδοι ευκαιρια ειχαν τοτε να αποκτησουν την ελευθερια τους σε μια τουρκια υπο καταρευση και πηγαν εγιναν τσετες να σφαζουν χριστιανους και τωρα μας λενε ο εχθρος του εχθρου μου ειναι φιλος μου, οπως εστρωσαν να κοιμηθουν.
το ισλαμ ειναι επιθετικη θρησκεια αν δεν ειχαν το ισραηλ να τρωνε τα μουτρα τους 70 χρονια θα ορμαγαν προς τα εδω (οχι πως δεν ψιλοορμανε με τοσα τρομοκρατικα χτυπηματα και τοση μεταναστευση καθε χρονο)

efes

Μέλος
Εγγρ.
7 Σεπ 2009
Like
215
Πόντοι
36
Για οποιον δεν το επιασε με την πρωτη το επαναλαμβανω!
Ο βασικος υποστηριχτης της τρομοκρατικης οργανωσης Χαμαζ παγκοσμιως ειναι ο κυριος Ταγιπ Ερτογκαν! Προσοχη, οχι των Παλαιστινων γενικα, ειδικα της Χαμαζ!
Απο την αλλη το Ισραηλ ειναι στην περιοχη της ανατολικης Μεσογειου ο μοναδικος μας συμμαχος, τον οποιο και δεν θελαμε μαλιστα αλλα δυστυχως για εμας δεν βρισκαμε αλλον!
Επειδη λοιπον η Τουρκια ειναι ο προαιωνιος εχθρος της χωρας μου και μαλλον ο μοναδικος υπαρκτος εξωτερικος κινδυνος, ειμαι υποχρεωμενος ως Ελληνας να ειμαι αντιθετος με τους φιλους του εχθρου μου και αντιθετα να υποστηριζω τους εχθρους του εχθρου μου.
Απλα, λογικα, χωρις συναισθηματισμους αλλα ουτε και φανατισμους.

Τωρα το πως ειναι κακο πραγμα ο πολεμος και το οτι ειναι κακο να σκοτωνονται ανθρωποι (κι οχι μονο αμαχοι, αλλα και ενστολοι!) χαρηκα πολυ!
Και κατι πανω σ' αυτο το θεμα, του πολεμου. Δεν ειναι η δικη μου θρησκεια που κυρησσει τον πολεμο για θρησκευτικους λογους και για την εξαπλωση της, των αλλων ειναι. Κι αν ειχαν την δυνατοτητα, που ευτυχως δεν την εχουν, θα ειχαν φτασει ξανα στην Βιεννη και την Μαδριτη με τα οπλα. Γιατι και τωρα βεβαια εχουν φτασει παντου, αλλα τουλαχιστον με την κλαψα και πουλωντας δυστυχια...

globalfer

Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2013
Like
0
Πόντοι
16
Ο βασικος υποστηριχτης της τρομοκρατικης οργανωσης Χαμαζ παγκοσμιως ειναι ο κυριος Ταγιπ Ερτογκαν! Προσοχη, οχι των Παλαιστινων γενικα, ειδικα της Χαμαζ!
Απο την αλλη το Ισραηλ ειναι στην περιοχη της ανατολικης Μεσογειου ο μοναδικος μας συμμαχος, τον οποιο και δεν θελαμε μαλιστα αλλα δυστυχως για εμας δεν βρισκαμε αλλον!
Επειδη λοιπον η Τουρκια ειναι ο προαιωνιος εχθρος της χωρας μου και μαλλον ο μοναδικος υπαρκτος εξωτερικος κινδυνος, ειμαι υποχρεωμενος ως Ελληνας να ειμαι αντιθετος με τους φιλους του εχθρου μου και αντιθετα να υποστηριζω τους εχθρους του εχθρου μου.

Τωρα το πως ειναι κακο πραγμα ο πολεμος και το οτι ειναι κακο να σκοτωνονται ανθρωποι (κι οχι μονο αμαχοι, αλλα και ενστολοι!) χαρηκα πολυ!
Και κατι πανω σ' αυτο το θεμα, του πολεμου. Δεν ειναι η δικη μου θρησκεια που κυρησσει τον πολεμο για θρησκευτικους λογους και για την εξαπλωση της, των αλλων ειναι. Κι αν ειχαν την δυνατοτητα, που ευτυχως δεν την εχουν, θα ειχαν φτασει ξανα στην Βιεννη και την Μαδριτη με τα οπλα. Γιατι και τωρα βεβαια εχουν φτασει παντου, αλλα τουλαχιστον με την κλαψα και πουλωντας δυστυχια...

τυπε σωστα οσα λες εκτος απο τη ''δικη μας θρησκεια''...που δεν κανει πολεμους...
ξερεις ποσους εσφαξαν οι Σταυροφοροι στο ονομα του Χριστιανισμου?

globalfer

Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2013
Like
0
Πόντοι
16

τυπε αυτο που λες ισχυει επι Ερντογαν...γιατι πριν το Ερντογαν δλδλ 10 χρονια πριν η Τουρκια ειχε πολλη μεγαλυτερη στρατιωτικη και οικονομικη συνεργασια με το Ισραηλ απο οτι εμεις...ψαξτο κ θα δεις..παρα πολλες στρατιωτικες ασκησεις μαζι οχι στα πλαισια του Νατο αλλα αποκλειστικα διμερεις...κ ο Ερντογαν γερασε....οι συμμαχιες αλλαζουν μερα με τη μερα.....κ εχεις δικιο οτι ο Ερντογαν ειναι με χαμας κ οχι εμ ολη την Παλαιστινη για λογους πασιφανεις..αλλα οπως ειπαμε ο Ερντογαν γεραζει..κ οι επομενοι μπορει να ξαναπανε με το Ισραηλ...

κ εγω δε μιλησα για γενικα διπλωματικα ...απλα ειπα οτι κανεις δε πρεπει να χαιρεται οταν σκοτωνονται γυναικοπαιδα.....γιατι μερικοι μιλουσαν λες κ βλεπουν φωτογραφιες νεκρων παιδιων και την ...βρισκουν μαζι τους.....ειδικα σε μια χωρα σαν τη δικια μας που κ αυτη εχει πληρωσει φορο αιματος εκατονταδων χιλιαδων και οχι απο τους κακους Μουσουλμανους...αλλα απο τους ...καλους Ευρωπαιους.......)

κ το θεμα ειναι οτι κ τη Χαμας κ την Ισραηλινη ακροδεξια κυβερνηση τη συμφερει αυτο το λουτρο αιματος...για να εχουν τον κοσμο ποτισμενο με μισος κ να διατηρουν την εξουσια..αλλιως χωρις μισος ο κοσμος θα στραφει σε πιο ειρηνοφιλους ηγετες...

efes

Μέλος
Εγγρ.
7 Σεπ 2009
Like
215
Πόντοι
36
τυπε σωστα οσα λες εκτος απο τη ''δικη μας θρησκεια''...που δεν κανει πολεμους...
ξερεις ποσους εσφαξαν οι Σταυροφοροι στο ονομα του Χριστιανισμου?

Δεν κανει πλεον!
Οι σταυροφοριες εγιναν πριν 7-8 αιωνες. Τον μεσαιωνα στον οποιο οι φιλοι σου εξακολουθουν να βρισκονται πολιτισμικα και ανθρωπιστικα...

bourdeliotis

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαΐ 2014
Κριτικές
23
Like
5
Πόντοι
26
Δεν κανει πλεον!
Οι σταυροφοριες εγιναν πριν 7-8 αιωνες. Τον μεσαιωνα στον οποιο οι φιλοι σου εξακολουθουν να βρισκονται πολιτισμικα και ανθρωπιστικα...
:thumbsup: και επισης εγω προσωπικα δεν ειμαι χριστιανος

Traveller 2

Μέλος
Εγγρ.
19 Οκτ 2013
Like
153
Πόντοι
16
Εντάξει, στο κάτω κάτω οι παπικοί έκαναν τις σταυροφορίες...

globalfer

Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2013
Like
0
Πόντοι
16
Δεν κανει πλεον!

συμφωνω μαζι σου οτι πολλοι Ισλαμιστες ζουνε στο Μεσαιωνα αλλα δεν ειναι οι μονοι....

τυπε οταν ο Μπους ελεγε οτι θα βομβαρδισει το Ιρακ γιατι ειδε ονειρο με τοιν Θεο που του ειπε να το κανει δεν το θεωρεις Μεσαιωνα?..Εχεις διαβασει για τα θρησκευτικα πιστευω των περισσοτερων Ρεπουμπλικανων?.μιλαμε για σκοταδισμο...αμφισβητουν κ το Δαρβινο..αυτο δεν ειναι Μεσαιωνας?

Η δεν θεωρεις Μεσαιωνα οσα πιστευουν οι Ισραηλινοι?..εχω παει πολλες φορες κατω...και οι πιο θρησκευομενοι κ ακροδεξιοι ολοενα κ επικρατουν...οι περισσοτεροι θελουν ολους τους Παλαιστινιους νεκρους..αυτο δεν ειναι μεσαιωνας?

κ μη νομισεις οτι ειμαι κανα χρυσαβγουλο μισοεβραιος....ουτε θεωρω ολους τους Εβραιους κακους..οπως κ εμεις εχουν κ καλους κ κακους....εχω παει κ Ισραηλ κ Παλαιστινη κ εχω φιλους κ στα 2 μερη...καλους...το κακο ειναι οτι σε περιοδους πολεμου οι λογικες φωνες πνιγονται...

κ μη νομισεις οτι ζουνε μακρια ο ενας απο τον αλλον..οι περισσοτεροι Εβραιοι Παλαιστινιοι μαζι ζουνε και εργαζονται...

το θεμα ειναι και οι 2 να καταλαβουν το εξης απλο..οτι καλως η κακως..ειναι γειτονες..κ θα πρεπει με τον εναν η αλλο τροπο να ζησουν ειρηνικα...αλλιως θα μετρανε μονο νεκρους...

globalfer

Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2013
Like
0
Πόντοι
16
Εντάξει, στο κάτω κάτω οι παπικοί έκαναν τις σταυροφορίες...

ενταξει ειναι σαν να σου λεει ενας Σουνιτης οτι οι Σηιτες κανανε τις σφαγες...για αυτους ειμαστε ολοι χριστιανοι..

οσο για αν κανανε σφαγες οι Χ.Ο....ψαξε απλα στο διαδικτυο με 3 λεξεις....Βυζαντιο σφαγη Ιπποδρομος...

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.541
Πόντοι
17.085
Η Χαμάς παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τις ζωές στη Γάζα

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ η στρατιωτική επιχείρηση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ υπήρξε παταγώδης αποτυχία. Χάρη από τη μία, στο ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος (εβρ. “Κιπάτ Μπαρζέλ”), περί τους 1.200 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και άλλων πόλεων προκάλεσαν τον θάνατο ενός μόνο Ισραηλινού και λίγους ακόμη τραυματισμούς. Οι απόπειρες επίθεσης από κομάντο διά θαλάσσης και διαμέσου μιας σήραγγας απέτυχαν και ένα drone που μπήκε στον εναέριο χώρο του Ισραήλ απερρίφθη αμέσως. Ωστόσο, η Χαμάς απέρριψε την Τρίτη μια αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός, την οποία υποστήριζαν τόσο οι δυτικές κυβερνήσεις όσο και ο Αραβικός Σύνδεσμος και είχε γίνει δεκτή από το Ισραήλ.

Γιατί η Χαμάς επιμένει στην συνέχιση του πολέμου όταν δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά; Η μόνη εύλογη απάντηση προκαλεί στομαχική αναστάτωση: το ισλαμιστικό κίνημα υπολογίζει πως μπορεί να κερδίσει κάποιες υποχωρήσεις που μπορεί από Ισραήλ και Αίγυπτο όχι χτυπώντας το Ισραήλ αλλά προξενώντας τον θάνατο του δικού της λαού από τις ισραηλινές αντεπιθέσεις. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, έχουν ήδη σκοτωθεί στη Γάζα. Η Χαμάς προφανώς υπολογίσει σε περισσότερα θύματα που θα ωθήσουν τις δυτικές κυβερνήσεις να πιέσει το Ισραήλ να αποδεχτεί τις απαιτήσεις της Χαμάς.

Μέχρι τώρα η τακτική αυτή δεν λειτουργεί. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Φ. Κέρι την Πέμπτη καταδίκασε τη Χαμάς για την απόρριψη της εκεχειρίας και “τη χρησιμοποίηση της ζωής αθώων αμάχων … σαν ασπίδες”. Όμως οι διοικητές της Χαμάς, που είναι λαγουμιασμένοι μέσα σε υπόγεια καταφύγια, φαίνεται να το έχουν δίπορτο. Παρακινούν αμάχους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους να επιστρέψουν, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 15.000 που εκκένωσαν το βόρειο τμήμα της Γάζας ανταποκρινόμενοι στην προειδοποίηση του Ισραήλ. Στην πρόταση εκεχειρίας [η Χαμάς] απάντησε με νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων με στόχο το κεντρικό Ισραήλ.

Για να είμαστε σίγουροι, η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπινγαμίν Νετανιάου είχε περισσότερα κίνητρα από τη Χαμάς για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, παρόλο που η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στο Ισραήλ αντιτίθεται σ' αυτό. Το Ισραήλ έχει λίγα να κερδίσει από μια παρατεταμένη σύγκρουση. Μια επαπειλούμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα θα προκαλούσε βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές και, εάν κατέστρεφε τη Χαμάς, θα άφηνε το Ισραήλ με το πρόβλημα της εξεύρεσης μια νέας κυβέρνησης για την περιοχή. Ο κ. Νετανιάου επιζητεί την ανανέωση της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο μίνι πόλεμος το 2012. Αυτό θα επέτρεπε τον τερματισμό των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές επιτρέποντας και το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της Γάζας στο εμπόριο.

Η απόρριψη της Χαμάς αντανακλά την δυσχερή της θέση σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει κλείσει τις περισσότερες διασυνοριακές σήραγγες από τις οποίες εξαρτιόταν η Χαμάς για όπλα όπως και οικονομικούς πόρους, καθιστώντας αδύνατο για την κυβέρνηση στη Γάζα να καταβάλλει μισθούς. Οι ισλαμιστές πάσχισαν να βρουν ανακούφιση σχηματίζοντας κυβέρνηση ενότητας με το κοσμικό κίνημα της Φατάχ που έχει τη βάση του στη Δυτική Όχθη αλλά αυτό δεν οδήγησε και στην καταβολή των μισθών ή τη εκ νέου άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο. Μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών ισραηλινών εφήβων τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ προέβη στη σύλληψη δεκάδων μελών της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, κάνοντας την απελευθέρωσή της μία ακόμη επιδίωξη των πυραυλικών επιθέσεων.

Για καλό του, το Ισραήλ χρησιμοποίησε περίπλοκη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων SMS και παραπλανητικών συναγερμών για πυραύλους προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων. Όμως αθώοι άνθρωποι θα σκοτωθούν αναπόφευκτα σε επιθέσεις εναντίον εκτοξευτήρων και εργοστασίων κατασκευής πυραύλων που βρίσκονται σκόπιμα μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η σωστή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν είναι να παραδοθεί στις ποταπές τακτικές της Χαμάς αλλά να συνεχίσει να επιμένει ότι αποδέχεται άνευ όρων την αιγυπτιακή πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

www.washingtonpost.com/opinions/hamas-is-playing-a-dangerous-game-with-gazan-lives/2014/07/15/cc5f101e-0c3b-11e4-8c9a-923ecc0c7d23_story.html]washingtonpost.com[/url]

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom