Νέα

φασιστικο "τελος" ακινητης περιουσιας! τροποι αντιδρασης?

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα asia_fun
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 57K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

CLOSER822

Σπουδαίος
Εγγρ.
23 Ιουν 2008
Μηνύματα
25.186
Like
11.469
Πόντοι
2.606
TA ΨΩΜΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ....το θεμα ειναι να μη φυγουν ορθιοι...ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΔΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΚΥΦΤΑ...
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

μετά την περίοδο των παχέων αγελάδων ξεκίνησε η περίοδος της παχειάς μαλακίας.

Αισιόδοξος για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ
Νέα «εθνική κοινωνική συμφωνία» για την υπέρβαση της κρίσης ζητά ο Μ.Χρυσοχοΐδης

[size=24pt]    Το ΕΣΠΑ «θα έχει απογειωθεί πλήρως» το 2012, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης[/size]

Αθήνα
Στην ανάγκη μιας «νέας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας» ώστε η χώρα να ξεπεράσει τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να επανέλθει σε ρυθμούς υγιούς ανάπτυξης, χωρίς δανεικά, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως βασικές προϋποθέσεις για αυτό είναι η μείωση του κράτους και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος πως ο ρυθμός των επενδύσεων θα επιταχυνθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2012 και πως το ΕΣΠΑ «θα έχει πλήρως απογειωθεί με πολύ μεγάλες απορροφήσεις».

Μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Μ.Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα έχουμε πολύ περισσότερες επενδύσεις από αυτές που ήδη άρχισαν και γίνονται, και θα έχουμε πολύ καλύτερη ρευστότητα».

Ανέφερε δε πως «πολύ σύντομα» θα μπορέσει να ανακοινώσει «κάποια πράγματα σχετικά με αυτό, τα κοινοτικά προγράμματα, το ΕΣΠΑ δηλαδή, που θα έχει πλήρως απογειωθεί με πολύ μεγάλες απορροφήσεις. Αλλά δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή σε τι επίπεδα θα κυμανθεί η ανάπτυξη».

Όσον αφορά δε τη «νέα εθνική κοινωνική συμφωνία», ο Μ.Χρυσοχοΐδης είπε πως «εάν έχουμε εθνική κοινωνική συμφωνία, [size=24pt]σε 2,5 χρόνια από τώρα μπορούμε να επανέλθουμε, να ξαναφέρουμε πίσω τα λεφτά που μας λείπουν, περίπου 28-30 δισ. ευρώ, και να είμαστε υγιέστατοι πλέον, χωρίς δάνεια»,[/size]

:jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :pipa3:

Ως βασικές προϋποθέσεις ανέφερε «τόσο την απαραίτητη μείωση του κράτους, όσο και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κατά τουλάχιστον 50%, στην παραγωγή. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των πολιτών, αν αλλάξουμε την οικονομία και την κάνουμε παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί σχηματισμοί, όπως στην Ολλανδία, να κυρώσουν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτές οι κυβερνήσεις καλούνται να πάρουν αποφάσεις μέσα σε ένα καθεστώς αστάθειας αλλά και σε ένα καθεστώς ύφεσης στην Ευρώπη».

«Διότι δυστυχώς» συνέχισε ο υπουργός, «τελείωσαν οι ημέρες της ευημερίας και τώρα πρέπει να διανεμηθεί η ύφεση και τα βάρη και τα δάνεια, γιατί μέχρι τώρα διανεμόταν και στην Ευρώπη ευημερία». «Όλο αυτό λοιπόν» κατέληξε ο Μ.Χρυσοχοΐδης, «δημιουργεί μια τεράστια πίεση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μεγάλη αστάθεια κι ένα έλλειμμα αποφασιστικότητας σε σχέση με την προστασία του νομίσματος».
 

proktologos

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαρ 2007
Μηνύματα
396
Like
0
Πόντοι
1
Όσον αφορά δε τη «νέα εθνική κοινωνική συμφωνία», ο Μ.Χρυσοχοΐδης είπε πως «εάν έχουμε εθνική κοινωνική συμφωνία, [size=24pt]σε 2,5 χρόνια από τώρα μπορούμε να επανέλθουμε, να ξαναφέρουμε πίσω τα λεφτά που μας λείπουν, περίπου 28-30 δισ. ευρώ, και να είμαστε υγιέστατοι πλέον, χωρίς δάνεια»,[/size]

:jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :pipa3:

τι το εκρυβες τοσο καιρο ..............

πεστομας να ανασανουμε λιγο  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

CLOSER822

Σπουδαίος
Εγγρ.
23 Ιουν 2008
Μηνύματα
25.186
Like
11.469
Πόντοι
2.606
δεν ειναι ρε συ κρυφο.Νομιζα οτι το χει παρει το αυτι σου,ψηφιζονται τα χαρατσια και τα κουκια δεν τους βγαινουν αυτη τη φορα με τιποτα.Ακουγεται παρα πολυ εντονα για 8 σιγουρους και εχει και συνεχεια....
 

Επισκέπτης
δεν ειναι ρε συ κρυφο.Νομιζα οτι το χει παρει το αυτι σου,ψηφιζονται τα χαρατσια και τα κουκια δεν τους βγαινουν αυτη τη φορα με τιποτα.Ακουγεται παρα πολυ εντονα για 8 σιγουρους και εχει και συνεχεια....
τα αλλα τα μουνοπανα της γσεε κυρηξανε 24ωρη στις 5 οκτωμβρη!!!!!!!
καντε ρε μουνια μια πανελλαδικη την ημερα του νομοσχεδιου να γινει βιετναμ.
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
λογικά το ΠΑΣΟΚ θα μείνει στην ιστορία της ελλάδας για το ξεπούλημα στους γερμανούς όπως η χούντα για το ξεπούλημα στ αμερικάνια.

θεωρώ δε πλέον δεδομένο ότι ΠΑΣΟΚ ως οργάνωση θα πάψει να υπάρχει σε βαθος 5ετίας.

Μαθητές πέταξαν αβγά στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011, 19:15

Φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας αβγά στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Άρτα, οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων της πόλης διαμαρτυρήθηκαν για τις τραγικές ελλείψεις στα σχολεία.

Οι μαθητές που το πρωί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Άρτας, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από δημόσια κτίρια καθώς και μπροστά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όπου οι μαθητές εκτόξευσαν αβγά, χωρίς ωστόσο να προκληθούν επεισόδια.

Ειδικότερα, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 10:30 στην πλατεία Κιλκίς απ’ όπου ξεκίνησαν την πορεία τους στο κέντρο της πόλης. Λίγο αργότερα έκαναν την πρώτη στάση τους μπροστά από το κτήριο της Π.Ε. Άρτας (πρώην Νομαρχία) όπου η διαμαρτυρία έγινε χωρίς έκτροπα. Η ένταση κλιμακώθηκε όταν οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ Άρτας, επί της οδού Βασ. Πύρρου, όπου πέταξαν αβγά. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στην είσοδο της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου οι μαθητές εκτόξευσαν αυγά και ντομάτες.

Η πορεία διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε μπροστά απ' το Δημαρχείο Άρτας όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, με αποκλεισμό της κυκλοφορίας για λίγη ώρα. Στην είσοδο του δημαρχείου ανάρτησαν πανό διαδηλώνοντας την απαίτησή τους για «Δωρεάν παιδεία για όλους».  
 

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Μηνύματα
8.757
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
Γιατί το χαράτσι βαφτίστηκε "τέλος" και όχι "φόρος"; Τυχαίο πάντως δεν είναι, υπάρχει λόγος. Σύμφωνα με το άρθρο 78 παρ.1 του Συντάγματος, "κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέρεται ο φόρος". Για να ψηφιστεί όμως "τυπικός νόμος" χρειάζεται κανονικά να ακολουθηθεί η συνήθης νομοθετική διαδικασία, που παναπεί νομοσχέδιο, αιτιολογική έκθεση, διαβούλευση, συζήτηση σε κοινοβουλευτική επιτροπή, εισαγωγή στην ολομέλεια, συζήτηση και ψηφοφορία κατ' αρχήν και κατ' άρθρο. Οι διαδικασίες αυτές έχουν κάποιο λόγο που προβλέπονται, δεν είναι για να γεμίζουν ώρες προγράμματος στο κανάλι της Βουλής, από την άλλη όμως έχουν το κακό ότι είναι κάπως χρονοβόρες. Κι όταν είσαι ο Βενιζέλος κι είναι Παρασκευή απόγευμα, και μέχρι την Κυριακή πρέπει να επινοήσεις ένα μέτρο "άμεσου αποτελέσματος" που να μπορείς να το παρουσιάσεις στους δανειστές με την υπόσχεση ότι από Δευτέρα θα αρχίσει να υλοποιείται, τέτοιες πολυτέλειες δεν χωράνε. Κι επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναστείλει την ισχύ του Συντάγματος, διότι αυτή η λύση έχει πολύ μπελά, πρέπει να κατεβάζεις και τα τανκς και πού λεφτά για πετρέλαιο τέτοιες εποχές, προτίμησε να κάνει μια τρίπλα και να παρακάμψει το Σύνταγμα δια της ορολογίας. Έτσι το καινούργιο χαράτσι, βαφτισμένο "τέλος", μπορεί να το κοτσάρει ο Βενιζέλος σε κάποια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, ό,τι τυχαίνει να ψηφίζεται στη Βουλή αυτές τις μέρες, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

[Εδώ μια παρένθεση για τους σχολαστικούς: και "φόρο" να το βάφτιζε, πάλι θα μπορούσε -ενδεχομένως- να το κοτσάρει σε κάποια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο · τα κοινοβουλευτικά μας ήθη έχουν ξεχειλώσει τόσο πολύ που επιτρέπουν σχεδόν τα πάντα στην εκάστοτε κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, η συνταγματικότητα της διάταξης θα μπορούσε να απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αβέβαιο αποτέλεσμα -η ερμηνεία του Συντάγματος πάντα ενέχει το στοιχείο της αβεβαιότητας. Θα ήταν όμως πρωτοφανές στα χρονικά της χώρας και πολύ χοντροκομμένο, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, κι ο Βενιζέλος είναι λεπτεπίλεπτος άνθρωπος -μην κοιτάς που δεν του φαίνεται. Κλείνει η παρένθεση.]

Αυτός είναι ένας λόγος, θεσμικού χαρακτήρα να πούμε, υπάρχουν όμως κι άλλοι πιο πρακτικοί. Πρώτα πρώτα, η ακίνητη περιουσία ήδη φορολογείται με "κανονικούς" φόρους: τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (που επιβαρύνει την ιδιοκτησία), καθώς και τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής, που επιβαρύνουν συναλλαγές με ακίνητα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η φορολόγηση γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία καθορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας χρησιμοποιούνται οι ίδιοι πίνακες με τις τιμές ζώνης που θα χρησιμοποιηθούν και για το καινούργιο ψευδοτέλος, μόνο που στις τιμές αυτές εφαρμόζονται και κάποιοι συντελεστές οι οποίοι μειώνουν ή αυξάνουν την αξία ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου, την εμπορικότητα του δρόμου, τον όροφο στον οποίο βρίσκεται κλπ. Εάν το καινούργιο χαράτσι επιβαλλόταν ως φόρος, θα έπρεπε να εφαρμοστούν οι ίδιοι συντελεστές στον υπολογισμό του για λόγους στοιχειώδους λογικής και νομικής συνέπειας. Με τη μεθόδευση που ακολουθεί η κυβέρνηση απλοποιεί τα πράγματα, ξεφορτώνεται αυτούς τους συντελεστές και κρατάει μόνο τον συντελεστή παλαιότητας, αλλά κι αυτόν ακόμα τον αντιστρέφει: ενώ στον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου ο συντελεστής παλαιότητας είναι 1 για τα νεόδμητα, και μειώνεται σταδιακά σε κλάσμα της μονάδας όσο παλιότερο είναι το ακίνητο, για τον υπολογισμό του καινούργιου ψευδοτέλους ο συντελεστής ξεκινάει από το 1 για τα πολύ παλιά ακίνητα και αυξάνεται ως το 1,25 για τα νεόδμητα. Καταπληκτικό, ε;

Επιπλέον, για τον καταλογισμό και την είσπραξη των φόρων αρμόδια κατά κανόνα είναι -ως γνωστόν- η εφορία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να εκδοθούν και να ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία ο φορολογούμενος που δεν έχει μία μπορεί πάντοτε να τα αγνοήσει ή να τα προσβάλλει στα δικαστήρια, ποντάροντας ότι θα το κάνουν κι άλλοι πολλοί κι έτσι το Δημόσιο θα δυσκολευτεί να επιδιώξει την είσπραξη με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Ενώ το ψευδοτέλος μπορείς άνετα να το κοτσάρεις στον λογαριασμό της ΔΕΗ, κι άμα ο άλλος δεν το πληρώσει να του κόψεις το ρεύμα. Αν τολμάς. Αλλά εν προκειμένω ο Βενιζέλος ποντάρει στον εκβιασμό: το ρισκάρεις να κυκλοφορείς στο σπίτι σου με το λυχνάρι, να μαγειρεύεις στο πετρογκάζ και να μην μπορείς να δεις στην τηλεόραση τον Πρετεντέρη; Όχι; Πλήρωσε τότε.

Μόνο που υπάρχει ένα ζητηματάκι. Σύμφωνα με τη νομική θεωρία, η βασική διάκριση ανάμεσα σε φόρους και τέλη είναι ότι οι μεν φόροι αποτελούν έσοδα της γενικής διακυβέρνησης και καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη του κρατικού προϋπολογισμού, τα δε τέλη έχουν κάποιον ανταποδοτικό χαρακτήρα: τα πληρώνουμε και η Διοίκηση μας οφείλει κάποια συγκεκριμένη (αν και όχι απαραίτητα άμεση) αντιπαροχή. Παράδειγμα, τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας: εμείς τα πληρώνουμε (μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ) και οι Δήμοι που τα εισπράττουν (όταν τα εισπράττουν) φροντίζουν να αλλάζουν τις καμμένες λάμπες στους δρόμους και να μαζεύουν τα σκουπίδια. Μη γελάτε εκεί πίσω, λέμε τώρα τι προβλέπεται, όχι τι γίνεται στην πραγματικότητα. Το καινούργιο ψευδοτέλος στα ακίνητα, όμως, τι ανταποδοτικότητα έχει; Εδώ λοιπόν μπορούμε να θαυμάσουμε την ευλυγισία του Βενιζέλου (μεταφορικά μιλάω), ο οποίος, με μια αριστοτεχνική πιρουέτα διασχίζει τη λεπτή κόκκινη γραμμή που χωρίζει την Πολιτική Μπουρδολογία από την Υψηλή Τέχνη. Θαυμάστε:

"Ο έμμεσα αλλά σαφώς ανταποδοτικός χαρακτήρας του μέτρου, καθώς επιβάλλεται σε περιουσία της οποίας η πραγματική αξία εξαρτάται απολύτως από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων."

Με απλά λόγια: αν δεν πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, η χώρα θα βαρέσει κανόνι και τα σπίτια σας θα χάσουν την αξία τους. Πληρώστε κορόιδα.


Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της νομικής επιστήμης που η ύπαρξη ενός Κράτους προβάλλεται ως ανταποδοτική υπηρεσία της Διοίκησης προς τους πολίτες, αντί για στοιχειώδη και πρωταρχική υποχρέωσή της, όπως είναι. Φυσικά, με τη λογική αυτή μπορεί να βαφτιστεί "τέλος" οποιοδήποτε χαράτσι και μπορεί να θεωρηθεί "ανταποδοτικότητα" το μπάλωμα οποιασδήποτε τρύπας του προϋπολογισμού, από τώρα και εις τον αιώνα τον άπαντα. Εννοείται ότι η θεωρία αυτή είναι καινοφανής επινόηση του Βενιζέλου, δεν θα τη βρείτε σε κανένα σύγγραμμα φορολογικού δικαίου, και λογικά ο Φινοκαλιώτης και οι άλλοι καθηγητές των νομικών σχολών της χώρας θα πρέπει να έπαθαν αποπληξία διαβάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Από την άλλη, βέβαια, όπως μας θύμισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός μας, η μοναδική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι το εθνικό συμφέρον της χώρας (όπως η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται). Και φυσικά, η γενναία κυβέρνηση, που μάχεται με τα ορμητικά νερά του ποταμού Χάντσον, δεν θα επιτρέψει σε καμία νομική θεωρία και σε κανένα Σύνταγμα να σταθεί εμπόδιο στη σωτηρία της πατρίδος που κινδυνεύει.

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom