Σου φαίνονται περίεργα, όχι αρλούμπες. Ίσως απλά ζηλεύεις, πάντως χρησιμοποίησες λάθος χαρακτηρισμό..
Στην Ολλανδία τα πράγματα είναι μέτρια όπως και στην Γερμανία, όπου εργάστηκα ελάχιστα. Μίλησα συγκεκριμένα για Αγγλία σε ότι έχει να κάνει με τον κλάδο του Infosec. Ο κλάδος αυτός είναι ο μοναδικός σε τόσο μεγάλη ζήτηση τώρα και για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Πώς ξεκινάς; Θα σου πω.
Αντί να πας τέσσερα χρόνια στο πανεπιστήμιο και να κάνεις χαζά πρότζεκτ, μαθαίνεις μόνος σου ότι χρειάζεται για να περάσεις ένα και μόνο certification. Θα βρεις ποιο είναι αν ψάξεις αρκετά, οι εξετάσεις είναι πολλαπλής επιλογής αλλά εάν δεν μάθεις υπολογιστικά συστήματα κλπ δεν θα περάσεις.
Με το που πάρεις αυτό το... πτυχίο σε μόλις έξι μήνες διαβάσματος και πρακτικής εξάσκησης (Linux, Kali), είσαι με το ένα πόδι μέσα. Ο λόγος είναι αφενός διότι έχεις γνώσεις που ποτέ δεν μαθαίνεις στο πανεπιστήμιο (εκεί μαθαίνεις κάτι... αρλούμπες για τα ρούτερ κυρίως) και αφετέρου γιατί στην Αγγλία δεν σου κλείνουν την πόρτα αν δεν έχεις πτυχίο πανεπιστημίου. Υπάρχουν άτομα σε εταιρείες που δε ξέρουν τα βασικά port numbers. Ναι, αυτοί πληρώνονται.
Όταν λοιπόν μπεις σε μια εταιρεία, έχεις δυο ακόμα certs (τα οποία είναι παλούκια) και μετά έχετε γεια, μισθός δέκα χιλιάδες.
Κολλητός μου παίρνει ήδη 5 χιλιάρικα μισθό. Αποφοίτησε από πανεπιστήμιο μικρής επαρχίας στην Αγγλία, δουλεύει στο Λονδίνο, ούτε βύσμα ούτε καν τα certs για τα οποία διαβάζει τώρα.
Δεκτό, υπάρχει φορολογία. Αλλά το νόημα το πιάνεις.
Το μικρές εταιρείες που αναφέρεις είναι επίσης αστείο γιατί η εταιρεία του μόνο μικρή δεν είναι (άσχετα με το με ποιους συνεργάζεται που δεν μπορείς να το ξέρεις αν δεν δουλεύεις μέσα) και είναι στο κέντρο του Λονδίνου. Σύντομα ανοίγουμε δίκη μας επιχείρηση, χωρίς να πρέπει να ζω Αγγλία.
Μπορεί να βγουν μερικοί έξυπνοι και να με κοροϊδέψουν του στυλ «εγώ έχω το CISSP και να και μπλαμπλα και δεν είναι έτσι». Δε πειράζει. Καθήστε να δουλεύετε για 600€.
Όσον αφορά τους μισθούς των 5 χιλιάδων που ανέφερα στην Ελλάδα, έχω ξάδερφο που είναι υπεύθυνος ασφαλείας τραπεζών και παίρνει 5, αλλά δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ και μετά άλλο ένα τρίωρο από το λαπτοπ στο σπίτι.