Εγω εκανα με σοβαροτητα μετα τα 20 μου...Προηγουμενως,ειχα κανει αλλα για την πλακα-και οχι καλα τεστ.Αλλα με εβγαζαν διανοια και αλλα καθυστερι. Αυτα που εκανα-σχετικα- προσφατως (περσι/προπερσι), και που ολα ηταν σοβαρα τεστ των 45 λεπτων/1 ωρας μου εδωσαν πολυ κοντινες τιμες μεταξυ τους. Αποδειξη οτι οντως ηταν αξιοπιστα. Σκορ δεν θα αναφερω τωρα, γιατι δεν εχει και νοημα (και γιατι καποιοι θα αρχισουν να κλαινε
ή να με λενε υπερφυαλο ψευτακο)
Παντως αυτο που θελω να καταληξω ειναι πως δεν εχω μετρο συγκρισης για πριν και μετα την εκπαιδευση, αφου τα εκανα ολα μετα. Αλλα η ιδια η λογικη ενος τεστ IQ ειναι να μην απαιτει γνωσεις. Ή εστω τα λιγα που εκανα και που περιειχαν στοιχειωδεις γνωσεις, διευκρινιζαν εξ αρχης οτι ειναι για μια ηλικια ταδε-και πανω. Η αποδειξη οτι δεν εχουν γενικα σχεση με την ηλικια, ειναι πως
δεν παρατηρουνται σημαντικες διαφοροποιησεις στους μεσους ορους νοημοσυνης μικρων/ μεγαλυτερων (περα απο μια σταθερη ανοδο του γενικου μεσου ορου οσο περνανε τα χρονια...).
Εξαλλου, θα ανεφερω και κατι που ελαχιστοι γνωριζουν. Οτι το σκορ του iq τεστ, ισοδυναμει με τον λογο νοητικη ηλικια/ πραγματικη ηλικια. Ενας που εχει 150, ειναι μιαμιση φορα μπροστα απο την ηλικια του οταν ειναι μικρος. Πχ στα 10 του, εχει ωριμοτητα και λογικη σκεψη 15χρονου. (φυσικα σε ενα τεστ χωρις προαπαιτουμενα γνωσεων, θα βγαλουν το ιδιο σκορ. Το επαναλαμβανω,γιατι η επαναληψη ειναι μητηρ μαθησεως)