Στην υποχρεωτική αγορά ψηφιακού αποκωδικοποιητή οδηγούνται οι καταναλωτές μετά την έναρξη της ψηφιακής μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και της ΕΡΤ. Από χθες ξεκίνησε η μετάδοση του ψηφιακού σήματος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ σταδιακά θα σταματήσει η μετάδοση του υπάρχοντος αναλογικού σήματος και οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράσουν τον αποκωδικοποιητή αν θέλουν να βλέπουν τηλεόραση.
Το κόστος του αποκωδικοποιητή ξεκινά από τα 50 ευρώ και στο εμπόριο υπάρχουν ήδη αρκετοί τύποι σε διαφορετικές τιμές ανάλογα με τις επιπλέον δυνατότητες που παρέχουν. «Μόνος τρόπος να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές είναι να δουν τα κανάλια την ακροαματικότητά τους να πέφτει», τονίζει ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας πως «ίσως τότε αναγκαστούν να προσφέρουν δωρεάν τον αποκωδικοποιητή αν θέλουν να έχουν και τηλεθεατές».
Στη νέα πλατφόρμα, μέσω της εταιρίας Digea που συνέστησαν, προσχώρησαν τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR, ενώ και η ΕΡΤ αναμένεται να περάσει σε αποκλειστική ψηφιακή εκπομπή, την οποία έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά το 2006 στις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.
Ωστόσο, ενδεχόμενη διπλή επιβάρυνση αναμένεται να προκύψει για τους 1.300.000 «ψηφιακούς» τηλεθεατές της ΕΡΤ στις παραπάνω περιοχές, οι οποίοι πριν τρία χρόνια αγόρασαν αποκωδικοποιητή τύπου Mpeg-2 και τώρα θα χρειαστεί να αγοράσουν νέο μηχάνημα τύπου Mpeg-4 για να βλέπουν το ψηφιακό σήμα και των υπόλοιπων καναλιών. Ήδη η ΕΡΤ έχει ζητήσει από την Digea να περιοριστεί σε μετάδοση σήματος Mpeg-2 για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Πάντως, στις 14 Ιανουαρίου η μετάδοση της Digea στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με σήμα τύπου Mpeg-4…
Γραμμή για τα καταστήματα...
Το νέο ψηφιακό σήμα καλύπτει - πέραν της Θεσσαλονίκης - μια ευρεία περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και πόλεις όπως το Κιλκίς, την Κατερίνη και την Έδεσσα. Προς το παρόν οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα ιδιωτικά κανάλια με το αναλογικό σήμα εφόσον όμως πραγματοποιούν λήψη από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη. Αντιθέτως, έχει προγραμματιστεί η διακοπή της εκπομπής αναλογικού σήματος από το κέντρο εκπομπής του Φιλίππειου και οι κάτοικοι της Πολίχνης και των Συκεών, που εξυπηρετούνται αποκλειστικά από αυτό το κέντρο εκπομπής, θα πρέπει άμεσα να οδηγηθούν στα καταστήματα για αγορά του νέου αποκωδικοποιητή. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Αττική από τον προσεχή Μάρτιο οπότε θα διακοπεί οριστικά η μετάδοση αναλογικού σήματος από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας.
Από την πλευρά της Digea δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για κάλυψη του κόστους του αποκωδικοποιητή. Είναι το κράτος εκείνο που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία (και το κόστος;) να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό με έντυπο ενημερωτικό υλικό, που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Digea και το οποίο θα διατίθεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
«Τα ιδιωτικά κανάλια πατάνε στο ότι δεν μας υποχρεώνουν να τα βλέπουμε και δεν πληρώνουμε τίποτα για αυτά και άρα όταν σταματήσει η αναλογική εκπομπή όποιος δεν θέλει δεν αγοράζει τον αποκωδικοποιητή. Για την ΕΡΤ όμως, που την πληρώνουμε το θέμα δεν είναι το ίδιο και όταν αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης τότε οι καταναλωτές θα πρέπει να αναπληρώσουν για να απολαύσουν μια υπηρεσία την οποία ήδη πληρώνουν μέσω της ΔΕη», τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης απο το ΚΕΠΚΑ.
Πλήρης αλλαγή έως το 2012
Η αλλαγή του τύπου του σήματος έρχεται μετά από τη συμμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) σύμφωνα με την οποία έως το 2015 όλες οι χώρες παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση. Μάλιστα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καλούνται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009 έχει ξεκινήσει η πιλοτική εκπομπή ψηφιακού σήματος από το Ξυλόκαστρο, καλύπτοντας τα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου και συγκεκριμένα την Κόρινθο, το Λουτράκι, τη Ναύπακτο, το Αίγιο, το Ξυλόκαστρο, το Γαλαξίδι, την Ιτέα, την Ακράτα, τα Άσπρα Σπίτια, το Βραχάτι, το Δερβένι, το Διακοφτό, την Ερατεινή, το Καμάρι, το Κιάτο και την Ψάθα.
Ενδεικτικό είναι πάντως πως στις παραπάνω περιοχές, και παρά την ενημέρωση του κοινού, είναι ακόμα μικρός ο αριθμός των καταναλωτών που προμηθεύτηκαν τον αποκωδικοποιητή εφόσον είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν και το αναλογικό σήμα.
Αλλάζει το τοπίο
Πάντως η εισαγωγή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς δεν θα υπάρχει πια ο περιορισμός των συχνοτήτων και συνεπώς αναμένονται αλλαγές και στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των «ψηφιακών» πια καναλιών στην Ελλάδα.
Short Link: