Μπορεί να υπάρχουν πολλά ΔΥΠΟΔΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΛΑΡΙΑ αλλά από τεραποδα έχουμε ελλειψη
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ιανουαρίου 14, 2010 από maheras
Όπως ήταν γνωστό παλιότερα στην Ελλάδα, κι όπως εξακολουθεί να είναι σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, το γάλα της ονοφορβάδας θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, γι αυτό και στην Ε.Ε. «ανθούν» φάρμες για την παραγωγή του. Ειδικά αν προέρχεται από ντόπιες φυλές, είναι εύγευστο και υγιεινό, αναγκαίο για δημιουργία προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και κατάλληλο για βιολογικά προϊόντα. Ακόμα, αν πρόκειται για φυλή ή τύπο ζώου συνδεδεμένου με συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία «Γαστρονομικού Τουρισμού» όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.
Εκτός από την γαλακτοπαραγωγή, οι όνοι μπορούν να συνδεθούν με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (κάτι που ισχύει για όλα τα ντόπια ζώα), αγροτουριστικών και οικοτουρστικών δραστηριοτήτων, όπως είναι τα αγροκτήματα με ζώα παραγωγής και ζώα επίδειξης, τα φυσικά πάρκα, οι αγροτουριστικοί ξενώνες κλπ. Επίσης εφικτή είναι η σύνδεσή τους με προγράμματα πράσινης επιχειρηματικότητας όπως οι μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων σε δύσβατες περιοχές, οι οποίες δεν πρέπει να καταστραφούν από οδικά έργα. Θα πρέπει ακόμα να μην ξεχνάμε ότι τα γαϊδούρια, λόγω της μακρόχρονης παραμονής τους σε ένα τόπο, είναι πολύ ανθεκτικά σε σκληρή εργασία, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε έλλειψη τροφής και νερού και πολύ αποδοτικά σε εργασία. Τέλος επειδή επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία του ανθρώπου, είναι χρήσιμα για εναλλακτικές θεραπείες πασχόντων ψυχολογικά ατόμων και ατόμων με αναπηρία.”
Στο χωριό Σκουρτού ομάδα οικολόγων έχει αναλάβει την εκτροφή και διατήρηση τριών θηλυκών γαϊδουριών, προερχόμενα απ’ το Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας, και δύο νεογέννητων που αποκτήθηκαν πρόσφατα. Τα τρία γαϊδούρια αγοράσθηκαν από την ΜΚΟ Αμάλθεια (
) με σκοπό την διάσωσή τους, αφού είναι γνωστή η τακτική των ντόπιων να τα πωλούν σε εμπόρους, με προορισμό την Ιταλία.
Με δεδομένο , το έγγραφο του υπουργείου, προτείνουμε οι ιδιοκτήτες γαϊδουριών, να επικοινωνήσουν με το καθ΄ύλην αρμόδιο τμήμα της Νομαρχίας (τηλ. 26310 55557 ) και να ζητήσουν την απογραφή των ζώων τους.
Θεωρείται πιθανό μελλοντικά, να αποφασισθεί από το υπουργείο η οικονομική στήριξη της εκτροφής και η προκήρυξη μέτρων για την βελτίωση της παραγωγικότητάς των σε γάλα.
Επισυνάπτουμε το έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 16/11/2009
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αρ. Πρ.: 337457
Γενική Δ/νση : ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Δ/νση : ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΠΑ
Τμήμα : ΒΟΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΟΝΟΠΛΩΝ
Πληροφορίες : Τσάτσκου Χρ., Καλαβρός Βασ.
Τηλέφωνο : 2102125692, 5694
FAX : 2102125693
e-mail : ve46u047@minagric.gr
ΠΡΟΣ: - Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις
Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης
Έδρες τους
ΚΟΙΝ: - Γραφείο Υπουργού
- Γραφείο Υφυπουργού
- Δ/νση Εισροών Ζωικής Παραγωγής
ΘΕΜΑ: «Διερεύνηση ύπαρξης ντόπιων αβελτίωτων φυλών γαϊδουριών»
Δεδομένου ότι εκδηλώνεται καθημερινό ενδιαφέρον για ίδρυση μονάδων παραγωγής γάλακτος γαϊδουριών, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε εάν στην περιοχή αρμοδιότητάς σας υπάρχει ενδεχομένως κάποια ντόπια αβελτίωτη φυλή. Σημειώνεται ότι στην οδηγία 2008/62/ΕΚ της Επιτροπής ως «ντόπια αβελτίωτη φυλή ορίζεται το σύνολο πληθυσμών ή κλώνων ενός είδους οι οποίοι προσαρμόζονται φυσικά στις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιφέρειας τους».
Σε περίπτωση που η απάντησή σας είναι θετική παρακαλούμε επιπλέον για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των ζώων που υπάρχουν, τα χαρακτηριστικά της φυλής, τυχόν εκτίμηση για παραγωγή γάλακτος και στοιχεία που μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για την ένταξη αυτών των φυλών σε προγράμματα στήριξης. Τις απαντήσεις σας μπορείτε να τις αποστείλετε με fax ή e-mail.
[URL unfurl="true"]http://maheras.wordpress.com/2010/01/14/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B7-%CE%B3%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF/[/url]