Νέα

Ελλάδα-Τουρκία

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα karvelas007
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 49K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

vlachodeutsch

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2008
Μηνύματα
6.218
Like
4
Πόντοι
66
Σε ένα παιχνίδι «υψηλού ρίσκου» στο οικονομικό πεδίο έχει αποδοθεί εσχάτως η Τουρκία, με στρατηγικό στόχο να πείσει κατ’ αρχήν τους πολίτες της αλλά και την διεθνή κοινότητα ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης «τα καταφέρνει και μόνη της καλά».
Η ανάπτυξη αυτού του ιδιόμορφου «οικονομικού εθνικισμού» έχει σχεδόν πάντα αποτελέσματα, κυρίως στα φτωχά στρώματα της κοινωνίας που συνήθισαν δεκαετίες τώρα να ικανοποιούνται με τέτοιου είδους διακηρύξεων «εθνικής υπερηφάνειας», ακόμη και εάν η αξία του μισθού που λαμβάνουν είναι σχεδόν η μισή σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Δεν συμβαίνει τι ίδιο και με την πανίσχυρη πλέον μεγαλοαστική τάξη της Τουρκίας. Για την Διεθνή κοινότητα ούτε λόγος να γίνετε.

Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Τουρκία όχι απλώς χρειάζεται οικονομική βοήθεια, αλλά την χρειάζεται τώρα.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους συρρικνώθηκε δραματικά κατά 13.8 % σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2008, ενώ η βιομηχανική παραγωγή, βασικός δείκτης της οικονομικής ανάπτυξης - ειδικά στην Τουρκία- μειώθηκε κατά 24 %, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με την εθνική στατική υπηρεσία Turkstat. Ο κρίσιμος τομές της αυτοκινητοβιομηχανίας επίσης περνάει δύσκολες ώρες. Η παραγωγή της μειώθηκε κατά 59% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.Ο συρρικνούμενος βιομηχανικός κλάδος της χώρας συνδέετε άμεσα με την Ευρώπη, δια μέσου ολοκληρωμένων αλυσίδων τροφοδοσίας κυρίως στον κλάδο του αυτοκινήτου. Την ίδια ώρα η ανεργία ανήλθε στο ιστορικό 16% τους προηγούμενους μήνες, εάν και εκφράζονται φόβοι ότι το πραγματικό ποσοστό υπερβαίνει το 20%...

«Πρόκειται για πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, χειρότερα ακόμη και από την κρίση του 2001», δηλώσε στην “Χουριέτ” ο Ινάν Ντεμίρ οικονομικός σύμβουλος της Finansbank.

Θεωρείτε βέβαιο ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα πρέπει τώρα να αναθεωρήσει όλες τις προβλέψεις της, καθώς εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενδέχεται η τουρκική οικονομία να βρεθεί σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την τελευταία κρίση του 2001, που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Απόλυτη σύγχυση επικρατεί στο καταλυτικής σημασίας ζήτημα της σύναψης του -περίφημου πλέον- δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών διαρκούν από τον Ιανουάριο, αλλά αποτέλεσμα ουδέν. Περισσότερες από δέκα φορές οι τουρκικές εφημερίδες προανήγγειλαν την συμφωνία Τουρκίας και ΔΝΤ και άλλες τόσες διαψεύσθηκαν. Μυστήριο παραμένει ακόμα και το ύψος του δανείου που διαπραγματεύεται η Άγκυρα. Τον Οκτώβριο του 2008 ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν έχει ανάγκη κανένα δάνειο για να αντιμετωπίσει την κρίση». Ένα μήνα αργότερα, παραδέχθηκε ότι συζητούν για δάνειο 10 δις δολαρίων για «κάθε ενδεχόμενο». Τον Φεβρουάριο του 2009 η ανάγκη σύναψης δανείου, 20 δις δολαρίων αυτή τη φορά, έγινε επιτακτική και δύο μήνες αργότερα το ύψος του δανείου διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ έφθασε το ποσό μαμούθ των 45 δις δολαρίων. Τον Ιούνιο το ποσό άλλαξε για άλλη μια φορά, «κατεβαίνοντας» στα 15 με 20 δις δολάρια.

Για να επιστρέψουμε από κει που ξεκινήσαμε, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι «όσο το ΔΝΤ θέτει πολιτικά ζητήματα δεν πρόκειται να λάβουμε κανένα νέο δάνειο», προσθέτοντας ότι «εξάλλου η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση με δικούς της πόρους»!

Οικονομικοί αναλυτές στην Τουρκία προειδοποιούν με έμφαση ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις αποθαρρύνουν δραματικά τους ξένους επενδυτές. Οι αντοχές της τουρκικής οικονομίας δεν είναι μεγάλες και χωρίς τη χορήγηση δανείου από το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο, η χώρα θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα. διεπίστωσε και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η TUSIAD, η πανίσχυρη Ένωση Βιομηχάνων της Τουρκίας, είναι απογοητευμένη με την εξέλιξη των συνομιλιών με το ΔΝΤ, καλώντας την κυβέρνηση να εστιάσει περισσότερο στην λήψη του δανείου, ανεξαρτήτου ύψους, καθώς η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα «δημιουργήσει θετικές προσδοκίες στην αγορά».

Ποιο είναι όμως το σημείο εμπλοκής με το ΔΝΤ;

Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ και το «περίφημο δάνειο» δεν στοχεύει απλώς στην "σταθεροποίηση" της τουρκικής οικονομίας και την προσωρινή ανάσα που θα δώσει στην αγορά, αλλά κυρίως επιχειρεί να μεταβάλει ριζικά την κοινωνική και οικονομική δομή της χώρας. Με άλλα λόγια, χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, που οικοδομήθηκε δεκαετίες πριν και λειτουργεί ακόμη, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που επεχείρησε ο Ερντογάν. Το υπάρχον πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο περιλαμβάνει μια ελίτ από πολιτικούς και «κρατικούς γραφειοκράτες ανωτάτου επιπέδου», που μαζί με ένα τμήμα διανοούμενων, πολύ δύσκολα θα δεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του.

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2009
 

Carlos

Σπουδαίος
Εγγρ.
29 Αυγ 2005
Μηνύματα
2.302
Κριτικές
12
Like
2
Πόντοι
2.945
Η τουρκια στα επομενα χρονια θα διασπαστει απο το εσωτερικο της.Ειναι θεμα χρονου πλεον.


......επειδη  εχει  τυχει  να  μιλησω  με  αρκετους  Τουρκους  , θα  σου  πω  οτι  αυτο  ειναι  κατι  που  ευχονται.......στους  ανωτερους    κυκλους  ,  εχουν  πια  συνειδητοποιησει  οτι  δεν  θα  μπουν  ποτε  στην  Ευρωπη  80  εκατομμυρια  Μωαμεθανοι  ,  κατι  τετοιο  δεν  θα το επετρεπαν  ποτε  το  Βατικανο  και  οι  χριστιανικες  Γαλλια/Γερμανια........μια  διασπαση  θα  εκανε  τα  πραγματα  ευκολοτερα  για  αυτους , στο    εσωτερικο  αυτης  της  χωρας  υπαρχει  τρομερη  ανομοιογενεια......
 

Α-Ω

Μέγας
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
6.367
Κριτικές
14
Like
4.998
Πόντοι
3.715
Για τσεκάρετε εδώ τι φτιάχνουν σιωπηλά σιωπηλά...


αυτά κάπου κάπως θα χρησιμοποιηθούν.

Η διαφορά;
Ότι φτιάχνονται στη γείτονα, δεν αγοράζονται μασίφ από τον κάθε αχυράνθρωπο, μιζαδόρο.

Α, προσθέστε και 2 νέα αποβατικά LST για κρουαζιέρες ένστολων κι αρμάτων.

Κοιμήσου Περσεφόόόνη
 

Α-Ω

Μέγας
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
6.367
Κριτικές
14
Like
4.998
Πόντοι
3.715

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.511
Like
2.739
Πόντοι
1.306
.Η Τουρκία δοκιμάζει αύριο τη σήραγγα που ενώνει Ασία και Ευρώπη
Διώροφη και μήκους 14,6 χιλιομέτρων

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη δοκιμή της «Σήραγγας Ευρασίας», η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποθαλάσσια σήραγγα που θα ενώνει την ασιατική με την ευρωπαϊκή Κωνσταντινούπολη. Τη δοκιμή θα κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα οδηγήσει το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της προεδρίας της δημοκρατίας. Το έργο αναμένεται να εγκαινιαστεί επισήμως στις 20 Δεκεμβρίου.
 

Πρόκειται για τη δεύτερη υποθαλάσσια σήραγγα στην είσοδο του Βοσπόρου από την Προποντίδα. Η πρώτη, που ονομάζεται «Μαρμαράι» και είχε εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο του 2013, κατασκευάστηκε για τη σιδηροδρομική σύνδεση της ασιατικής με την ευρωπαϊκή Κωνσταντινούπολη. Το υποθαλάσσιο τμήμα της «Ευρασιατικής Σήραγγας» κατασκευάστηκε σε απόσταση 1,8 χιλιομέτρων νοτίως της Σήραγγας Μάρμαραϊ.
 
Η Ευρασιατική Σήραγγα είναι έργο συνολικού μήκους 14,6 χιλιομέτρων που ενώνει τα σημεία Καζλίτσεσμε και Γκόζτεπε. Υπολογίζεται ότι το έργο θα μειώσει το χρόνο κάλυψης της απόστασης αυτής οδικώς, από 100 λεπτά σε 15. Το υποθαλάσσιο τμήμα έχει απόσταση 3,4 χιλιομέτρων και ενώνει τα σημεία Σαράϊμπουρνου (ευρωπαϊκή ακτή) και Χάρεμ (ασιατική ακτή) στην είσοδο του Βοσπόρου.
 
Πρόκειται για διώροφη σήραγγα από όπου θα περνούν μόνο αυτοκίνητα. Μαζί με τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, την υπό κατασκευή τρίτη γέφυρα και τη Σήραγγα Μαρμαράι, η Ευρασιατική Σήραγγα θα είναι η πέμπτη μη θαλάσσια σύνδεση της ασιατικής Κωνσταντινούπολης με την ευρωπαϊκή.


και εμεις ακομα παιδεύουμε την κορινθου πατρας
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom