Νέα

EL Greco

• Μέλος που άνοιξε το νήμα DARKSIDEOFTHEMOON
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 32
  • Εμφανίσεις 4K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Ως σινεφίλ,πήγα και γω να δω το Σάββατο το πολυφημισμένο EL GRECO.
Δεν είμαι λάτρης του Ελληνικού σινεμά και γενικώς απογοητεύομαι με τις Ελληνικές παραγωγές.Το Σάββατο διαψεύστηκα για αυτό ανοίγω ΜΟΝΑΧΑ για μια ταινία αυτό το θρεντ.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟ.
Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το δείτε.Από που να ξεκινήσω;Από την ηθοποιϊα των πρωταγωνιστών;Ααπό τα κουστούμια;Aπο το ότι μύριζε Ελλάδα;Από τα σκηνικά;
Από το ότι εξύψωνε την παλληκαριά της Κρήτης,σε χαλεπούς καιρούς για τα κοπέλια κει κάτω;

Ξεκινάω από τους ηθοποιούς.Ενώ κ ο Ashdon που υποδειόταν τον Θεοτοκόπουλο δεν υστερούσε σε ηθοποιία,ο ηθοποιός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Juan Dieggo Botto που έκανε τον Ιεροεξεταστή.Πραγματικά συγκλονιστική ηθοποιία.Εξίσου εντυπωσιακός ήταν κ ο Λάκης Λαζόπουλος που αποδεικνύει πόσο μεγάλος ηθοποιός είναι.Γενικά όλοι οι ηθοποιοί στάθηκαν στο ύψος τους όπως κ αυτοί που είχαν μικρό ρόλο,όπως ο αξέχαστος Σωτήρης Μουστάκας,ο οπόιος απέδειξε ότι είχε την ατυχία να παίζει σε ταινίες,σε χαλέπους για τον Ελληνικό κινηματογράφο,καιρούς.
Επίσης κ ο Τασος Παλατζίδης παρόλο που δεν είπε κουβέντα,έδειξε έστω κ για λίγο ,πόσο χαρισματικός κ ταλαντούχος είναι,παρόλο που αποτελεί cult μορφή.

Τα κουστούμια ήταν φανταστικά και παρόμοιά τους,δεν έχουμε ξαναδεί σε Ελληνική παραγωγή.

Πάντως αυτό που μου άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του,ήταν η ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ,που εξέπεμπε το έργο και αποδεικνύει πραγματικά την λεβντιά των Κρητικών και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς για αυτούς.

Το έργο μύριζε Ελλάδα και Κρήτη σε καθε του σκηνή.
Πολύ καλή η έμπνευση να πάρουν μέρος στην ταινία οι δυο μεγάλοι τραγουδοποιοί της Κρήτης ,ο Λουδοβίκος των Ανωγείων κ ο αδερφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη,ο Ψαραντώνης.

Συνειρμικά θέλω να πω ότι μόλις βγήκα από το σινεμά κ κατεβαίναμε τα σκαλιά έξω από την αίθουσα,κάποιοι ΄΄Ελληνάρες΄΄ και φίλοι του περιβάλλοντος ,είχαν αφήσει δεκάδες σκουπίδια πεταμένα(πίτσες,χαρτιά,κουτιά μπύρας) στα σκαλιά που κατεβαίναμε για να βγούμε και μου έδειξε τι κάναμε κάποτε ως λαός και τι κανουμε τώρα.Ήταν ένα έξοχο όσο και λυπηρό παράδειγμα του που πάμε.

Δείτε το έργο.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ.Ειδικά οι φίλοι μου οι Κρητικοί.

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Απογοητεύτηκα από την Ματσούκα μόνο.Περιμέναμε να δούμε κανά βυζί αλλά επί ματαίω.Την έκαναν και καλόγρια. :headbang:

laplace

Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2007
Like
23
Πόντοι
16
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ review άρχοντα..
θα πάω να το δώ

SpermBob

Τιμημένος
Εγγρ.
15 Σεπ 2005
Κριτικές
4
Like
28
Πόντοι
16
Η ταινία όντως είναι γεμάτη από Κρητική λεβεντιά, όμως έχω την άποψη ότι αυτό είναι πινελιά του σκηνοθέτη για ντόπια κατανάλωση και δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Τουλάχιστον εγώ, πουθενά δεν έχω βρει ή διαβάσει στοιχεία ότι ο El Greco είχε τόσο πολύ στο αίμα του την αγάπη για την Κρήτη.

Αυτό που έχω βρει και είναι σίγουρο γιατί είναι ιστορικά καταγεγραμμένο, είναι ότι ο πατέρας του El Greco ήταν φοροεισπράκτορας των Βενετών. Γι’ αυτό λεω ότι κάτι δεν μου παει καλά με αυτή την ταινία. Φοροεισπράκτορας των Βενετών από την μία, αρχηγός της αντίστασης κατά των Βενετών από την άλλη δεν μου κάθεται ρε παιδί μου...

Το μόνο που δεν έδειξε η ταινία είναι τον El Greco να ρίχνει μπαλωθιές, να στήνει καρτέρι στα ΕΚΑΜ και να καλλιεργεί χασίς στα Ζωνιανά.

Κατά τα άλλα ήταν καλή ταινία.

Α και μην ξεχάσω το καλύτερο ! Η Ματσούκα σαν την μύγα μες το γάλα. Δεν ταίριαζε καθόλου στην ταινία και τον ρόλο της τον έπαιζε άθλια
«Αι γουόντ του πέηντ μαι πορτρετ !» Μίλαγε τα αγγλικά όπως θα μίλαγε ένας δυσλεκτικός τα κινέζικα. Ήταν υποτίθεται καλόγρια και κοίταζε με το στόμα λάγνο και μισάνοιχτο έτοιμο να πάρει πίπα. Ξέχασε φαίνεται ότι δεν γυρίζει τσόντα αλλά ταινία...

dzf

Μέλος
Εγγρ.
9 Δεκ 2005
Κριτικές
5
Like
2
Πόντοι
6
Εγώ γιατί έχω τελείως διαφορετική άποψη???!!!
Δεν είμαι σινεφίλ, όπως ο Νταρκ βέβαια...
Εντάξει δε λέω...Ωραία τα κοστούμια και ο Λαζόπουλος. Αλλά μέχρι εκεί.
Κατά τ'άλλα πρόκειται για μία πολύ αργή και συνάμα κουραστική ταινία. Το γέλιο είναι να ακούσετε τη Ματσούκα να μιλάει το αγγλικό. Γάμησέ τα!
Κι εντάξει, ξαναλέω, δεν είμαι σινεφίλ. Αλλά είναι τυχαίο που σχεδόν 20 τουλάχιστον άτομα είχαν φύγει πριν τα μισά του έργου? Είναι τυχαίο που σχεδόν όλοι οι γύρω μου χασκογελάγανε ή χαζεύανε?
Μάλλον όχι.
Και βάσει των παραπάνω καταλήγω ότι πρόκειται για ένα πολυδιαφημισμένο έργο το οποίο απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό.
Δεν υπάρχει καλό και κακό έργο στο σινεμά. Υπάρχει μου αρέσει, δεν μου αρέσει.
Είναι σαν τις πουτάνες...
Εγώ πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα κλαίω τα 9 ευρώπουλα(ήθελα και οθόνη V-Max) που κατέθεσα.

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Σεβαστές κ ωραίες απόψεις.όντως η Ματσούκα ήταν αποτυχία.Για τα ιστορικά στοιχεία που αναφέρει ο Sperm δεν τα αμφισβητώ,αλλά δεν τα ξέρω κιόλας ,γιατί μπορεί να είμαι φαν της Ιστορίας όπως θα ξέρετε ,αλλά από την Ιστορία της Τέχνης έχω μαύρα μεσάνυχτα.Από την άλλη όμως,πιστεύω ότι το έργο σε καθήλωνε.Ειδικά το πως τα ζωγράφιζε ήταν φαντστικό έτσι όπως τα έδειχνε.ΕΠίσης η αντιπαράθεση με την Ιερά Εξέταση σε καθήλωνε υπέρμετρα κ έδειχνε ίσως την σκοτεινότερη πλευρά της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που ελάχιστοι τολμάνε να πιάσουν κ να την αναδείξουν-μια εποχή εφάμιλλη με τις διώξεις των Ναζί στον Β'Παγκόσμιο πόλεμο.

dzf

Μέλος
Εγγρ.
9 Δεκ 2005
Κριτικές
5
Like
2
Πόντοι
6
Όντως φίλε Νταρκ οι σκηνές κατά τις οποίες υπήρχε ζωγραφική ήταν εντυπωσιακές.
Εντυπωσιακές, γιατί ήταν εντυπωσιακοί οι πίνακες.
Αλλά ξαναλέω. Αν θέλω να δω ζωγραφική θα πάω σε έκθεση.
Αν θέλω να δω έργο θα πάω στο σινεμά.

Και πάλι όμως επιμένω. Οι απόψεις είναι υποκειμενικές.Ο κάθε ένας από εμάς πάει στο σινεμά για διαφορετικούς λόγους κι έχει διαφορετικά γούστα.

ΥΓ: Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτές τις παραστάσεις βλέπεις πολλά μουνιά. Η αναλογία στις αίθουσες πλησιάζει το 70-30!!!!

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
:rockon: :rockon: :rockon: :rockon:

Και ειδικά όταν περίμενες να δεις κανά βυζί της Ματσούκα κ δεν είδαμε τίποτα. :headbang:

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
Ήθελα να το ανοίξω εγώ αυτό το θέμα εδώ και καιρό, αλλα (ευτυχως) με πρόλαβε ο Φίλος Dark (ο οποίος απορώ πως δεν έγραψε για τις παγανιστικές σκηνές του έργου όπως η παρακάτω)

sponde.jpg

Λακωνικά η ταινία είναι πολύ καλή και χαίρεσαι να την βλέπεις.
Για μια ακόμη φορά ευτυχώς τα τελευταία χρόνια μια ταινία γίνεται αφορμή να επανανακαλύψουμε την πατρίδα μας και τα μεγάλα τέκνα της.
Εκθέσεις για τον Ελ Γκρέκο και βιβλία να πουλάνε σαν τρελλά!
Καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αλήθεια της ρήσης του Λενιν
"Ο κινηματογράφος είναι η πιο λαϊκή μορφή τέχνης"

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Ο Ψαραντώνης(αδερφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη-κάτι που ελάχιστοι ξέρουν)κάτω από το δέντρο στην πιο πάνω σκηνή,είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

sonyp900

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
16 Σεπ 2005
Like
25
Πόντοι
66
Ο Ψαραντώνης(αδερφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη-κάτι που ελάχιστοι ξέρουν)κάτω από το δέντρο στην πιο πάνω σκηνή,είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

Να τον δεις σε συναυλία και να λέει "Πέτρες πετώ του φεγγαριού" και να πετάει χαληκάκια ψηλά..........άπαιχτος!!!!

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
Είχε έρθει πριν 6-7 χρόνια να παίξει σε έναν χω΄ρο 2 τετράγωνα από το σπίτι μου.Είδα αφίσσες του κ γέλασα.Είπα ΄΄ποιος είναι αυτός,το ξέρει η μάνα του΄΄ και έφυγα.

ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΩ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΩ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΙΜΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ.ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ.

...και έχασα την ευκαιρία να τον δω live δίπλα στο σπίτι μου ακριβώς.

Πάντως αυτή η ταινία συνέβαλε(και αυτή) στο να ανέβει η εκτίμησή μου στους Κρητικούς...η ήδη ανεβασμένη.

Καλό απόγευμα σε όλους...
...και μην ξεχνάτε...ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΟΥΣΑΜΕ...

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
Αντώνης Ξυλούρης
Εγώ θέλω να τον δω με τους Δαιμονία Νύμφη να λένε το "Διός Αστραπαίου" από το τελευταίο τους cd στο οποίο συμμετέχει :rockon:
()

allen221

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιουλ 2006
Like
8
Πόντοι
1
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541 - 7 Απριλίου 1614), γνωστός επίσης με τo ιταλικό προσωνύμιο El Greco, δηλαδή ο Έλληνας, ήταν Kρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας το κύριο σώμα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη, που αποτελούσε τότε τμήμα της ενετικής επικράτειας, και αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέτο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής, υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό. Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του.

Περισσότερα όποιος θέλει να μάθει στο

Υφολογικά, η τεχνοτροπία του Ελ Γκρέκο θεωρείται έκφραση της Βενετικής σχολής και του μανιερισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα[1]. Παράλληλα χαρακτηρίζεται από προσωπικά στοιχεία, προϊόντα της τάσης του για πρωτοτυπία, τα οποία όμως δεν βρήκαν μιμητές στην εποχή του, γεγονός που δεν ευνόησε και τη συνέχειά τους. Η μπαρόκ τεχνοτροπία που εκτόπισε τον μανιερισμό, αλλά και τα αμέσως μεταγενέστερα καλλιτεχνικά ρεύματα που δεν αντιμετώπισαν ευμενώς το ύφος του, είχαν ως αποτέλεσμα να αγνοηθεί το έργο του Γκρέκο τους επόμενους αιώνες. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα, αναγνωρίστηκε ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης που αξιοποίησε στοιχεία της Ανατολικής και Δυτικής παράδοσης, και το έργο του επανεκτιμήθηκε, διατηρώντας μέχρι σήμερα δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών.

aptoitos

Μέλος
Εγγρ.
4 Δεκ 2006
Like
2
Πόντοι
0
Sorry φίλοι, αλλά η ταινία είναι αστεία, χωρίς κανενα βάθος, κανενα περιεχόμενο και χωρις καμία συναισθηματική προσέγγιση. Σε αφηνει αδιάφορο και ως σενάριο και ως σκηνοθεσία. Το αν εμείς φτιαχνόμαστε επειδή μας παρουσιάζει μάγκες και καραμπουζουκλήδες, ειναι εντελώς άσχετο με την πραγματική καλιτεχνικη αξια της ταινίας.
Επίσης, η Ματσουκα ως τεθλιμένη μοναχή μόνο κλαυσίγελο προκαλεί σε όλους εμάς που την λατρέψαμε ως ναζιάρα, λάγνα και εν τέλει μοιραία υπαρξη...

NiLe

Μέλος
Εγγρ.
19 Φεβ 2007
Like
5
Πόντοι
16
Ήταν υποτίθεται καλόγρια και κοίταζε με το στόμα λάγνο και μισάνοιχτο έτοιμο να πάρει πίπα. Ξέχασε φαίνεται ότι δεν γυρίζει τσόντα αλλά ταινία...
:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: οχοχοχοχοχοχοχοοχοχοχοχοχοχοχοχοχοχοχχοοχοχοχοχχοχοοχχχχχοοοοοοοο :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:δεν κρατιεμαι αχαχαχαχαχαχαααααααααααα :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

NiLe

Μέλος
Εγγρ.
19 Φεβ 2007
Like
5
Πόντοι
16
ρε παιδια το εργο δεν το εχω δει αλλα εχω ακουσει οτι τo soundtrack την εχει γραψει ο Βαγγελης Παπαθανασιου τι λεει απο soundtrack???

LEFTY2

Μέλος
Εγγρ.
4 Νοε 2006
Κριτικές
1
Like
128
Πόντοι
16
Δεν με ενθουσιασε η ταινια προσωπικα.

OP
OP
D

DARKSIDEOFTHEMOON

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Φεβ 2006
Like
31
Πόντοι
166
ρε παιδια το εργο δεν το εχω δει αλλα εχω ακουσει οτι τo soundtrack την εχει γραψει ο Βαγγελης Παπαθανασιου τι λεει απο soundtrack???

Αρκετά καλό,αλλά δενπλησιάζει τα μεγαλουργήματα του παρελθόντος.Μια ένσταση έχω ως προς την μουσική:την ώρα που η λύρα του Ψαραντώνη πήρε φωτιά στην σκηνή τουκρητικού χορού,έκοψαν την σκηνή,περνώντας την ιστορία αλλού....και μόλις είχα πορωθεί.

Άλλα thread (τυχαίες επιλογές)

Απαντήσεις
115
Εμφανίσεις
14K

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom