Όλοι σίγουρα θυμόμαστε τα πανυγηρικά Ζάππεια που διοργάνωνε η Νέα Δημοκρατία πριν τις εκλογές του 2012 και τις βαρυσήμαντες προεκλογικές εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά, δεσμεύσεις που ουσιαστικά του δώσανε και την νίκη. Επειδή όμως ο λαός μας έχει ασθενή μνήμη ας ξαναθυμηθούμε τι ακριβώς είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός, πολλά εκ των οποίων ΑΜΕΣΑ υλοποιήσιμα και το τι τελικά απο αυτά έγιναν πράξη.
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Μέτρα ΑΜΕΣΗΣ εφαρμογής:
Άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ ώστε να αξιοποιηθεί ο ενεργειακός πλούτος.
Το θέμα έχει θαφτεί τόσο βαθειά που ούτε καν αναφορά δεν γίνετε στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, που ίσως και να ταίριαζε περισσότερο.
Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών νοικοκυριών στις τράπεζες έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μη ξεπερνάει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι άνεργοι θα μπορούν να πληρώνουν μόνο τόκους για δύο χρόνια.
Καμία νομοθεσία για ρύθμιση χρεών. Ακόμη ισχύει ο νόμος Κατσέλη που προστατεύει όσους έχουν κόκκινα δάνεια, ενώ μερικές τράπεζες έχουν πάρει πρωτοβουλίες απο μόνες τους. Για τους άνεργους ούτε λόγος για πληρωμή μόνο τόκων.
Αναστολή συνεπειών για όσους έχουν ενταχθεί στον Τειρεσία την τελευταία διετία
Δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Ρευστότητα στην οικονομία και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα προέλθει από ένα ειδικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας μέσω κεφαλαίων του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις με μέτρα αμνηστίας, αλλά και με τη θέσπιση της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.
Ακόμη περιμένουμε την ανάπτυξη. Η ρευστότητα απο πλευράς τραπεζών έχει παγώσει εδώ και 4 χρόνια παρόλο που σώθηκαν οι ίδιες με τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Αποτέλεσμα: Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και εκατομμύρια άνεργοι, όπου έχουμε φτάσει στα επίπεδα του 1961.
Συμψηφισμός των οφειλών από και προς το δημόσιο
Πριν απο λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός το εξήγγειλε ξανά, λέγοντας οτι ο συμψηφισμός ΦΠΑ ΘΑ νομοθετηθεί σύντομα και ΘΑ εφαρμοσθεί από το φθινόπωρο. Όταν λέμε ΑΜΕΣΑ μέτρα εφαρμογής εννοούμε μετά απο 2-3 χρόνια; Εν πάση περιπτώση περιμένουμε το φθινόπωρο.
Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για αποδέσμευση της περιουσίας του δημοσίου. Να ξεκαθαρίσουν οι τίτλοι και οι χρήσης γης.
Δεν έχει γίνει το παραμικρό. Κτηματολόγιο ακόμη στα χαρτιά.
Αποφασιστική προώθηση αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. Για παράδειγμα το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων που, αν ιδιωτικοποιηθούν, θα εξαλείψουν το έλλειμμα και θα φέρουν θέσεις εργασίας. Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων.
Φυσικά ο ελλειματικός ΟΣΕ είναι ακόμη στο Δημόσιο. Απο την άλλη όντως αποκρατικοποιήθηκαν με καραμπινάτα σκάνδαλα ο ΟΠΑΠ, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και μόλις προχτές 14 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που πουλήθηκαν για 141.000.000 εκατομμύρια ευρώ στον όμιλο Λάτση και νοικιάστηκαν ξανά πίσω στο Δημόσιο για 20 χρόνια με αντίτιμο 281.000.000 εκατομμύρια ευρώ!!! Φανταζόμαστε έχουν ανοιχτεί πολλές σαμπάνιες απο μερικούς επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια.
Πολιτική για την αποκατάσταση ασφάλειας με αντιμετώπιση του εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης.
Χιλιάδες λαθρομετανάστες περνάνε καθημερινά τα σύνορα της χώρας. Οι υπόλοιποι παραμένουν στα φανάρια και στα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας μπας και περάσουν στην Ιταλία. Το ενθαρρυντικό είναι οτι λίγοι απο αυτούς που ζούν εδώ γυρνάνε απο μόνοι τους στις πατρίδες τους, εξαιτίας της κρίσης!
Σημεία-Δεσμεύσεις προς ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ:
Αποκατάσταση συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα 2009
Εδώ γελάμε. Ήδη έχει ξεφύγει απο κυβερνητικά στελέχη οτι το καλοκαίρι θα έχουμε νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ απο 1/1/2015 το κράτος πλέον θα πληρώνει μόνο 360 ευρώ για την βασική σύνταξη. Τα υπόλοιπα θα δίνονται μόνο και εαν έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία Εαν δεν έχουν, καλή καρδιά.
Αποκατάσταση των ζημιών από το κούρεμα στους ομολογιούχους και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Εδώ κλαίμε. 18 μικρο-ομολογιούχοι έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία 2 χρόνια ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους απο το χάσιμο της περιουσίας τους εν μέσω εν μιας νυχτίς.
Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε δεύτερο χρόνο. Και έκτακτο επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που είδαν τα καταστήματα τους να κλείνουν. Πόροι υπάρχουν από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.
Τίποτα, τίποτα, τίποτα.
Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Τα επόμενα μπορούν να πληρωθούν τα επόμενα χρόνια.
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις αντιθέτως έχουν αυξηθεί με τα ανεπάλληλα χάρατσια, έκτακτες εισφορές κλπ φορολογικές επιβαρύνσεις. Φυσικά ενόψει ευρωεκλογών ακούσαμε άλλη μια φορά οτι οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν... απο του χρόνου!
Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν έχει μείνει σύμβαση για σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες μειώσεις μισθών σε ιδιωτικούς υπαλλήλους. Τουλάχιστον δεν έχουν πειραχτεί (ακόμη) τα δώρα.
Σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου από τις 5.000 στις 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 για τη μεθεπόμενη
Για τις δηλώσεις του 2015 καταργείται το αφορολόγητο όριο μισθωτών και συνταξιούχων και θεσπίζεται νέα κλίμακα φορολόγησης με συντελεστή από 22% έως 42%. Στον φόρο που προκύπτει γίνεται έκπτωση για όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεση καθιέρωση αφορολόγητου ορίου ύψους περίπου 8.000-9.000 ευρώ, αλλά με αρκετές προυποθέσεις.
Αντικατάσταση του «χαρατσιού» από νέο ΕΤΑΚ πιο διευρυμένο και πιο δίκαιο.
Αντικαταστάθηκε και μονιμοποιήθηκε το έκτακτο (υποτίθεται) χαράτσι. Για το εαν έγινε πιο δίκαιο ακόμη δεν το ξέρουμε καθώς η λυπητερή θα έρθει απο τον Σεπτέμβρη.
Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών-συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ και φόρος στην εστίαση.
Απο τα 18 σημεία μόνο ο φόρος στην εστίαση έχει γίνει πράξη και έχει μειωθεί. Όσον αφορά τους υπόλοιπους συντελεστές προς το παρόν διαρροές υπάρχουν απο το Υπουργείο Οικονομικών μόνο για το αντίθετο. Για καταργήσεις μειωμένων συντελεστών, όπως αυτές των ακριτικών νησιών!
Η περικοπή των 11.7 δισ. των δημοσίων δαπανών να επεκταθεί για άλλα δύο χρόνια, έτσι ώστε κάθε χρόνια να κόβονται λιγότερες δαπάνες και να περιορίζονται πραγματικές σπατάλες.
Η μοναδική περικοπή που έχει γίνει είναι στους μισθούς και στις συντάξεις. Επι το πλείστον μόνο οριζόντια μέτρα έχουν παρθεί τα τελευταία 4 χρόνια και ελάχιστες ουσιαστικές περικοπές σε δαπάνες.
Να μην απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι των οργανισμών που συγχωνεύονται, αλλά να μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς μίας τριετίας, μέχρι να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν ίσχυσε ποτέ ενα τέτοιο μέτρο.