Μαξίμου: «Στην ώρα του» ο ανασχηματισμός, διαψεύδεται το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου
Το ρεπορτάζ του Βήματος για τους σχεδιασμούς του Μεγ. Μαξίμου:
Τα σημάδια παράλυσης που εμφανίζει όλο και πιο έντονα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κυρίως μετά το βράδυ των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας κινούνται στον αστερισμό του ανασχηματισμού, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδοντας τα σενάρια περί άμεσων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Η φράση «όλα θα γίνουν στο χρόνο τους» κυριαρχεί, ενώ έχει δοθεί εντολή από το πρωθυπουργικό γραφείο προς όλους τους υπουργούς να σταματήσει η σχετική δημόσια συζήτηση και όλοι να επικεντρωθούν στα υπουργικά τους καθήκοντα.
Παράλληλα, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαψεύδουν και το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, τόσο επί το αναλογικότερο όσο και για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που έθεσε για δεύτερη φορά τις τελευταίες 48 ώρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με τον οποίο συναντάται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις έξι το απόγευμα της Πέμπτης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως σημείωσε το «Βήμα» από την πρώτη στιγμή, θέλουν να σταματήσει η εσωστρεφής συζήτηση περί ανασχηματισμού, για τον οποίο λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη «δεν είναι της παρούσης» και επικαλούνται την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. και τη διεξαγωγή στην Αθήνα άλλων τριών άτυπων συμβουλίων υπουργών.
Είναι προφανές ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να γίνουν όλα στο χρόνο τους και όχι υπό καθεστώς πίεσης και ειδικά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει τη διάθεση, όπως φαίνεται από τις πρώτες συζητήσεις που έχει κάνει με τους στενούς του συνεργάτες αλλά και από τις δημόσιες παρεμβάσεις του να κινηθεί στους ρυθμούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό και επέλεξε χθες από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, να απαντήσει στις προκλήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι ο κόσμος απεχθάνεται την ακυβερνησία, η κυβέρνηση θα συνεχίσει και πως τη χώρα την κυβερνά η δεδηλωμένη που κατεγράφη στις βουλευτικές εκλογές του 2012.
Ο βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου αυτή την περίοδο είναι να επέλθει πολιτική ηρεμία και προς αυτή την κατεύθυνση ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τις πολλαπλές διαρροές («δεν θα γίνω σάκος του μποξ», «είμαι διατεθειμένος να φύγω» και «συνεχίζω κανονικά») της Τετάρτης που δημιούργησαν μείζον θέμα στην κυβέρνηση προσπάθησε να αποφορτίσει την ένταση.
Επίσης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έδειξε το δρόμο από το βήμα του ΣΕΒ, για την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και τη διόρθωση αδικιών στο άμεσο μέλλον, στη λογική ότι το μήνυμα των εκλογών ελήφθη. Αυτές οι διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν χωρίς όμως να αμφισβητείται η βασική πορεία, εξέλιξη που θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και θα διακινδύνευε την διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους που είναι ο επόμενος μεγάλος εθνικός στόχος.
Εξάλλου για πρώτη φορά μίλησε για απώλεια δυνάμεων (απέφυγε τον όρο ήττα) της δικομματικής κυβέρνησης, αν και διαχώρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών από αυτό των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012, ξεκαθαρίζοντας ότι τότε οι ψηφοφόροι επέλεξαν κυβέρνηση.
Εν μέσω της συνεχιζόμενης γκρίνιας βουλευτών και υπουργών για τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και για τον γενικό γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη που τους θεωρούν ως τα πρόσωπα που δημιουργούν κλίμα αρνητικό στην κοινή γνώμη για την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ για την οικονομία. Και λυπάμαι -εγώ πολιτικός δεν είμαι- που μια ανθρώπινη αντίδρασή μου, δημιούργησε λάθος εντυπώσεις».
Η κίνηση ήταν σαφής, μετά και τις απαραίτητες συνεννοήσεις με το Μέγαρο Μαξίμου και δείχνει ότι προσπαθεί να κλείσει η συζήτηση, προς το παρόν, για τον ανασχηματισμό, ενώ θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες και η επιχείρηση αντιστροφής του κλίματος με το επιχείρημα ότι «είναι πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι έχασε 150.000 ψήφους από το 2012».
Όταν τίθεται στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου το ζήτημα της απώλειας της ΝΔ περίπου 530.000 ψηφοφόρων (μείον επτά μονάδες) σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, υπάρχει παραδοχή του στοιχείου και τονίζεται ότι θα γίνει προσπάθεια πολιτικού επαναπατρισμού με διόρθωση της κυβερνητικής πολιτικής όπου πρέπει, αλλά εμμένουν στο εξής για την αξιωματική αντιπολίτευση: «Το 19% των ψηφοφόρων άλλαξε τις προτιμήσεις του, αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ένα ποσοστό από αυτούς αλλά ταυτόχρονα έχασε από τους ψηφοφόρους του 2012, που σημαίνει ότι η πολιτική του δεν τους ικανοποιεί».
«Όχι» στην κατάργηση του μπόνους και σε απλή αναλογική
Ηχηρό όχι στο αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κατά σειρά κόμμα στις εθνικές εκλογές λέει το Μέγαρο Μαξίμου, προβάλλοντας το επιχείρημα περί σταθερότητας.
«Εμείς δεν παίζουμε με τη σταθερότητα της χώρας. Όποτε γίνουν εκλογές αν ο ελληνικός λαός επιλέξει τον Τσίπρα ας φτιάξει κυβέρνηση κι ας κυβερνήσει» λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και συνεχίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσει η ΝΔ συνθήκες για να γίνουν παζάρια περί συμμετοχής στην κυβέρνηση.
Η γραμμή είναι δεδομένη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την άποψη του προέδρου του ΠαΣοΚ, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι και ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που έχει συζητήσει το θέμα με τον Πρωθυπουργό, εμφανίστηκε χθες, σε μια από τις επιλεγμένες και με πολιτική σημασία εμφανίσεις του, και απέρριψε την πρόταση για κατάργηση του μπόνους.
«Οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να έχουν ένα βασικό κορμό. Δεν μπορεί να είναι κατακερματισμένες» είπε, απηχώντας και την κεντρική γραμμή του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ διερωτήθηκε για ποιο λόγο άνοιξε ένα τέτοιο θέμα την επομένη των ευρωεκλογών.
Κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. τονίζουν ότι σε συνθήκες πόλωσης και μετά από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση η οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση αλλαγής εκλογικού νόμου μόνο ως ένδειξη πανικού θα μεταφραστεί με απροσδιόριστες παρενέργειες.