Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο Τζίμης Πανούσης....

• Μέλος που άνοιξε το νήμα BAKALIS74
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 304
  • Εμφανίσεις 20K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

troubakhs

Ανώτερος
Εγγρ.
6 Φεβ 2017
Like
28.956
Πόντοι
5.506
Απλώς δεν μου αρέσουν τα άστοχα λιβανιστήρια και οι υπερβολικοί επικήδειοι ... μετά από 8 σελίδες λιβανοτου - με ελάχιστες εξαιρέσεις - καλό είναι να εκπροσωπηθεί επαρκώς και η αντι-ηρωική άποψη ...
ηταν ο καλυτερος  και μοναδικος στην ελλαδα σε αυτο που εκανε....

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
22.269
Πόντοι
5.006
ρε μαγκες ο πανουσης ουτε πολιτικος ητανε ουτε κανα κινημα εκανε για να φαει τα λεφτα καποιου ή να πιασει κανεναν κοροιδο...σατιρα εκανε και ελεγε τις αποψεις του.....ειτε συμφωνεις με αυτα που λεει, ειτε διαφωνεις....αλλα να κρινεις τα λεγομενα του σε σχεση με το αν ειχε λεφτα ή οχι ή αν νοσηλευτηκε σε ιδιωτικη κλινικη, ειναι τουλαχιστον αστειο...

troubakhs

Ανώτερος
Εγγρ.
6 Φεβ 2017
Like
28.956
Πόντοι
5.506
ρε μαγκες ο πανουσης ουτε πολιτικος ητανε ουτε κανα κινημα εκανε για να φαει τα λεφτα καποιου ή να πιασει κανεναν κοροιδο...σατιρα εκανε και ελεγε τις αποψεις του.....ειτε συμφωνεις με αυτα που λεει, ειτε διαφωνεις....αλλα να κρινεις τα λεγομενα του σε σχεση με το αν ειχε λεφτα ή οχι ή αν νοσηλευτηκε σε ιδιωτικη κλινικη, ειναι τουλαχιστον αστειο...
ακριβως

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Like
2.738
Πόντοι
1.306
Απλώς δεν μου αρέσουν τα άστοχα λιβανιστήρια και οι υπερβολικοί επικήδειοι ... μετά από 8 σελίδες λιβανοτου - με ελάχιστες εξαιρέσεις - καλό είναι να εκπροσωπηθεί επαρκώς και η αντι-ηρωική άποψη ...

και μενα δεν μου αρεσει ο μουσακας

τι να κανουμε τωρα να τα βαλω με αυτους που τους αρεσει;

Επισκέπτης
Παντελώς απρόσωπος, πολύ μετρίου ταλέντου επιχειρηματίας και διασκεδαστής(με πολλά ερωτηματικά)... και εξηγώ,
Πολύ έντεχνα, δήθεν σατύριζε τους πάντες, χωρίς να τοποθετείται πολιτικά, παρα ταύτα ένθερμος κουμμουνιστής, τύπου χαιδεύω τ' αυτιά όλων για να κάνω την δουλίτσα μου και να κοκομάω (σας δουλεύω ψιλό γαζί, πωλώντας φθηνές μαλακίες), με την νεωτερίστικη - τάχα - διακέδαση ακριβώς οπως εκείνη των ελεεινών σειρών καναλιών που επιστατεύουν βωμολοχίες και ευτελή και κακόγουστη πρόζα, εντυπωσιάζουν την ανεγκέφαλη κυράτσα που αυτό ακριβώς αποζητά και έτσι επιτυγχάνουν ποσοστά τηλεθέασης. Κοινώς, στούς τυφλούς επικρατεί ο μονόφθαλμος... Αν και εγώ βγώ στον δρόμο και εξαπολύω ύβρεις εύγλωττα  συντεταγμένες, θα αποκομίσω άπειρα χαμόγελα, πιστέψτε με!
Τώρα όσον αφορά την μουσική του παρουσία, παρομοίως... ας μην σχολιάσω. Επιλέον ένας γελωτοποιός, κατ' εμέ, οφείλει να έχει μια αρεστή εμφάνιση και όχι να παρουσιάζει μια εξεζητημένη εικόνα, που θυμίζει προέλευση από ταινία θρίλερ.
Κλείνοντας επιχειρηματίας ναι εφόσον μάζευει τα μπικικίνια αφελούς κοινού του, ίσως το μόνο άξιον αναφοράς (αν φοροφυγάς, άλλων αρμοδιότητά), αν και κουμουνισμός και i-phone κρεμασμένο στ' αυτί... σιγουράκι υποκρισία....

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
22.269
Πόντοι
5.006
εχουμε χασει την μπαλα μου φαινεται...καποιοι νομιζουν οτι για να μιλας κατα του συστηματος, πρεπει να ζεις ως ερημιτης σε καμια σπηλια...δεν μπορουν να καταλαβουν οτι το να δουλευεις βραδυ και να βγαζεις λεφτα δεν σε κανει αυτοματως συστημικο, σαν να πηγαινεις πχ διακοπες καθε χρονο στο ναμμος στην μυκονο ασ πουμε...

centrino

Μέλος
Εγγρ.
6 Φεβ 2008
Like
657
Πόντοι
146

Ο πανουσης έκανε πολιτική εντός και εκτός σκηνής.

Κρίνουμε την ασυνέπεια λόγων και έργων.

Αστείο είναι το να αποδέχεσαι πχ τον αυτοπροσδιορισμό ως ζωόφιλου ενος κρεατοφάγου και όχι το να επισημαίνεις την αντινομία και υποκρισία του ισχυρισμού του.

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
22.269
Πόντοι
5.006
Ο πανουσης έκανε πολιτική εντός και εκτός σκηνής.

Κρίνουμε την ασυνέπεια λόγων και έργων.

Αστείο είναι το να αποδέχεσαι πχ τον αυτοπροσδιορισμό ως ζωόφιλου ενος κρεατοφάγου και όχι το να επισημαίνεις την αντινομία και υποκρισία του ισχυρισμού του.
δηλαδη ο κρεατοφαγος δεν ειναι ζωοφιλος εξ ορισμου?????????????????
χααχαχαχαχαχαχαχ ρε μεγαλε δεν παιζεσαι!!!!τι αλλο θα ακουσουμε εδω μεσα!!!!!!!
:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

troubakhs

Ανώτερος
Εγγρ.
6 Φεβ 2017
Like
28.956
Πόντοι
5.506
Ε ναι ρε φίλε. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς?
δυσκολο μαλλον...εντωμεταξυ με τον γνωστο ελληνικο φθονο κατακρινουμε τα λαθη που εχει κανει στο περασμα μιας ζως ενας ανθρωπος λες και υπαρχει καποιος που δεν εχει κανει....
η κληρονομια του πανουση  ειναι αυτη...

ηταν το σαουντρακ της κρισης για εμενα

maclaud

Μέγας
Εγγρ.
29 Φεβ 2008
Κριτικές
26
Like
611
Πόντοι
4.475
Όχι αγαπητέ. Κανείς νεκρός δεν δικαιώνεται ούτε "δια" ούτε "εξαιτίας" του θανάτου του. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για τα δημόσια πρόσωπα.

Όταν ο κάθε - όντως χαρισματικός- τζιμάκος - με μόνιμη κατοικία στο παλαιό ψυχικό και εξοχικό στην άνδρο - επιλέγει να καταστήσει εαυτόν δημόσιο πρόσωπο επικρίνοντας από αναρχο-κομμουνιστική θέση - κατά δήλωση του - το "καθεστώς" προχωρώντας σε αξιολογικές κρίσεις περί πολιτικής ΠΕΡΑΝ της καλλιτεχνικής του ιδιότητας, δεν δικαιούται καμία απολύτως ασυλίας, είτε νεκρός είτε ζωντανός.

Και το ίδιο κριτήριο επεκτείνεται στους πολλούς αλήτες δημοσιογράφους οι οποίοι θεωρούν άξια λόγου στους σχετικούς επικήδειους πχ την αναφορά στην προσφυγική μικρασιατική καταγωγή του τζιμάκου και την σύντομη πρόσφατη νοσηλεία του στο δημόσιο νοσοκομείο "ελπίς" - προκειμένου να ενισχύσουν το λαοπρόβλητο χαρακτήρα του πράγματος - αλλά ανάξιες σχολιασμού τις 200άρες που χρέωναν την μπουκάλα στα νυχτομάγαζα που δούλευε ο δήθεν αντισυστημικός Τζιμάκος και τα 30άρια της γενικής εισόδου ... όπως και την πρόσφατη καρδιολογική επέμβαση στο ιδιωτικό "μετροπόλιταν".

Οι μύριες πολιτικές αντινομίες και αντιφάσεις μουτσούνων όπως ο Τζιμάκος μπορούν να παραβλεφθούν μόνον λόγω της παρεχόμενης ιδιότυπης ασυλίας στα πλαίσια του πραγματικά απαστράπτοντος ταλέντου τους.

Κρατάμε λοιπόν από τον τζιμάκο το ταλεντο, την μουσική, την τρέλα του - και ίσως μερικούς στίχους - και πετάμε στον απόπατο το 99% από τις γελοίες ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του, που ο ίδιος άλλωστε ακύρωσε με τις ασυνέπειες και ανακολουθίες του.

Αν και γενικά έχεις τεκμηριωμένες απόψεις, το συγκεκριμένο κείμενο αποπνέει έναν πικρόχολο φθόνο. Μην ταράζεσαι, δεν νομίζω ότι κονόμαγε τόσα πολλά. Είχε ειδικό κοινό με ιδιότυπη σάτυρα. Το πλήθος κατευθύνεται σε επιθεωρήσεις τύπου Σεφερλή, οπότε δεν ξέρω από που συνάγεται ότι εξασφάλισε οικονομικά μέχρι 7ης γενεάς την οικογένειά του.

Η κοινωνική συμβίωση απαιτεί ένα ελάχιστο, αναγκαίο ποσοστό υποκριτικής επιτήδευσης στις διαπροσωπικές σχέσεις και υποταγής στις κοινωνικές νόρμες. Κάποιοι άνθρωποι επιδεικνύουν μια δυσανεξία και αδυναμία προσαρμοστικότητας στις κοινωνικές νόρμες. Ο Πανούσης μάλλον εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία.

Όμως στο κρίσιμο σταυροδρόμι θα πρέπει να επιλέξεις είτε να απαρνηθείς τα πάντα και ως αναχωρητής να απέχεις από τα κοινωνικά δρώμενα ή να βρεις την χρυσή τομή κάνοντας αυτό που σου αρέσει εντασσόμενο μέσα στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή ριζοσπαστικής επαναστατικότητας εντός των τειχών που προσιδιάζει σε ιδεολογικές χίμαιρες με ατελέσφορο τέλος.

Η πρώτη επιλογή είναι φενάκη. Νομίζω ο Αριστοτέλης και μετά ο Καζαντζάκης είχε πει ότι όποιος μπορεί να ζήσει μόνος του είναι ή Θεός ή θεριό. Τώρα το τι είναι επαναστατικό και τι όχι είναι μεγάλη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση φθονούμε τους ανυπότακτους ή αυτούς που μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι ανυπότακτοι, γιατί εμείς δεν τολμήσαμε να απαλλαγούμε από τα 'πρέπει' και να ακολουθήσουμε αυτό που θέλαμε.

Μετά από κάποιο σημείο νομίζω, ο Πανούσης κατάλαβε, ότι οι κοινωνικές αλλαγές είναι μια πολύπλοκη ιστορική διαδικασία και απλά έκανε σάτυρα για την σάτυρα. Και για την επιβίωση φυσικά...

από το δημόσιο πάντως παραιτήθηκε και έκανε αυτό που αγαπούσε. Για να παρατήσεις την ασφάλεια και την σιγουριά, ακολουθώντας ένα αχαρτογράφητο μονοπάτι, δεν απαιτεί μόνο ταλέντο αλλά και κότσια. Αυτό είναι κάτι που φαντάζομαι του το αναγνωρίζουμε.

Puchas Gracias

Μέλος
Εγγρ.
27 Ιουλ 2016
Like
198
Πόντοι
66
Επειδή οι ιδεολογίες που έχει διαλέξει ο καθένας μας δεν μας αφήνουν να δούμε τα πράγματα καθαρά έχω να πω τα εξής:

1) Ο Τζίμης ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και σπουδαίος καλλιτέχνης και καλώς έπαιρνε αυτά που έπαιρνε. Τα άξιζε και τα έπαιρνε. Απαγορεύεται να είσαι αριστερός και να πληρώνεσαι δηλαδή? Οι αριστεροί θα πρέπει να πεθαίνουν στο δρόμο αλλιώς δεν είναι αριστεροί?

2) Οι περισσότεροι δεξιοί, λυπάμαι που θα το πω, δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη. Τη μουσική, τη λογοτεχνία, το θέατρο κτλ. Κι αυτό διότι για να κατανοήσεις και να απολαύσεις την τέχνη χρειάζεται ευρύτητα πνεύματος και ανοιχτό μυαλό. Δεν έχει να κάνει με τη ευφυία αυτό, μπορεί να είναι πολύ έξυπνοι (ή όχι) όπως ο καθένας μας άλλωστε.

3) Θα συνιστούσα σε αυτούς τους δεξιούς που είναι στενόμυαλοι να απελευθερωθούν και να αρχίσουν να απολαμβάνουν την τέχνη από όπου και αν προέρχεται. Μην αφήνουν την ιδεολογία τους να κάνει κουμάντο στα συναισθήματα τους.

Αυτά, ελπίζω να μην παρεξηγηθω, τα είπα διότι τα πιστεύω, δεν έχω τίποτε με κανέναν προσωπικά.

centrino

Μέλος
Εγγρ.
6 Φεβ 2008
Like
657
Πόντοι
146
Αν και γενικά έχεις τεκμηριωμένες απόψεις, το συγκεκριμένο κείμενο αποπνέει έναν πικρόχολο φθόνο. Μην ταράζεσαι, δεν νομίζω ότι κονόμαγε τόσα πολλά. Είχε ειδικό κοινό με ιδιότυπη σάτυρα. Το πλήθος κατευθύνεται σε επιθεωρήσεις τύπου Σεφερλή, οπότε δεν ξέρω από που συνάγεται ότι εξασφάλισε οικονομικά μέχρι 7ης γενεάς την οικογένειά του.

Η κοινωνική συμβίωση απαιτεί ένα ελάχιστο, αναγκαίο ποσοστό υποκριτικής επιτήδευσης στις διαπροσωπικές σχέσεις και υποταγής στις κοινωνικές νόρμες. Κάποιοι άνθρωποι επιδεικνύουν μια δυσανεξία και αδυναμία προσαρμοστικότητας στις κοινωνικές νόρμες. Ο Πανούσης μάλλον εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία.

Όμως στο κρίσιμο σταυροδρόμι θα πρέπει να επιλέξεις είτε να απαρνηθείς τα πάντα και ως αναχωρητής να απέχεις από τα κοινωνικά δρώμενα ή να βρεις την χρυσή τομή κάνοντας αυτό που σου αρέσει εντασσόμενο μέσα στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή ριζοσπαστικής επαναστατικότητας εντός των τειχών που προσιδιάζει σε ιδεολογικές χίμαιρες με ατελέσφορο τέλος.

Η πρώτη επιλογή είναι φενάκη. Νομίζω ο Αριστοτέλης και μετά ο Καζαντζάκης είχε πει ότι όποιος μπορεί να ζήσει μόνος του είναι ή Θεός ή θεριό. Τώρα το τι είναι επαναστατικό και τι όχι είναι μεγάλη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση φθονούμε τους ανυπότακτους ή αυτούς που μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι ανυπότακτοι, γιατί εμείς δεν τολμήσαμε να απαλλαγούμε από τα 'πρέπει' και να ακολουθήσουμε αυτό που θέλαμε.

Μετά από κάποιο σημείο νομίζω, ο Πανούσης κατάλαβε, ότι οι κοινωνικές αλλαγές είναι μια πολύπλοκη ιστορική διαδικασία και απλά έκανε σάτυρα για την σάτυρα. Και για την επιβίωση φυσικά...

από το δημόσιο πάντως παραιτήθηκε και έκανε αυτό που αγαπούσε. Για να παρατήσεις την ασφάλεια και την σιγουριά, ακολουθώντας ένα αχαρτογράφητο μονοπάτι, δεν απαιτεί μόνο ταλέντο αλλά και κότσια. Αυτό είναι κάτι που φαντάζομαι του το αναγνωρίζουμε.

Το έγραψα παραπάνω λίγο πολύ ...

Εν ολίγοις ο πανουσης παρά το σκόπιμα νεφελώδες και απροσδιόριστο της ακριβούς πολιτικής του τοποθέτησης αυτοπροσδιορίζονταν ως περίπου άναρχο-κομμουνιστής ... Όπως και να το κάνουμε λοιπόν το να εμφανίζεται, απο τα συμφραζόμενα, ως περίπου ασπαζόμενος και καλλιτεχνικός εκφραστής της κοσμοθεωρίας του πρίγκιπα Πιοτρ Κροπότκιν ο κάθε Τζιμακος αγγιζει τα όρια της ιδεολογικής φρίκης ...

Νεαρχος Κουκης

Σεβαστός
Εγγρ.
22 Οκτ 2014
Κριτικές
15
Like
6.092
Πόντοι
1.496
Για ιδεολογικη τοποθετηση του Πανουση δε ξερω καθως με τα χρονια αμβλυθηκαν ολα αυτα. Αλλα ο Ζουγανελης που ηταν της γενιας του και προφανως τον γνωριζε κατ ιδιαν, ειπε οτι ο Τζιμακος αγαπουσε πολυ τη πατριδα. Και εγω κατα καιρους που τον ειχα ακουσει στο ραδιοφωνο, συμπερανα οτι ηταν βαθυτατα ελληνολατρης.

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Επειδή οι ιδεολογίες που έχει διαλέξει ο καθένας μας δεν μας αφήνουν να δούμε τα πράγματα καθαρά έχω να πω τα εξής:

1) Ο Τζίμης ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και σπουδαίος καλλιτέχνης και καλώς έπαιρνε αυτά που έπαιρνε. Τα άξιζε και τα έπαιρνε. Απαγορεύεται να είσαι αριστερός και να πληρώνεσαι δηλαδή? Οι αριστεροί θα πρέπει να πεθαίνουν στο δρόμο αλλιώς δεν είναι αριστεροί?

2) Οι περισσότεροι δεξιοί, λυπάμαι που θα το πω, δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη. Τη μουσική, τη λογοτεχνία, το θέατρο κτλ. Κι αυτό διότι για να κατανοήσεις και να απολαύσεις την τέχνη χρειάζεται ευρύτητα πνεύματος και ανοιχτό μυαλό. Δεν έχει να κάνει με τη ευφυία αυτό, μπορεί να είναι πολύ έξυπνοι (ή όχι) όπως ο καθένας μας άλλωστε.

3) Θα συνιστούσα σε αυτούς τους δεξιούς που είναι στενόμυαλοι να απελευθερωθούν και να αρχίσουν να απολαμβάνουν την τέχνη από όπου και αν προέρχεται. Μην αφήνουν την ιδεολογία τους να κάνει κουμάντο στα συναισθήματα τους.

Αυτά, ελπίζω να μην παρεξηγηθω, τα είπα διότι τα πιστεύω, δεν έχω τίποτε με κανέναν προσωπικά.

Οτι υπαρχει συσχετισμος " αριστερας" και " δεξιας" ( αν πρωτα προσδιορισουμε ξεκαθαρα τι σημαινουν αυτοι οι οροι) και κατανοησης και αντιληψης της τεχνης ( που και αυτο δεν εχει ξεκαθαρο ορισμο ), μαλλον αυτο απο μονο του δειχνει κλειστομυαλια και στενοτητα πνευματος.

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386

Εν ολίγοις ο πανουσης παρά το σκόπιμα νεφελώδες και απροσδιόριστο της ακριβούς πολιτικής του τοποθέτησης αυτοπροσδιορίζονταν ως περίπου άναρχο-κομμουνιστής ... Όπως και να το κάνουμε λοιπόν το να εμφανίζεται, απο τα συμφραζόμενα, ως περίπου ασπαζόμενος και καλλιτεχνικός εκφραστής της κοσμοθεωρίας του πρίγκιπα Πιοτρ Κροπότκιν ο κάθε Τζιμακος αγγιζει τα όρια της ιδεολογικής φρίκης ...

Απο που και ως που ο Πανουσης αυτοπροσδιοριζοταν ως " αναρχο-κομμουνιστης"? Δηλαδη εκφραστηκε συγκεκριμενα υπερ καποιας αποψης, ενταχθηκε πουθενα, προπαγανδισε καποια ιδεολογια?

Puchas Gracias

Μέλος
Εγγρ.
27 Ιουλ 2016
Like
198
Πόντοι
66
παντως αυτη την νοοτροπια οτι οι αριστεροι, αναρχικοι κτλ, πρεπει να ειναι φτωχοι και ρακενδυτοι δεν μπορω να την καταλαβω.. :S
δηλαδη αν εβγαζε αλμπουμ με τις μουσικες ταξιαρχιες με τα τραγουδια που ελεγε και πουλουσε χιλιαδες δισκους και εβγαλε φραγκα ειναι κακο?απο εμενα και εσενα τα πηρε και απο τις ιδιωτικες δισκογραφικες εταιριες...δεν ακουσα ποτε να εχει παρει επιχορηγηση απο το υπουργειο πολιτισμου πχ...
το ιδιο και για τις παραστασεις του...τι θελατε δηλαδη : να τις κανει τζαμπα?χωρις εισητηριο? :S

δεν αλλαξε ποτε την ιδεολογια του...τα εχωνε σε ολους και σε ολα (αριστερους, δεξιους, ομοφυλοφιλους, κτλ)....δεν εκανε προπαγανδα υπερ ενος (π.χ. λαζοπουλος)....δεν συνεργαστηκε με κανεναν μεγαλοκαναλαρχη να κανει εκπομπη και να συμβιβαστει....δεν πηρε φραγκα απο το δημοσιο.....
:rockon:

maclaud

Μέγας
Εγγρ.
29 Φεβ 2008
Κριτικές
26
Like
611
Πόντοι
4.475

Αληθές

centrino

Μέλος
Εγγρ.
6 Φεβ 2008
Like
657
Πόντοι
146
Απο που και ως που ο Πανουσης αυτοπροσδιοριζοταν ως " αναρχο-κομμουνιστης"? Δηλαδη εκφραστηκε συγκεκριμενα υπερ καποιας αποψης, ενταχθηκε πουθενα, προπαγανδισε καποια ιδεολογια?

Πολλάκις

Πχ

— Εσείς Αριστερός δεν είστε;

ΤΖ.Π.: Είμαι αναρχοκομμουνιστής.

— Και τι ψηφίζετε;

ΤΖ.Π.: Δεν έχω ψηφίσει ποτέ τίποτα.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom