Να σας πω εγώ περιστατικό που με κούφανε:
Αμερικάνος φίλος μου ταξιδεύει για δουλειές. Συνήθως μένει στο HILTON.
Τα πληρώνει η εταιρεία του, οπότε στ' αρχίδια του πόσο κάνει το ξενοδοχείο. Θα έμενε εδώ τρεις μέρες.
Όμως, αυτό εμένα με γαμεί, γιατί τις τρεις μέρες θα έπρεπε να τρέχω στο Hilton για να τον βρω.
Του λέω λοιπόν: "Κλείσε στο τάδε, είναι καλό, και είναι κοντά στο σπίτι μου". Το οποίο και έκανε.
Φτάνει, τον παίρνω απ' το αεροδρόμιο να τον πάω στο ξενοδοχείο.
Στο δρόμο τον ρωτάω: "Πόσο σου χρέωσαν το δωμάτιο?" Ούτε ήξερε, κοίταξε το χαρτί booking και ήταν 345 ευρώ η βραδιά (μονόκλινο).
Πολλά μου φάνηκαν, παρ' ότι το ξενοδοχείο είναι πράγματι καλό.
Φτάνοντας στο ξενοδοχείο του λέω:
"Μην κάνεις τίποτα, περίμενε να δούμε τι χρεώνουν έτσι, με το καλημέρα".
Μπαίνουμε στη ρεσεπσιόν, έχετε δωμάτιο?
Μονόκλινο, δίκλινο? Μονόκλινο.
Μάλιστα, για πόσες μέρες? Τρεις.
Έχουμε, κάνει 85 ευρώ.
Ωπα της λέω, και γιατί στο φίλο μου εδώ χρεώνετε 345?
Δεν ξέρω, μου-σου του, ελάτε το απόγευμα που θα είναι ο διευθυντής.
Πριν δω το διευθυντή το απόγευμα μπήκα στο site του ξενοδοχείου, ΠΡΑΓΜΑΤΙ ζήταγαν 345 για μια νύχτα, και είδα επίσης πως στο Χίλτον ζήταγε 295 (για τα ίδια πράματα και ίδια βραδιά). Με λίγα λόγια ο διευθυντής μου είπε ότι μέσω booking, travezoo, orbitz κλπ τόσο χρεώνυον, ενώ αυτός που θα σταματήσει και θα μπει μέσα παίρνει μεγάλη έκπτωση.
Υπ' όψιν το ξενοδοχείο είναι στην εξοχή, μεσ' το πράσινο, καινούριο (χτίστηκε 2000-2003) πισίνες κλπ, και μια φορά που είχα πάει σε δωμάτιο (με γκόμενα) ήταν εξαιρετικό.
"Πως γίνεται ρε φίλε να ζητάτε τόσα λεφτά" είπα στο διευθυντή. "Μήπως έχουν δίκιο οι δημοσιογράφοι που σας κράζουν τελευταία ότι έχετε καβαλήσει το καλάμι και ζητάτε ότι γουστάρετε?"
-"Ξέρετε, πάντα βάζουμε ακριβές τιμές στο ηλεκτρονικό booking γιατί δεν θέλουμε τέτοιοι πελάτες να μας κλείνουν τα δωμάτια" και άλλες δικαιολογίες που δεν τις κατάλαβα.
Υπ' όψιν ο φίλος μου είχε αναθέσει σε αμερικάνικο πρακτορείο να του κλείσει τα 3 βράδια στην Αθήνα, και του είπε: "Θέλω σε ΑΥΤΟ το ξενοδοχείο". Ο πράκτορας στη Νέα Υόρκη δηλαδή απλώς έκανε μια κράτηση.
-"Ωραία, πες μου από τα 345 που πληρώνει ο φίλος μου στην κάρτα του (την εταιρική πιστωτικη), πόσα παίρνεις εσύ, και πόσα ο πράκτορας?" Απάντηση σ' αυτό δεν πήρα.
Πάντως είναι βέβαιον ότι: 345 x 3 = 1.035 ευρώ, δηλαδή $1.408.
4-5% προμήθεια παίρνει η κάρτα (βγάλε 65)
Κάποια προμήθεια παίρνει το "εσωτερικό" booking site που έχουν οι ξενοδόχοι μεταξύ τους (αυτό που εγγυάται στον αμερικάνο ταξιδιωτικό πράκτορα του φίλου μου πως θα πάρει κι αυτός την προμήθεια του). Άγνωστο ποσοστό.
Και απ' αυτό το άγνωστο ποσοστό/ποσό βγάζει και ο πράκτορας στον οποίο απευθύνεται ο φίλος μου για να του κλείσει.
Τελικά με ντράπηκαν, και του χρέωσαν μια μέρα με 345 και τις υπόλοιπες δυο με 85. Τον έγραψαν ότι έκανε checkout, και τον ξαναπήραν ως τυχαίο, Έτσι δεν θα πλήρωναν προμήθειες στους έξω.
Και όταν ξανάρθει βέβαια, θα πάω εγώ να του κλείσω, και δεν θα κλείσει μέσω όλων αυτών των μιζαδόρων.
Πρόκειται περί χάους, δεν βγάζεις άκρη.
Ιστορία δεύτερη:
Πρόπερσι το καλοκαίρι έκανα ένα μεγάλο ταξίδι με αυτοκίνητο στην Ευρώπη: Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, κλπ.
Ο τρόπος εξεύρεσης ξενοδοχείου για το βράδυ (Αύγουστος) ήταν: Ρώταγα το GPS.
Μου έβγαζε τα κοντινά ξενοδοχεία (3km, 5km, 8km, 10km), σταμάταγα, έβλεπα, ρώταγα, και είτε έμενα, είτε πήγαινα στο επόμενο.
Οι τιμές που ζήταγαν ήταν από 40 έως 85 ευρώ το ΔΙΚΛΙΝΟ (με πρωϊνό).
Είναι μάλλον η καλύτερη μέθοδος.