Καλά το έγραψα λοιπόν. Ως "κράτος" εννοείς τους πολιτικούς. Γιατί αυτοί είναι που εισπράττουν και διαχειρίζονται τους φόρους. Αυτοί είναι που διαχειριζόμενοι τους φόρους, σου προσφέρουν λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε. Άρα, με το να αποκρύπτεις ό,τι μπορείς να αποκρύψεις, νοιώθεις ότι εκδικείσαι αυτούς τους πουσταράδες; Αυτό δεν μου απάντησες.
Όχι.
Δεν το έγραψες καλά. Δεν σου απάντησα αυτό.
"Κράτος" δε είναι οι "πολιτικοί".
Οι "πολιτικοί" είναι οι άνθρωποι που επιδιώκουν να εκλεγούν (από μας όλους τους υπόλοιπους) για να τεθούν επί κεφαλής της εξουσίας. Αυτοί είναι 3.000? 5.000? 10.000? Όχι παραπάνω, ακόμα αν βάλεις μέσα και τους "πολιτικούς" της αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρειες).
Κράτος δεν είναι μόνο τόσοι. "Κράτος" είναι 600.000 - 800.000 άνθρωποι (δεν ξέρω ακριβώς τον αριθμό, κάπου εκεί μέσα είναι πάντως). Είναι ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ για τη δουλειά που κάνουν (?) από τους δικούς μου φόρους.
Και βέβαια μέσα σ' αυτούς είναι και 300-1.000 που είναι οι εκλεγμένοι (γιατί κι αυτοί από τους δικούς μου φόρους αμοίβονται) αλλά το ποσοστό τους είναι πολύ μικρό, για να ταυτίζεις τις δυο έννοιες.
Δηλαδή όταν "οι πολιτικοί" (με την έννοια που λέω εγώ) είναι το 0,2% του συνόλου που πληρώνονται από τους φόρους μου, είναι αστείο να λέμε όλους αυτούς "πολιτικούς". Είναι προτιμώτερο να λέμε το σύνολο (99,8% + 0,02%) "Κράτος", παρά "πολιτικούς". Και πιο κοντά στην αλήθεια.
Τους φόρους λοιπόν τους εισπράττουν, τους διαχειρίζονται (και ζουν κι απ' αυτούς) όλοι οι 600-800.000, όχι μόνο οι 1.000 που εκλέγονται. Αυτό είναι το κράτος, όχι οι 1.000.
Και δε μ' αρέσει που το πληρώνω, και λέω ότι πρέπει να γίνει μικρότερο, να κοστίζει λιγότερο (όχι 50% του ΑΕΠ αλλά το 25%), και να αποδίδει περισσότερο.
Τι δεν καταλαβαίνεις?