Φίλε Μέμο
Στην ερώτηση σου το άρθρο 3 που ανάφερες καθορίζει μόνο το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής Εκκλησίας (αυτοδιοίκητο κτλ) και τίποτα παραπάνω..Όντως το "επικρατούσα" εχεί δηλωτικό νόημα όπου και διαπιστώνει (μάλλον για λόγους παράδοσης )τη θρησκεία της πλειονότητας. Για να έχει κάποιο άλλο νόημα έπρεπε να γράφει το Συνταγμα "κυριαρχούσα" ή "υπερτερη" θρησκεία και όχι επικρατούσα ή κάποα παρόμοια σύνταξη με το "αρθρο 1" για τη λαική κυριαρχία " Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία". Οι λέξεις έχουν νόημα , τι να κάνουμε??
Ακόμη όμως και αν δεχομάσταν τη ερμηνεία που υποστήριξες για το άρθρο 3 , και πάλι η ΕΣΔΑ υπερέχει, και αυτό λόγω του 28 του Συνταγματος.Το οποίο ακριβώς λειτουργεί ως βάση και εξοπλίζει τις διεθνείς συνθήκες με υπέρτατη ισχύ έναντι όλων των εθνικών κανόνων. Πρακτικά δλδ ποτέ δεν υπάρχει θέμα σύγκρουσης διεθνούς συνθήκης με το ελληνικό Σύνταγμα. Στην σπάνια , θεωρητική κ υποθετική περίπτωση που κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ( π.χ επικυρωμενη διεθνης συνθήκη που καταργει το δικαίωμα της ισοτητας ΄όπως κατοχυρώνεται στο ελληνικό Σύνταγμα) αυτό που συμβαινει ειναι αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος προκειμένου να είναο σύμφωνο με την συνθήκη.
Επίσης το ότι η κυβέρνηση ορκίζεται στον Αρχιεπίσκοπο ,συμβαίνει για λόγους ιστορικούς και παράδοσης δλδ εθιμικά όπως και για την καλή εικόνα της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό ο οποίος στην πλειονότητά του είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ εντάσσεται παράλληλα και στη διατήρηση καλών σχέσεων με την Εκκλησια δεδομένου πως περιουσιακά η μισή Ελλάδα ανήκει στην Εκκλησια όπως και του ότι το 70% των ακινήτων όπου στεγάζονται τα υπουργεία ανήκουν κ αυτά στην Εκκλησια και το κράτος πληρώνει ενοίκοιο. Γι αυτό γίνεται η ορκομωσία και όχι γιατί το ορθόδοξο δόγμα είναι υπέρτερο σε σχέση με κάποιο άλλο δόγμα. Αν κάποιος υπουργός ειναι μουσουλμάνος θα ορκιστεί στο κοράνι από τον ιμάμη αν και κάτι τέτοιο δεν ξέρω πόσο καλό θα έκανε στην δημόσια εικόνα του...
Καλημερα φιλε,
χαιρομαι που μπορω να συζητησω με καποιον σαν ανθρωπος διχως ειρωνιες και υβρεις!
1. Για να μην παιζουμε με τις λεξεις και τη σημασια τους:
επικρατών -ούσα -ούν [epikratón] Ε12β : (λόγ.) 1α. που επικρατεί, υπερτερεί, υπερισχύει σε σύγκριση ή σε αναμέτρηση: H επικρατούσα θρησκεία σε μια χώρα, που από τους νόμους της αναγνωρίζεται ως ανώτερη. Στην Ελλάδα επικρατούσα θρησκεία είναι εκείνη της Aνατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. β. που κυριαρχεί έναντι άλλων: H επικρατούσα γνώμη / άπο ψη. 2. που επικρατεί, που συμβαίνει και αποτελεί το κύριο ή το μοναδικό χαρακτηριστικό μιας χρονικής περιόδου ή μιας κατάστασης: Οι επικρατούντες ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών. Tο επικρατούν ψύχος
Αρα μαλλον ορθως το εχει γραψει ο συντακτης του Συνταγματος, και ορθως την θεωρω ως επισημη θρησκεια!
Επισης, οταν αναφερεται σαφως πως θεμελιο ειναι η λαϊκη κυριαρχια, προφανως αναφερεται και στο δικαιωμα της λαϊκης κυριαρχιας να επιβαλλει την αποψη της, κανω λαθος?
2. Εδω κανεις λαθος, το συνταγμα της χωρας ειναι ανωτερο απο οποιαδηποτε ξενη αρχη, νομοθετικη η αλλη, και η αναθεωρηση του δεν γινεται κατοπιν εξωθεν απαιτησης σε καμια περιπτωση παρα μονον αν η ιδια η χωρα επιθυμει να το αναθεωρησει αυτοβουλως!
3. Για αυτο το θεμα καλυτερα να μιλησεις με τον Περσονα που το εθεσε!
Αποτι ξερω παντως, οι αριστεροι βουλευτες δεν ορκιζονται και δε νομιζω να βλαπτεται ιδιαιτερα η δημοσια εικονα τους! Το ιδιο ισχυει και για τους μουσουλμανους βουλευτες, μια χαρα ορκιζονται στο κορανι δεν ειδα να τους απομονωνει κανεις ή να τους ασκει κριτικη με βαση που ορκιζονται!