για δωσε λοιπον καποιο επισημο συνδεσμο που να λεει τι καλιεργουσαν πριν και μετα.
γιατι εγω βρισκω δημοσιευμα του 23 που μιλαει για καταστροφη στο βαμβακι σε 600.000 στρεματα.
βεβαια στο ιδιο δημοσιευμα καθηγητης λεει οτι η καλιεργεια σιτηρων στο καμπο θα ειναι δυσκολη λογω της κλιματικης αλλαγης.
αλλα που ξερουν αυτοι τι λενε ε;
Η κλιματική αλλαγή και οι θεομηνίες εκτοπίζουν το σιτάρι από το θεσσαλικό κάμπο - Ειδήσεις, νέα για ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - Θεσσαλία Τηλεόραση - thessaliatv.gr
www.thessaliatv.gr
Εγώ λέω ότι είσαι ο κλασσικός άσχετος μυρωδιάς, που δεν έχει ιδέα με τι καταπιάνεται και απλά πετάει κουταμαρες με ότι κατάλαβε από κάτι που διάβασε στο νετ.
Ο καθηγητής λέει ότι η καλλιέργεια στα επικλινή εδάφη λόγω της ξηρασίας έχει προβλήματα. Τι λέει ότι καλλιεργείται στα επικλινή εδάφη;
Σιτηρά.
Πάμε παρακάτω.
Το βαμβάκι στην ακμή του το καλλιεργούσαν σε 4,5 εκατομμύρια στρέμματα και το συντριπτικό ποσοστό αυτών ήταν στο Θεσσαλικό κάμπο. Που ήταν η κύρια ζώνη καλλιέργειας.
Τώρα καλλιεργούνται 2,3 εκατομμύρια στρέμματα και το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι σε Μακεδονία και Θράκη. Γύρω στο 1,4 εκατομμύρια στρέμματα από τα 2,3. Έχει μετατοπιστεί η ζωνη καλλιέργειας.
Από το 2019 μέχρι τώρα έχουν φύγει από την καλλιέργεια γύρω στις 550 χιλιαδες στρέμματα.
Τα οποία δεν έχουν σχέση με τις ζημιές από τον Ντάνιελ και τις πλημμύρες. Αυτά είναι στα 700 χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή στον κάμπο.
Όλος ο κάμπος έχει σοβαρό πρόβλημα με το νερό. Το 84% των γεωτρήσεών του ειναι στο κόκκινο. Οι δύο παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας στην Καρδίτσα και στη γραμμή Νίκαια-Φαρσαλα παρουσιάζουν τάση ερημοποίησης λόγω υδροφόρου ορίζοντα και το βαμβάκι σε αυτές εγκαταλείπεται εδώ και χρόνια. Από τις αρχές του 2000.
Τα δύο μεγαλύτερα εκκοκκιστήρια στον κάμπο, αυτό της ΕΑΣ Λαρισας και της Επίλεκτος έχουν βαρεσει κανόνι εδώ και δεκαετία και βάλε. Η Επίλεκτος το γύρισε στην παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και έμεινε ανοιχτή.
Στον κάμπο αφήνουν σιταρια και όσπρια γιατί δε μπορούν να καλλιεργήσουν κάτι άλλο και βάζουν φ/β.
Το κέρδος τους είναι 150 ευρώ ανά στρέμμα. Τη στιγμή που πριν έβγαζαν βαριά 40 ευρώ.
Το βαμβάκι όπου καλλιεργείται λόγω συνδεδεμένης ειναι κερδοφόρο.
Η κατάσταση είναι τόσο προβληματική που ήδη επενέβη εισαγγελέας για τις αδειοδοτήσεις φβ στη Θεσσαλία. Ενας από τους πιο παλιούς βουλευτές της ΝΔ, έκανε επερώτηση στη Βουλή για την παρανομία αυτή. Λαρισαίος αυτός. Από τους στυλοβάτες του κόμματος στην περιοχή.
Από στοιχεία όσα θέλεις.
Ξεκίνα από αυτά και θα σου βάλω κι άλλα.
Τι απαντούν παραγωγοί και εκκοκιστές στην πρόταση των Ολλανδών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας
www.ot.gr